vijesti

 • Poziv na radionice i predavanja

  Dragi naši/e, Ovim putem Vas pozivamo na radionice povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koje organiziramo u Zagrebu i u Vukovaru. Radionica pod naslovom "Povuci granicu nasilnim vezama" održat će se u četvrtak, 23. studenog 2017. godine, u prostorijama Kuće ljudskih prava, Selska cesta 112c u Zagrebu, s početkom u 15 sati.

  >>>

 • ADRIANINA PRIČA

  Drage/i naše/i, U sklopu naše akcije #astojetoseksualnonasilje? koju održavamo povodom cjelomjesečnog obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama, donosimo Vam iskrenu priču od naše drage Adriane! Adriana je odlučila otići korak dalje i napisati nam priču u kojoj hrabro progovara o seksualnom nasilju, o nasilju u vezama....

  >>>

 • Reakcija na članak

  Udruga B.a.B.e. kao organizacija za zaštitu ljudskih prava smatra svojom moralnom i društvenom obvezom reagirati na članak pod naslovom "Prije 30 godina napao me razuzdani …." autorice Milane Vuković Runjić objavljen dana 9. studenog 2017. godine u elektronskom izdanju Jutarnjeg lista, u rubrici Seksopolis. Ovo osobito iz razloga što smo zaprimile reakcije građanki i korisnica koje su (...)

  >>>

 • A ŠTO JE TO SEKSUALNO NASILJE?

  Drage naše i dragi naši, Ovim putem Vam želimo predstaviti našu novu akciju, u kojoj će te veliku ulogu igrati upravo Vi ! Potaknute slučajevima poput Weinstein, #metoo , optužbama za zlostavljanje čak i u Europskom parlamentu , a sada i optužbama protiv poznatog glumca Kevina Spaceya ... Zapravo, potaknute svime onime što je ostalo nakon ovih slučajeva, a to je dugo čekani, (...)

  >>>

 • #metoo i u Europskom parlamentu

  U svijetlu nedavnih optužbi na filmskoj sceni Hoolywooda ( o kojoj smo pisali prošli tjedan ) razvio se diskurs i diljem drugih profesija o seksualnom nasilju unutar njih, pa tako optužbe za seksualno nasilje nisu zaobišle ni Europski parlament. Naime, u ponedjeljak je nekoliko zastupnica i zaposlenica Europskog parlamenta napisalo pismo predsjedniku parlamenta Antoniu Tajaniu s naslovom: (...)

  >>>

 • #metoo ili osnaživanje kroz empatiju

  Zadnjih nekoliko tjedana nismo mogle ne zamijetiti novi pokret započet na društvenim mrežama, a prepoznajemo ga po intrigantnom hashtagu #metoo . Nakon što nas je zaintrigirao krenule smo u istraživanje i otkrile zbilja snažnu, vrijednu i hrabru poruku koju on šalje. Također, nismo mogle samo uzdahnuti i pomisliti "kako lijepo", nego smo morale nešto i napisati o ovome i (...)

  >>>

 • Još jedna pljuska hrvatskom pravosuđu

  Republika Hrvatska nije učinila sve kako bi zaštitila ženu žrtvu obiteljskog nasilja, pravomoćna je presuda Europskog suda za ljudska prava. Naime, gospođa Željka Borić iz Siska, jedna je od prvih žrtava obiteljskog nasilja koja je javno istupila i još prije 10 godina ukazala na brojne neadekvatne postupke institucija prema žrtvama nasilja u Republici Hrvatskoj.

  >>>

 • Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

  Odlukom Ujedinjenih naroda 17. listopada obilježava se Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Svrha obilježavanja ovoga dana je osvješćivanje siromaštva i socijalne isključenosti kao velikog društvenog problema te pomoću raznih akcija omogućiti porast solidarnosti s ljudima koji žive u siromaštvu.

  >>>

 • NJEMAČKA RATIFICIRALA ISTANBULSKU KONVENCIJU

  Njemačka parlamentarna državna tajica u Saveznom ministarstvu obitelji, starijih osoba, žena i mladih, Elke Ferner, 12. listopada 2017. formalno je najavila ratificiranje Istanbulske konvencije čime će Njemačka postati 25. zemlja koja je ratificirala ovu vrijednu konvenciju. Ratifikacija će stupiti na snagu 1. veljače 2018. godine.

  >>>

 • B.a.B.e. TRAŽE VOLONTERE/KE !

  Dragi/e naši/e, B.a.B.e. trebaju Vašu pomoć! Jedan od najstarijih i najvrjednijih programa naše udruge je "Prevencija i suzbijanje svih oblika rodno uvjetovanog nasilja". S obzirom na sve veću potražnju naših usluga, za daljnje provođenje aktivnosti unutar ovog programa potrebni/e su nam volonteri/ke. U sklopu ovog programa djeluje psihološko i pravno savjetovalište za građane/ke (...)

  >>>

 • Za sve oblike obitelji i za reproduktivna prava

  Radni tjedan koji je iza nas donio nam je neke novosti i nešto aktivizma. Povodom Svjetskog dana prava na pobačaj u četvrtak (28.09.) B.a.B.e. su sudjelovale u prosvjednoj akciji "Za besplatan i dostupan pobačaj" organiziranoj od strane aktivistkinja iz Platforme za reproduktivna prava. Tijekom prosvjeda aktivistice su izložile šest teza o reproduktivnim pravima, a glasno su zatražile i što (...)

  >>>

 • Što se događa s Istanbulskom konvencijom?

  Dana 12.9.2017. udruga B.a.B.e. pozvala je sve hrvatske i europske parlamentarce da bez odgode glasuju za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija). Sretne smo i ponosne što ovim putem možemo objaviti da je Europski parlament glasovao za ratifikaciju Istanbulske konvencije, koja je prvi pravno (...)

  >>>

 • Priopćenje povodom ratifikacije Istanbulske konvencije

  Udruga B.a.B.e. poziva sve hrvatske i europske parlamentarce da danas, 12.9.2017. bez odgode glasuju za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija). Cilj Istanbulske konvencije, je zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, kažnjavati i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.

  >>>

 • Čile je napravio malen, ali značajan korak ka boljim ženskim reproduktivnim pravima

  Prošli tjedan čileanski Ustavni sud izglasao je legalizaciju abortusa u određenim okolnostima, čime je napravio malen, ali simboličan korak ka boljim ženskim reproduktivnim pravima. Određene okolnosti u kojima je sad legaliziran pobačaj su sljedeće : kad je život žene u opasnosti, kad fetus nije održiv te kad je trudnoća rezultat silovanja.

  >>>

 • Osuđujemo svaki čin nasilja nad ženama!

  U svjetlu nedavnih događaja u Republici Hrvatskoj, a koja se odnose na počinjenje i pokušaje počinjenja seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama, udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. oštro osuđuje svaki oblik nasilja pa tako i seksualno nasilje. Nasilje nad ženama jedan je od najsramotnijih oblika kršenja ljudskih prava i ustrajemo u našoj dugogodišnjoj borbi protiv istoga.

  >>>

<< < 2 3 4 5 6 > >>