Tkanjem vlastite budućnosti...

"Slušam, čujem, razumijem" je projekt za koji je financijska sredstva osiguralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijska solidarnosti. Voditeljica projekta je Zdravka Sadžakov, koordinatorica u udruzi B.a.B.e. Projekt je dio dugogodišnjeg programa Legaline (pružanje egzistencijalne, psihosocijalne i pravne pomoći ženama žrtvama nasilja i drugih oblika diskriminacije), a osnovni cilj projekta je poboljšanje kvalitete obiteljskog života kao i ostvarenje koncepta uspješnog i ravnopravnog roditeljstva. Projekt je zamišljen kao niz edukacija, predavanja i radionica za djecu, roditelje i za djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova kojima se žele stvoriti uvjeti za bolju suradnju  i međusobno razumijevanje svih triju skupina. Okvirni sadržaji predavanja su: normativni okvir zaštite prava i interesa djece; nasilje u obitelji; vršnjačko nasilje; razumijevanje medija i novih tehnologija; nenasilna komunikacija; ljudska prava; samopoštovanje i poštovanje drugih; razvijanje vještina aktivnog ravnopravnog roditeljstva; posljedice razvoda i prava djece nakon razvoda braka itd.


Detaljniji sadržaji radionica su definirani u skladu s potrebama i interesima roditelja i nastavnika. U tu su svrhu održana uvodna predavanja s roditeljima osmih, sedmih, šestih i petih razreda OŠ Lučko u periodu od 24. rujna 2009. godine do 14. listopada 2009. godine. Roditeljima su dane osnovne informacije o Udruzi, ciljevima projekta, o načinu provedbe projekta i stručnom timu koji će raditi na provedbi kao i o mogućim temama radionica. Na svakom sastanku roditeljima su podijeljeni upitnici na kojima su mogli dati svoje prijedloge tema koje im se čine posebno važne i koje bi htjeli da se obrade tijekom projekta.


Predavanja su održale Sanja Sarnavka predsjednica Udruge,  Ljubica Matijević Vrsaljko voditeljica pravnog tima Legalina, Ines Bojić, pravnica, Jasminka Horvatić, psihologinja i psihoterapeutkinja, Jadranka Luca Mrđen, defektologinja, i Jelena Host.