Akcija senzibilizacije javnosti na loše uvjete u hrvatskim rodilištima

U rodilištima se na slavi Majčin dan!

 

Udruga RODA, zajedno s Udrugom primalja i organizacijom B.a.B.e. je povodom obilježavanja Majčinog dana 13. svibnja 2007. godine organizirala akciju s ciljem senzibilizacije javnosti  na loše uvjete u hrvatskim rodilištima kao i na kršenje osnovnih ljudskih prava rodilja tijekom porođaja.

Rode su 2002. godine organizirala peticiju "Moj porod – Moje tijelo – Moj izbor" kako bi senzibilizirala hrvatsku javnost i apelirala na rodilišta da promjene zastarjele prakse koje se još uvijek provode u našim rodilištima.

Nažalost, situacija ni danas nije znatno bolja. Pomaci su neznatni i vrlo spori, ginekolozi i rodilišta su i dalje neprobojan zid, a želje rodilja za humanijim, intimnijim i prirodnijim porodom uglavnom se ne poštuju. Gotovo svaki porod pretvoren u rizično stanje i bolest koja zahtijeva liječenje, a inače zdrava rodilja i novorođenče postaju bolesnici koji se dugo oporavljaju od poroda. Osim što se bezrazložno opterećuje zdravstveni sustav, žene često doživljavaju porod kao traumu što utječe na njihovu odluku o rađanju još djece.

Uz gore navedena evidentna kršenja Zakona o zaštiti prava pacijenata, sablažnjava činjenica da se u rodilištima konstantno krše i temeljna, najosnovnija, ljudska prava rodilja i novorođenčadi. Ulaskom u rodilište, vrlo često se dogodi da rodilja postane broj bez prava glasa: nad njenim tijelom se izvršavaju postupci bez traženja pristanka, bez objašnjavanja o čemu se radi, uz uvijek prisutan izgovor da se sve radi "u interesu djeteta".

Akcija: U rodilištima se na slavi Majčin dan!

Akcija: U rodilištima se na slavi Majčin dan!