vijesti

 • Posjetite nas na www.crnakutija.babe.hr

  Crna kutija je projekt koji B.a.B.e. provode od 2007. godine s ciljem približavanja i promoviranja koncepta ljudskih prava prvenstveno mladima, ali i široj javnosti.   Sklopu projekta snimljeno je deset dokumentarnih emisija o ljudskim pravima, osmišljena je internetska stranica  i  priručnik Početnica za ljudska prava.

  >>>

 • Novi termini pravnog savjetovališta

   

  Telefonski pravni savjeti  - 0800 200 144 ili 01 4611 351

  Za studeni utorkom od 16.00-18.00 sati

   

  Osobni pravni savjeti  -  Selska cesta 112 a

  Za osobno savjetovanje molimo da termin dogovorite  telefonski na:  01/ 4663 - 666

   

  >>>

 • Objavljeni su rezultati Global Media Monitoring Project

  U sklopu  Global Media Monitoring  Project,   10. studenog 2009., timovi u više od stotinu zemalja širom svijeta pratili su medije.  Cilj projekta, koji je započeo 1995. godine, je mapiranje reprezentacije žena i muškaraca u svjetskim  informativnim medijima.  U tu je svrhu praćeno 1,281 novina, televizijska i radio stanica te internetski portal, odnosno 16,734 novinskih stavaka,  20,769 voditelja/ica, najavljivača/ica i novinara/ki i sveukupno 35,543 osobe u vijestima. Nažalost, rezultati  i ove godine pokazuju  značajnu podzastupljenost žena u vijestima koje su uz to,  i redovito  predstavljane na stereotipan način.  

  Rezultate ovogodišnjeg Global Media Monitoring Project  pogledajte na: www.whomakesthenews.org

  >>>

 • Podrška radnicama Kamenskog

  B.a.B.e. i Kuća ljudskih prava izražavaju podršku radnicama Kamenskog koje zbog neisplate plaća za posljednjih 5 mjeseci štrajkaju glađu. Smatramo da se  u trenutku dok Vlada RH pokušava dokazati funkcioniranje pravne države u sklopu pregovora o poglavlju 23 događa eklatantni primjer kršenja radničkih prava, upravo zbog sporosti i neefikasnosti pravnog sustava. Neprihvatljivo je, da se u državi koja želi biti pravno i opće civilizacijski uređena, sva težina ekonomske krize i poslovanja pojedinih poduzeća stavlja na one koji svoje obaveze uredno izvršavaju, a imaju najmanje moći - radnike.

  >>>

 • Kvaka 22 - radijske emisije o manjinama

  Započinje emitiranje radijskih emisija Kvaka 22 u sklopu projekta "Mostovi preko uzburkanih voda: susret većinskih i manjinskih glasova u eteru".  Cilj je projekta povećati svijest o pravima manjina (posebice srpskoj nacionalnoj manjini), njihovim potrebama i specifičnoj ulozi u lokalnim zajednicama te potaknuti komunikaciju i suradnju između većine i manjinskih grupa u Slavoniji – regiji koja je najviše stradala u ratu.

  >>>

 • Međunarodni dan demokracije

  Treću godinu zaredom Hrvatski sabor obilježava Međunarodni dan demokracije, 15. rujna.Ove godine,  tim je povodom Izvršni odbor Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji organizirao okrugli stol "Politička odgovornost – stvaranje veza između parlamenta i građana".

  >>>

 • Izvještaj GMMP

  Global Media Monitoring Project (GMMP) najveće i najduže istraživanje medijske reprezentacije žena koje se provodi od 1995. godine, najavljuje objavljivanje globalnog te regionalnih i nacionalnih izvještaja 29. rujna 2010.  U izradi ovogodišnjeg  nacionalnog  izvještaja za Hrvatsku sudjelovale su B.a.B.e.

  >>>

 • Women and Human Settlrments - portal

  UN – HABITAT i Huariou Commission najavljuju lansiranje zajedničkog internetskog portalu  4. listopada povodom Svjetskog dana habitata, te pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u kreiranju umrežene zajednice Women and Human Settlements.

  >>>

 • Suradnja tvrtke Magme i Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije

  Dogovorena je suradnja između tvrtke Magme i Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije – kupnjom bilo kojeg proizvoda  u Magma lifestyle trgovinama, tijekom  mjeseca rujna,  donirate 2% iznosa ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci.

  >>>

 • Usvojena rezolucija "Suzbijanje seksističkih stereotipa u medijima"

  Tijekom ljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, 21.-25. lipnja 2010., uz niz  tema o kojima su zastupnici/ce raspravljali, Rezolucijom su pozvali nacionalne vlade na borbu protiv seksističkih stereotipa u medijima i spolne diskriminacije, a nacionalne parlamente da usvoje pravne mjere za kažnjavanje seksističkih primjedbi ili uvreda.

  >>>

 • Pismo podrške članova/ica Savjeta za razvoj civilnog društva

  Kao članovi/ice Savjeta za razvoj civilnoga društva, ovim putem želimo izraziti negodovanje policijskim postupkom uhićivanja organiziranih građana/ki i time dublju legitimizaciju postojećeg niskog povjerenja građana/ki u funkcioniranje demokracije, demokratskih institucija i vjerovanja u mogućnost vlastitog utjecaja. To je istinska prepreka stvaranju poticajnog institucionalnog i društvenog okruženja za aktivno sudjelovanje građana u političkim procesima, a time i za demokratizaciju hrvatskog društva.

   

   

  >>>

 • Otvoreno pismo ministru unutarnjiih poslova Tomislavu Karamarku

  Otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku

  Poštovani gospodine Karamarko, udruge okupljene u Kuću ljudskih prava zapanjene su trenutnim djelovanjem policije u Varšavskoj ulici. Naime, policija je ponovno privela aktiviste i aktivistice koji su pružali nenasilan otporu Varšavskoj ulici na legalno prijavljenom javnom skupu građana.

  Zagreb 15. 7. 2010.

  >>>

 • Saznajte više o borbi aktivista/kinja za Varšavsku

  Ovdje možete pronaći članke preuzete s prijateljskih internetskih portala h-alter.org, Zagrebancija.com i  tportal.hr koji prate događanja u Varšavskoj ulici.

  >>>

 • Obavijest o preseljenju

  S veseljem vas obavještavamo da se B.a.B.e. sele u novi prostor! Zadržale smo iste brojeve telefona, isti broj telefaxa, kao i sve postojeće e-mail adrese, a naša nova adresa, od 1. srpnja je Kuća ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112a . Posjetite nas na novoj lokaciji! B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran.

  >>>

 • Nacionalne manjine i mediji - predstavljanje mogućnosti korištenja medijskog prostora

  U Pakracu i Požegi (17. i 18. svibnja 2010.) te Vukovaru i Dalju (24. i 25. svibnja 2010.), organizirani su okrugli stolovi pod nazivom "Nacionalne manjine i mediji – predstavljanje i mogućnosti korištenja medijskog prostora". Ideja je  bila otvoriti pitanja zastupljenosti manjina u medijskom prostoru te načina na koji su manjine prisutne uopće u medijima, kao i potaknuti diskusiju između pripadnika manjinskog i većinskog naroda o prihvatljivim temama i problemima za radijske emisije.

  >>>