Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

prosvjedna akcija za ratifikaciju Istanbulske konvencije

prosvjedna akcija za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Ususret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog, čitav smo mjesec provodile akciju na Facebooku pod nazivom #astojetoseksualnonasilje?

Ponukane brojnim pristiglim komentarima i pričama koje ste podijelili/e s nama, 23. studenog 2017. godine u Kući ljudskih prava u Zagrebu, održale smo predavanje i edukaciju "Povucimo granicu nasilnim vezama", a 24. studenog 2017. u prostorijama Europskog doma u Vukovaru dvije radionice na temu seksualnog nasilja.

Radionice su bile namijenjene studentima/cama i učenicima/ama, a cilj im je bio upoznati mlade s temom seksualnog nasilja, te metodama prepoznavanja i sankcioniranja istog. Kroz ove aktivnosti željele smo dodatno potaknuti razgovor o ovoj specifičnoj vrsti nasilja. Kod seksualnog nasilja još uvijek postoji mnogo stigmi. Ono je nešto što duboko psihološki pogađa i čega se žrtva često srami. To je nasilje s kojim se žene susreću svakoga dana, a često ga ni same nisu svjesne niti ga prepoznaju. Zbog svega navedenoga postoji ogromna potreba da se o njemu priča, a to je nešto što smo započele kroz našu akciju i predavanje te što ćemo se truditi nastaviti kroz svoj daljnji rad.

Također, danas 24.11.2017., sudjelovale smo i na prosvjednoj akciji "Žene Hrvatske za ratifikaciju Istanbulske konvencije do kraja 2017. godine" održanoj ispred Hrvatskog sabora na kojoj smo se okupili/e u borbi za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Ovom smo akcijom od zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora tražili solidarnost sa svim ženama izloženim nasilju i diskriminaciji. U poštovanju za sve žene koje su ubili njihovi supruzi, partneri, očevi i sinovi zatražili smo od zastupnica i zastupnika da preuzmu odgovornost za ratifikaciju Istanbulske konvencije, a samim time i sustavnu zaštitu svih žena i djevojčica u Republici Hrvatskoj od rodno uvjetovanog nasilja. Također, sve građanke i građane kojima je stalo do efikasne i jednako dostupne zaštite za žene i djevojčice žrtve fizičkog, seksualnog, psihičkog i ekonomskog nasilja, sve one koji vjeruju da se borbom protiv predrasuda i stereotipa i boljim obrazovanjem može smanjiti stopa nasilja nad ženama – pozivamo da potpišu zahtjev za ratifikaciju Konvencije na:

http://www.potpisujem.org/hr/

Za kraj, pozivamo Vas sve da budete aktivne, hrabre i emancipirane te da se cijele godine (a ne samo na Međunarodni dan) borite protiv nasilja nad ženama, jer mi zasigurno hoćemo!

Predavanje i radionica "Povuci granicu nasilnim vezama"

Predavanje i radionica "Povuci granicu nasilnim vezama"

Sudionici na radionici

Sudionici na radionici

Radionica Vukovar

Radionica Vukovar