Slušam, čujem, razumijem - OŠ bana Josipa Jelačića

Već drugu godinu za redom B.a.B.e. provode projekt "Slušam, čujem, razumijem", ovog puta u OŠ bana Josipa Jelačića u Podsusedu. Projekt se provodi uz  financijsku potporu Ministarstva Znanosti, obrazovanja i športa, zamišljen je kao niz edukacija i radionica namijenjenih prvenstveno učenicima i učenicama sedmih i osmih razreda, ali i njihovim roditeljima. Osnovni  cilj projekta je prevencija  nasilja među djecom te promicanja prava djece i kulture nenasilja.

Projektom želimo senzibilizirati učenike  na  sve veći problem vršnjačkog nasilja te im ukazati negativne  i dugoročne posljedice koje takvo ponašanje može imati na žrtvu, ali i na  počinitelje i promatrače. Kreativnim interaktivnim radionicama učenicima želimo prenijeti važnost poštivanja ljudskih prava s naglaskom na prava djece u demokratskom društvu,  i to kroz upoznavanje učenika s Konvencijom o pravima djeteta, ali i kroz stvarne slučajeve povrede dječjih prava iz sudskih praksi. U sklopu projekta održati ćemo i radionice na kojima ćemo učenicima i učenicama prenijeti  vještine nenasilne komunikacije (ja govor, aktivno slušanje, parafraziranje) te na taj način razviti svijest o važnosti tolerancije i poštivanja drugih bez obzira na razlike. Medijskim radionicama želimo educirati učenike/ce o vrstama medija i svrsi koju  imaju u društvu s ciljem boljeg razumijevanja samih medija, ali usvajanja kritičkog pristupa medijskim sadržajima, novim tehnologijama i sredstvima komunikacije.

U aktivnosti projekta na uvodnim predavanjima uključili smo i roditelje učenika, a za njih ćemo održati i predavanja o opasnostima i nasilju kojima su njihova djeca izložena prilikom korištenja interneta.