vijesti

 • Suradnja tvrtke Magme i Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije

  Dogovorena je suradnja između tvrtke Magme i Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije – kupnjom bilo kojeg proizvoda  u Magma lifestyle trgovinama, tijekom  mjeseca rujna,  donirate 2% iznosa ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci.

  >>>

 • Usvojena rezolucija "Suzbijanje seksističkih stereotipa u medijima"

  Tijekom ljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, 21.-25. lipnja 2010., uz niz  tema o kojima su zastupnici/ce raspravljali, Rezolucijom su pozvali nacionalne vlade na borbu protiv seksističkih stereotipa u medijima i spolne diskriminacije, a nacionalne parlamente da usvoje pravne mjere za kažnjavanje seksističkih primjedbi ili uvreda.

  >>>

 • Pismo podrške članova/ica Savjeta za razvoj civilnog društva

  Kao članovi/ice Savjeta za razvoj civilnoga društva, ovim putem želimo izraziti negodovanje policijskim postupkom uhićivanja organiziranih građana/ki i time dublju legitimizaciju postojećeg niskog povjerenja građana/ki u funkcioniranje demokracije, demokratskih institucija i vjerovanja u mogućnost vlastitog utjecaja. To je istinska prepreka stvaranju poticajnog institucionalnog i društvenog okruženja za aktivno sudjelovanje građana u političkim procesima, a time i za demokratizaciju hrvatskog društva.

   

   

  >>>

 • Otvoreno pismo ministru unutarnjiih poslova Tomislavu Karamarku

  Otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku

  Poštovani gospodine Karamarko, udruge okupljene u Kuću ljudskih prava zapanjene su trenutnim djelovanjem policije u Varšavskoj ulici. Naime, policija je ponovno privela aktiviste i aktivistice koji su pružali nenasilan otporu Varšavskoj ulici na legalno prijavljenom javnom skupu građana.

  Zagreb 15. 7. 2010.

  >>>

 • Saznajte više o borbi aktivista/kinja za Varšavsku

  Ovdje možete pronaći članke preuzete s prijateljskih internetskih portala h-alter.org, Zagrebancija.com i  tportal.hr koji prate događanja u Varšavskoj ulici.

  >>>

 • Obavijest o preseljenju

  S veseljem vas obavještavamo da se B.a.B.e. sele u novi prostor! Zadržale smo iste brojeve telefona, isti broj telefaxa, kao i sve postojeće e-mail adrese, a naša nova adresa, od 1. srpnja je Kuća ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112a . Posjetite nas na novoj lokaciji! B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran.

  >>>

 • Nacionalne manjine i mediji - predstavljanje mogućnosti korištenja medijskog prostora

  U Pakracu i Požegi (17. i 18. svibnja 2010.) te Vukovaru i Dalju (24. i 25. svibnja 2010.), organizirani su okrugli stolovi pod nazivom "Nacionalne manjine i mediji – predstavljanje i mogućnosti korištenja medijskog prostora". Ideja je  bila otvoriti pitanja zastupljenosti manjina u medijskom prostoru te načina na koji su manjine prisutne uopće u medijima, kao i potaknuti diskusiju između pripadnika manjinskog i većinskog naroda o prihvatljivim temama i problemima za radijske emisije.

  >>>

 • Univerzalni periodični izvještaj

  Univerzalni periodični izvještaj "ima veliki potencijal za promoviranje i zaštitu ljudskih u najmračnijim kutovima svijeta", Ban Ki-moon, generalni tajnik UN-a. The Universal Periodic Review (UPR) jedinstven je proces koji zahtijeva pregled i analizu stanja ljudskih prava svake četiri godine u svim državama članicama UN-a (njih 192).

  >>>

 • Kuća ljudskih prava skuplja donacije za Haićane stradale u potresu

  Zelena akcija i organizacije iz Kuće ljudskih prava - B.a.B.e., CMS, Documenta, GOLJP organizirale su donatorsku večer prikupljanja pomoći za nastradale na Haitiju u subotu, 30. siječnja 2010. u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112 c. Ujedno je prigoda iskorištena za upoznavanje sudionica/ka s političkim i ekološkim stanjem na Haitiju prije i nakon potresa, kao i za razgovor o (...)

  >>>

 • Slušam, čujem, razumijem

  U sklopu pilot projekta "Slušam, čujem, razumijem", 29. siječnja 2010. godine u 12.00 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112a, organizirat ćemo okrugli stol - "Poticanje uklanjanja svih oblika nasilja". "Slušam, čujem, razumijem" je pilot projekt koji su provodile B.a.B.e., a financijska sredstva osiguralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske (...)

  >>>

 • Neću da me i država siluje!

  B.a.B.e. su ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama posvetile aktualizaciji problema seksualnih zločina jer upravo seksualno uznemiravanje, silovanja i drugi seksualni zločini najjasnije pokazuju kako je teško utjecati na odbacivanje predrasuda koje su se stoljećima prenosile i učvršćivale u svijesti pojedinaca i zajednice.

  >>>

 • Pisma podrške predsjedničkih kandidata akciji "Silovana"

  PISMO PODRŠKE PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA MILANA BANDIĆA Poštovane, Zahvaljujem na pozivu na uličnu akciju "Silovana" kojom ćete obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na žalost zbog već unaprijed dogovorenog velikog broja obaveza za vrijeme predsjedničke kampanje nisam u mogućnosti prisustvovati vašoj akciji.

  >>>

 • Trkom u EU - mladi u zadnjim redovima

  U Europskom domu Zagreb održan je okrugli stol na temu: "Trkom u EU-mladi u zadnjim redovima". Okrugli stol su uz Mrežu mladih Hrvatske organizirale udruge Akademija za politički razvoj te B.a.B.e. Mreža mladih i B.a.B.e su surađivale u sklopu projekta edukacija učenika/ica triju zagrebačkih gimnazija o povijesti Europske unije, načinu funkcioniranja njezinih institucija te prilikama koje (...)

  >>>

 • GMMP - globalno monitoriranje medija

  10. studenog 2009. održano je 4. svjetsko monitoriranje novina, televizije i radija kako bi se utvrdilo u kojem su omjeru i na koji način zastupljene žene i muškarci u medijskim sadržajima te koliko je žena i muškaraca novinara, reporterki, najavljivača. Ove godine učestvovalo je preko 100 zemalja sa svih kontinenata. U GMMP-u Hrvatska sudjeluje od samog začetka projekta.

  >>>

 • Provođenje rodno osjetljive politike na lokalnoj razini

  U okviru partnerskog projekta "Osnaživanje žena i muškaraca – provođenje rodno osjetljive politike na lokalnoj razini" 11 aktivistica iz 5 partenrskih ženskih udruga (Cesi, B.a.b.e., Delfin, CGI i Domine) okupilo se 5. i 6. studenog u Jezerčici na prvom edukacijskom seminaru (ToT) kako bi razradile modele rada, program radionica i operativni plan rada s članovima i članicama (...)

  >>>