vijesti

 • Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama - 25.11.

  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – 25.11.  kojim započinje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (25.studenog - 10. prosinca)

  ove godine obilježavamo komemorativnim skupom na Trgu bana Jelačića, posvećenim 16 žena i dvjema djevojčicama koje su ubili njihovi mladići, bivši ili ondašnji, partneri bračni, izvanbračni, očevi ili  muški članovi obitelji.

  Nakon niza kampanja u kojima smo se obraćale žrtvama, svjedocima nasilja, institucijama države, ove godine želimo progovoriti o korijenima nasilničkog ponašanja – odgoju i porukama koje se upućuju djeci, kojima ih se priprema za buduće uloge žena i muškaraca.

  >>>

 • Preporuke s konferencije "Žene u politici: Strategije za postizanje rodne jednakosti"

  Međunarodna konferencija Žene u politici: Strategije za postizanje rodne jednakosti u organizaciji CESI–Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, uz potporu Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj te u suradnji s udrugama B.a.b.e., Domine, Delfin i Centar za građanske inicijative-CGI održana je 5. studenog 2010. godine u Zagrebu. Konferencija je organizirana u cilju poticanja rasprave o participativnoj demokraciji te povećanja i poticanja sudjelovanja žena na mjestima odlučivanja, a posebno u politici u kontekstu predstojećih izbora.

  >>>

 • Sramotna odluka Hrvatskog sabora

  Iako je u medijima već jasno izraženo nezadovoljstvo i zgražanje odredbom Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom državnom saboru kojom pravo na odlazak u mirovinu s 25 godina staža i 55 godina života imaju isključivo saborske zastupnice, ministrice i sutkinje, zbog zahtjeva brojnih građanki koje nam se već nekoliko dana neprekidno javljaju i zahtijevaju našu javnu reakciju, upućujemo zahtjev da se ova povlastica hitno ukine.  

   

  >>>

 • Priopćenje pučkog pravobranitelja povodom homofobnih izjava Mamića i Markovića

  VERBALNE OSUDE I (IZNUĐENE) ISPRIKE NISU DOVOLJNE

           Povodom homofobnih izjava predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića i izvršnog dopredsjednika NK "Dinamo" Zdravka Mamića kao i opetovanih rasističkih ispada na nogometnim utakmicama upozoravam da verbalne osude i isprike nisu dovoljne.

  >>>

 • Napredovali ste, ali...

  Europska je komisija izdala jučer izvješće o napretku Hrvatske tzv. Progress Report  Uz pohvale na ostvarenim postignućima, Izvještaj navodi i niz preostalih nedostataka. Kao prvi, ističe da tek treba "posve uspostaviti upravne ustroje za upravljanje i nadzor" milijarda eura koje će se svake godine u nju slijevati iz europskoga proračuna. Na drugome su mjestu neispunjeni zahtjevi vezani uz poglavlje Pravosuđe i temeljna prava. Neovisnost te učinkovitost pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizirana zločina, posebice na visokim razinama vlasti, treba dokazati sudskim presudama.

  >>>

 • Kvaka 22 - radijske emisije o manjinama

  Ovdje možete poslušati radijske emisije o nacionalnim manjinama Kvaka 22, osmišljene u sklopu projekta "Premošćivanje problematičnih voda: saslušajmo većinske i manjinske glasove u eteru"…

  >>>

 • Održana konferencija Žene u politici: Strategije za postizanje rodne jednakosti

  Međunarodna konferencija Žene u politici: Strategije za postizanje rodne jednakosti u organizaciji CESI uz potporu Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj te u suradnji s udrugama B.a.b.e., Domine, Delfin i Centar za građanske inicijative-CGI održana je 5. studenog 2010. godine u Zagrebu. Konferencija je organizirana u cilju poticanja rasprave o participativnoj demokraciji te povećanja i poticanja sudjelovanja žena na mjestima odlučivanja, a posebno u politici u kontekstu predstojećih izbora. Prisustvovale su joj 91 sudionica iz nevladinih organizacija, parlamentarnih stranaka, sindikata i institucija. Teme konferencije bile su sudjelovanje žena na mjestima odlučivanja u političkom i javnom životu, participativna demokracija, rodna jednakost u lokalnoj zajednici te strategije za osnaživanje i sudjelovanje žena u "izbornim utrkama". Izlagačice su bile predstavnice institucija, aktivistkinje i političarke iz Francuske, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine...

  >>>

 • Stalna služba pružanja pravne i psihološke pomoći žrtvama homofobije i transfobije

  Zbog zabrinjavajućeg porasta nasilja protiv LGBT osoba u Zagrebu, homofobnih i transfobnih istupa javnih osoba u medijima, kojima svjedočimo posljednjih nekoliko dana, tri najveće nevladine udruge koje se bave zaštitom prava LGBT osoba, Lezbijska organizacija Rijeka (LORI), Queer Zagreb i Zagreb Pride odlučile su pokrenuti "Stalnu službu pružanja direktne pomoći napadnutim i diskriminiranim LGBT osobama u Republici Hrvatskoj".

  Udruženje Zagreb Pride (095 902 1445)
  info@zagreb-http://www.facebook.com/l/9ad91m5lnplRqEBtN_3kbhSRNEA;pride.net

  Domino-Queer Zagreb
  pr@queerzagreb.org

  Lezbijska organizacija Rijeka (LORI)
  loricure@yahoo.com

  >>>

 • Zaključci s javne tribine "Mama i tata se razvode, a gdje sam tu ja?"

  Dana 27. listopada 2010. godine B.a.B.e. – Budi aktivna, Budi emancipiran,  su  u prostorijama Kuće ljudskih prava organizirale javnu tribinu pod nazivom " Mama i tata se razvode – a gdje sam tu ja?" .

  Kao uvodničari na tribini sudjelovali su Dražen Lalić, sociolog, Tanja Sever, klinička psihologinja, Ljubica Matijević Vrsaljko, koordinatorica Pravnog tima B.a.B.e., te Sanja Sarnavka, predsjednica B.a.B.a.

  Kao što se iz samog naziva može zaključiti, tribina je bila posvećena temi razvoda braka sa osobitim osvrtom na posljedice koje postupak razvoda braka ostavlja na djecu, te problemima s kojima se susreću roditelji u postupku razvoda braka u svjetlu zaštite prava i interesa djece...

  >>>

 • Intervju Sanje Sarnavke na Young Aisia Television

  Sanja Sarnavka,  predsjednica organizacije B.a.B.e.  sudjelovala je na globalnoj konferenciji u Colombu, Šri Lanki "Global Consultation on the Application of Women's Human Rights Framework on the issues of Women affected by Conflict" u organizaciji  IWRAW - International Women's Rights Action Watch Asia Pacific.  Fokus konferencije bio je na iskustvu žena pogođenih sukobima u različitim političkim i kulturnim okvirima. 

  >>>

 • Posjetite nas na www.crnakutija.babe.hr

  Crna kutija je projekt koji B.a.B.e. provode od 2007. godine s ciljem približavanja i promoviranja koncepta ljudskih prava prvenstveno mladima, ali i široj javnosti.   Sklopu projekta snimljeno je deset dokumentarnih emisija o ljudskim pravima, osmišljena je internetska stranica  i  priručnik Početnica za ljudska prava.

  >>>

 • Novi termini pravnog savjetovališta

   

  Telefonski pravni savjeti  - 0800 200 144 ili 01 4611 351

  Za studeni utorkom od 16.00-18.00 sati

   

  Osobni pravni savjeti  -  Selska cesta 112 a

  Za osobno savjetovanje molimo da termin dogovorite  telefonski na:  01/ 4663 - 666

   

  >>>

 • Objavljeni su rezultati Global Media Monitoring Project

  U sklopu  Global Media Monitoring  Project,   10. studenog 2009., timovi u više od stotinu zemalja širom svijeta pratili su medije.  Cilj projekta, koji je započeo 1995. godine, je mapiranje reprezentacije žena i muškaraca u svjetskim  informativnim medijima.  U tu je svrhu praćeno 1,281 novina, televizijska i radio stanica te internetski portal, odnosno 16,734 novinskih stavaka,  20,769 voditelja/ica, najavljivača/ica i novinara/ki i sveukupno 35,543 osobe u vijestima. Nažalost, rezultati  i ove godine pokazuju  značajnu podzastupljenost žena u vijestima koje su uz to,  i redovito  predstavljane na stereotipan način.  

  Rezultate ovogodišnjeg Global Media Monitoring Project  pogledajte na: www.whomakesthenews.org

  >>>

 • Podrška radnicama Kamenskog

  B.a.B.e. i Kuća ljudskih prava izražavaju podršku radnicama Kamenskog koje zbog neisplate plaća za posljednjih 5 mjeseci štrajkaju glađu. Smatramo da se  u trenutku dok Vlada RH pokušava dokazati funkcioniranje pravne države u sklopu pregovora o poglavlju 23 događa eklatantni primjer kršenja radničkih prava, upravo zbog sporosti i neefikasnosti pravnog sustava. Neprihvatljivo je, da se u državi koja želi biti pravno i opće civilizacijski uređena, sva težina ekonomske krize i poslovanja pojedinih poduzeća stavlja na one koji svoje obaveze uredno izvršavaju, a imaju najmanje moći - radnike.

  >>>

 • Kvaka 22 - radijske emisije o manjinama

  Započinje emitiranje radijskih emisija Kvaka 22 u sklopu projekta "Mostovi preko uzburkanih voda: susret većinskih i manjinskih glasova u eteru".  Cilj je projekta povećati svijest o pravima manjina (posebice srpskoj nacionalnoj manjini), njihovim potrebama i specifičnoj ulozi u lokalnim zajednicama te potaknuti komunikaciju i suradnju između većine i manjinskih grupa u Slavoniji – regiji koja je najviše stradala u ratu.

  >>>