vijesti

 • Za sve oblike obitelji i za reproduktivna prava

  Radni tjedan koji je iza nas donio nam je neke novosti i nešto aktivizma. Povodom Svjetskog dana prava na pobačaj u četvrtak (28.09.) B.a.B.e. su sudjelovale u prosvjednoj akciji "Za besplatan i dostupan pobačaj" organiziranoj od strane aktivistkinja iz Platforme za reproduktivna prava. Tijekom prosvjeda aktivistice su izložile šest teza o reproduktivnim pravima, a glasno su zatražile i što (...)

  >>>

 • Što se događa s Istanbulskom konvencijom?

  Dana 12.9.2017. udruga B.a.B.e. pozvala je sve hrvatske i europske parlamentarce da bez odgode glasuju za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija). Sretne smo i ponosne što ovim putem možemo objaviti da je Europski parlament glasovao za ratifikaciju Istanbulske konvencije, koja je prvi pravno (...)

  >>>

 • Priopćenje povodom ratifikacije Istanbulske konvencije

  Udruga B.a.B.e. poziva sve hrvatske i europske parlamentarce da danas, 12.9.2017. bez odgode glasuju za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija). Cilj Istanbulske konvencije, je zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, kažnjavati i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.

  >>>

 • Čile je napravio malen, ali značajan korak ka boljim ženskim reproduktivnim pravima

  Prošli tjedan čileanski Ustavni sud izglasao je legalizaciju abortusa u određenim okolnostima, čime je napravio malen, ali simboličan korak ka boljim ženskim reproduktivnim pravima. Određene okolnosti u kojima je sad legaliziran pobačaj su sljedeće : kad je život žene u opasnosti, kad fetus nije održiv te kad je trudnoća rezultat silovanja.

  >>>

 • Osuđujemo svaki čin nasilja nad ženama!

  U svjetlu nedavnih događaja u Republici Hrvatskoj, a koja se odnose na počinjenje i pokušaje počinjenja seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama, udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. oštro osuđuje svaki oblik nasilja pa tako i seksualno nasilje. Nasilje nad ženama jedan je od najsramotnijih oblika kršenja ljudskih prava i ustrajemo u našoj dugogodišnjoj borbi protiv istoga.

  >>>

 • B.a.B.e. potpisale Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz ESF-a

  Danas, 26. srpnja 2017., u Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva održana je dodjela ugovora o bespovratnim sredstvima odabranima na natječaju "Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa" financiranih u sklopu Europskog socijalnog fonda (Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014. – 2020.).

  >>>

 • Pozivamo Vas na MEME natjecanje u sklopu Step Up! kampanje

  Dragi naši/e, Ovim putem Vas pozivamo da se priključite našem MEME NATJECANJU koje se odvija u sklopu kampanje Step Up! Koje provodi feministička europska mreža WAVE (Women against Violence Europe), a u sklopu kojega udruga B.a.B.e. aktivno sudjeluje. Tema ovog meme natjecanja je OPORAVAK (nakon proživljenog nasilja) i za cilj ima podići društvenu osjetljivost za nasilje nad ženama.

  >>>

 • Održana tribina "Ravnopravnost spolova na lokalnim izborima 2017"

  Dana 19. travnja 2017. godine sudjelovale smo na tribini pod nazivom "Ravnopravnost spolova na lokalnim izborima 2017", u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, u Palači Srijem, u Vukovaru. Po prvi put, ove će se godine na lokalnim izborima primijeniti Odredba Zakona o ravnopravnosti spolova prema kojoj su stranke dužne na svojim (...)

  >>>

 • Zahvala na donaciji

  Zahvaljujemo Udruzi hrvatskih branitelja Sajmište Vukovar koji su našu Sigurnu kuću Vukovarsko- srijemske županije darivali novim cipelama za najmlađe korisnike/ce, slatkišima, pelenama i ostalim higijenskim potrepštinama te SDP-u GO Vukovar i Biljani Borzan na doniranim uskršnjim paketićima za djecu. Svojim prilogom pridružili ste se plemenitoj ideji i time doprinijeli zaštiti jedne od (...)

  >>>

 • Javna tribina "Nasilje nad ženama i u obitelji"

  Pozivamo sve zainteresirane građanke i građane na javnu tribinu "Nasilje nad ženama i u obitelji", koja će se održati 30.03.2017. godine, u 17:00 sati, 1. kat Doma kulture, u Otoku.

  >>>

 • Sat se ovaj vikend pomaknuo unaprijed, ali Hrvatska se pomiče unatrag!

  Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava poslali su danas otvoreno pismo premijeru Plenkoviću, povodom početka rada radne skupine za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije od 2017. do 2022. godine. Poštovani premijeru Plenkoviću, danas s radom počinje radna skupina za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije od 2017. do 2022. godine, a (...)

  >>>

 • Ratifikacija Istanbulske konvencije

  U svibnju 2011. godine, u Istanbulu je usvojena Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja kojom je potvrđeno da je nasilje nad ženama ozbiljno kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije. Već smo pri kraju ožujka 2017. godine, a Vlada RH još uvijek nije ratificirala Istambulsku konvenciju.

  >>>

 • Izazovi nejednakosti: okrugli stol u Vukovaru

  Centar za mirovne studije proveo je analizu statističkih podataka u pogledu nezaposlenosti, BDP-a, obrazovne slike stanovništva, zdravstva i siromaštva koja je, i na razini županija, pokazala izuzetno velike razlike unutar Hrvatske. Daljnje povećanje negativnih pokazatelja poput visokih stopa siromaštva, nezaposlenosti, negativne obrazovne strukture i niže razine dostupnost socijalnih (...)

  >>>

 • Očitovanje o slučaju Lalovac

  Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. osporava navode iznesene u emisiji Bujica emitiranoj 11. siječnja 2017. godine. Pozivajući se na izjave gospođe Tončike Anastasije Lalovac iznesene u razgovoru u spomenutoj emisiji želimo istaknuti da odvjetnica Nataša Pećarević nije pravna savjetnica niti suradnica udruge B.a.B.e. niti je to ikad bila.

  >>>

 • Završio projekt "Žene na tržištu rada - procjena utjecaja roda"

  Dana 1. siječnja 2017. završio je projekt "Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda" kojeg je provodila udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, udrugom VIMIO iz Vukovara, udrugom Legalina iz Gračaca i Gradom Zagrebom. Projekt je trajao 24 mjeseca, a opći cilj bio je pridonijeti jačanju uloge zagovaračkih aktivnosti organizacija (...)

  >>>

<< < 2 3 4 5 6 > >>