vijesti

 • Održan drugi partnerski sastanak u sklopu projekta Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene

  Dana 31. ožujka 2021. godine održan je 2. partnerski sastanak u okviru projekta "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene". Ovim projektom se kroz višeetapna znanstvena istraživanja utvrđuje trenutno stanje u području usklađivanja privatne i poslovne svakodnevice žena i muškaraca u Republici Hrvatskoj s ciljem (...)

  >>>

 • Crnojević: Željela sam pomoći svim ženama koje se nađu u sličnoj situaciji da se mogu pozvati na ovaj slučaj i dobiti neku vrstu pravnog uporišta

  Presuda koja je donijeta u korist Helene Crnojević znakovito govori o položaju žena u hrvatskom društvu budući da je u konkretnom slučaju Helena brisana s liste međunarodnih sudaca pri Udruzi hrvatskih rukometnih sudaca zbog toga što je odlučila zasnovati obitelj. Helena se tada nalazila u visokom stadiju trudnoće, a obrisana je s liste bez bilo kakve prethodne obavijesti i unatoč jasnom (...)

  >>>

 • PRIJAVI ONLINE NASILJE - JAVI NAM SE

  Svaka peta mlada žena u dobi od 18 do 29 godina trpi online seksualno uznemiravanje , a velika većina njih trpi i seksualno ili fizičko nasilje od strane intimnog partnera [1] . Udruga B.a.B.e., na početku projekta SURF and SOUND i sveobuhvatne borbe protiv online nasilja prema ženama, poziva žrtve da prijave online nasilje i da nam se obrate za pomoć s punim povjerenjem.

  >>>

 • Odgovor udruge B.a.B.e. na prozivke predsjednika Milanovića

  Udruga B.a.B.e. u petak je osudila zapanjujuću izjavu predsjednika Milanovića o "razmaženim zvijezdama" koje prijavljuju seksualno nasilje, jer smatramo svojom dužnošću reagirati na javno omalovažavanje i obeshrabrivanje žrtava seksualnog nasilja. Budući da nam je cilj doprinijeti podizanju javne svijesti o ozbiljnosti i rasprostranjenosti seksualnog zlostavljanja, nemamo namjeru upuštati se u (...)

  >>>

 • Priopćenje povodom zadnje izjave predsjednika Milanovića o žrtvama seksualnog nasilja

  Predsjedniče, sram vas bilo!

  >>>

 • Odgovorno izvještavanje o tragičnim slučajevima jedna je od mjera prevencije nasilja

  Udruga B.a.B.e. ovim priopćenjem nastavlja upozoravati na problematičan pristup medija pri izvještavanju o tragedijama i nasilju, s posebnim osvrtom na članak o jednoj od žrtava višestrukog ubojstva u Šibeniku. Promičući sustavnu prevenciju rodno uvjetovanog nasilja, B.a.B.e. su često u prilici apelirati na odgovornost medija upravo kroz kritiku negativnih primjera koji preplavljuju (...)

  >>>

 • Održana dva treninga u sklopu projekta HELPLINE

  22., odnosno 29. siječnja 2021. godine održani su peti i šesti trening za stručnjake/inje koji/e rade ili bi u svom poslu mogli/e raditi sa ženama žrtvama nasilja . Treninzi su se održali online putem Zoom platforme te je svaki trajao četiri sata, a okupili su oko stotinu stručnjaka/inja iz različitih sektora.

  >>>

 • Priopćenje povodom inicijative Nisam tražila

  Nakon javnog istupa 26-godišnje srpske glumice Milene Radulović u kojem je progovorila o opetovanom silovanju od strane uglednog profesora i redatelja Miroslava Antića, koje se događalo dok je bila maloljetna djevojka i pohađala Aleksićevu poznatu glumačku školu u Srbiji u koju se upisuju dječaci i djevojčice u dobi od pet ili šest godina, brojna slična i mučna svjedočanstva umjetnica iz cijele (...)

  >>>

 • Priopćenje povodom prozivki za nedovoljan humanitarni angažman udruge B.a.B.e. u prevladavanju posljedica potresa

  Protekla godina sve nas je suočila s brojnim izazovima i nedaćama, na koje smo kao društvo odgovorili jačanjem zajedništva i solidarnosti, ali u trenucima i ogorčenošću pa čak i mržnjom. Neposredno nakon potresa u Zagrebu, udruga B.a.B.e. svakodnevno je na društvenim mrežama primala komentare i poruke čija je svrha bila optužiti nas za nečinjenje u trenutku krize, beskorisnost i (...)

  >>>

 • Pokrenuta nova besplatna telefonska linija za žene žrtve nasilja u obitelji

  Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. pokrenula je novu besplatnu telefonsku liniju za žene žrtve nasilja u obitelji. Žene koje proživljavaju partnersko ili obiteljsko nasilje moći će nam se obratiti na broj 0800 555 202 u potrazi za informacijama, pravnom i/ili psihološkom pomoći i podrškom. Na liniju se svakim radnim danom od 8 do 16 sati javljaju educirani/e volonteri/ke.

  >>>

 • Preminula Vesna Kesić, jedna od osnivačica udruge B.a.B.e.

  Preminula je Vesna Kesić, novinarka i aktivistkinja bez čijeg nasljeđa danas ne bismo imale iste kapacitete za promicanje ženskih ljudskih prava. U svojoj se borbi, zajedno s drugim aktivistkinjama, novinarkama i umjetnicama, susrela s brojnim preprekama, pa i progonom, no njezino je ustrajanje učinilo tadašnje i buduće generacije snažnijima, a naše ciljeve dostižnijima.

  >>>

 • Reakcija na seksizam rektora Borasa

  Sinoćnji istup rektora Borasa smatramo seksističkim, bez obzira na ponuđena opravdanja. Promocija kadeta/kinja vojnog učilišta bila je posvećena postignućima tih mladih ljudi u njihovu obrazovanju, stoga je izdvajanje kadetkinje na temelju spola (zahtijevanje da skine masku) i preusmjeravanje pozornosti na njezin fizički izgled potpuno neprimjereno.

  >>>

 • Održana radionica "Obiteljsko nasilje - kako ga prepoznati i kako reagirati?"

  Dana 21.12.2020. naša psihologinja Bruna Nedoklan održala je online dvosatnu radionicu "Obiteljsko nasilje - kako ga prepoznati i kako reagirati?. Cilj radionice je bio senzibilizirati sudionike/ce o obiteljskom nasilju te povećati njihove kompetencije za prepoznavanje i djelovanje u susretu s obiteljskim nasiljem. Radionica se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela.

  >>>

 • Kampanja za rodnu ravnopravnost u suradnji s dizajnericom Petrom Salarić

  Međunarodni dan borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja (25.studenog) idealna je prilika za aktivno promišljanje rodne ravnopravnosti i podizanje svijesti o problemima diskriminacije i rodno uvjetovanog nasilja, stoga smo počašćene što na današnji dan započinjemo kreativnu online kampanju razvijenu u suradnji s mladom dizajnericom Petrom Salarić.

  >>>

 • Besplatno pravno i psihološko savjetovanje za žrtve obiteljskog nasilja u Županji

  U četvrtak, 26. studenog, pružamo besplatnu pravnu i psihološku pomoć za žene žrtve obiteljskog nasilja u Županji. Savjetovanje će se odvijati u Centru za socijalnu skrb, a za dogovor termina možete se obratiti udruzi B.a.B.e. na telefon 01/4663 666 ili putem e-pošte na p etra.kontic@babe.hr . Termin je također moguće dogovoriti kontaktiranjem CZSS Županja.

  >>>

1 2 3 4 5 > >>