vijesti

 • Poziv na predstavljanje knjige "Zašto on to radi?"

  Pozivamo vas na predstavljanje knjige Lundyja Bancrofta Zašto on to radi? Uvid u misli ljutitih i kontrolirajućih muškaraca . Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 10. prosinca 2015. godine s početkom u 12h u prostorijama Kuće ljudskih prava, Selska cesta 112c, Zagreb. Sudjeluju: Sanja Sarnavka B.a.B.e.

  >>>

 • Izložba radova srednjoškolaca/ki "RODNA RAVNOPRAVNOST"

  16 dana aktivizma zaokružujemo izložbom likovnih radova srednjoškolaca/ki na temu Rodne ravnopravnosti. Pridružite nam se u Kući ljudskih prava, u 17:00 sati u petak 11. prosinca , i pogledajte snažne poruke srednjoškolaca/ki koji su svojim talentom, vještinom i znanjem Danu ljudskih prava dali novu dimenziju. Njihove grafike, crteži i slike, pokazuju osvještenost i angažiranost (...)

  >>>

 • Lukava žena

  Donosimo komentar naše korisnice na kolumnu Milane Vlaović, objavljene u časopisu "Lijepa i aktivna", izdanje br. 5, studeni/prosinac 2015., pod naslovom "Muškarci koji se boje pametnih žena" (kolumna se u pdf formatu nalazi u prilogu članka).

  >>>

 • Pozivamo srednjoškolce/ke da pošalju svoje likovne radove na temu RODNE RAVNOPRAVNOSTI.

  Najbolji radovi bit će izloženi u Kući ljudskih prava. Otvorenje izložbe održat će se povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca, s početkom u 10:00 sati i bit će otvorena za sve zainteresirane građane/ke do kraja prosinca. Radove možete predati, osobno, svakog radnog dana od 08:00 do 17:00 sati u udrugu B.a.B.e. (Selska cesta 112a) ili poslati poštom na istu adresu.

  >>>

 • Besplatan tečaj samoobrane

  U posljednje vrijeme svjedoci/kinje smo sve većeg broja slučajeva nasilja s tragičnim završetkom u kojima su još uvijek u znatnom većem udjelu žrtve žene. Važno je da žene budu osnažene, da izgrade samopouzdanje, da budu informirane i educirane o svojim pravima i o mogućnostima djelovanja i mehanizmima izlaska iz nasilja. B.a.B.e.

  >>>

 • Priopćenje Kuće ljudskih prava Zagreb i Kuće ljudskih prava i demokratije Beograd na zatvaranje granica i izbjegličku krizu

  Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd i Kuća ljudskih prava Zagreb pozivaju vlade Srbije i Hrvatske da hitno ukinu sve mjere ograničenja slobodnog kretanja ljudi i robe, uspostave normalnu komunikaciju i sve probleme rješavaju razgovorima. Pozivamo i sve vlade u jugoistočnoj i istočnoj Europi da hitno uspostave suradnju i dnevnu komunikaciju kako bi zajednički pomogle izbjeglicama.

  >>>

 • NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

  Hrvatski sabor je 2004. proglasio 22. rujan Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na Zagrebačkom općinskom sudu kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oreškić ubio suprugu Gordanu Oreškić, sutkinju Ljiljanu Hvalec te odvjetnicu Hajru Prohić. Svi stereotipi o muškoj hegemoniji u odnosu prema ženama, predrasude o potrebi i nužnosti udovoljavanju (...)

  >>>

 • ABECEDA SOLIDARNOSTI

  ADRA - HRVATSKA, Adventistička agencija za pomoć i razvoj, B.a.B.e., Centar za mirovne studije i Volonterski centar Vukovarsko-srijemske županije pokreću akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice koje su se zatekle u Srbiji. Na osnovi prikupljenih informacija od organizacija koje pružaju pomoć velikom broju izbjeglica koje stalno pristižu u Srbiju tražeći put ka razvijenim zemljama (...)

  >>>

 • Zaključna zapažanja Odbora za uklanjanje diskriminacije žena

  U Ženevi je od 6. do 24. srpnja održano 61. zasjedanje Odbora za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW Odbor), na kojem je 15. srpnja razmatrano hrvatsko objedinjeno četvrto i peto izvješće o provedbi Konvencije o uklanjaju svih oblika diskriminacije žena. Zaključci su formulirani na osnovi dva podnesena izvješća: jedno su podnijele udruge B.a.B.e.

  >>>

 • OBITELJSKO NASILJE U JAVNOM PROSTORU

  Na kojem je nivou demokratičnost društva i u kojoj mjeri sustav uistinu funkcionira? Lako je kada incidenti ne poprime šire/vidljive razmjere. Volimo se pretvarati da se nesreće i nasilje događaju na nekom drugom mjestu koje je našoj percepciji neuhvatljivo. Baš tada je mnogo lakše pretvarati se da niti ne postoji. Ne znamo, ne vidimo i ne čujemo.

  >>>

 • Stotine obitelji još uvijek čeka priznavanje patnje zbog gubitka najbližih

  Roditelji usmrćene djece i djeca usmrćenih roditelja druga su po redu najbrojnija skupina civilnih žrtava rata. Velika većina obitelji nikada nije ostvarila status civilnih žrtava rata, kao što nisu ostvarile ni naknadu štete za svoj gubitak . Marija Canjko jedna je od majki koja ni nakon 20 godina od usmrćenja djeteta nije ostvarila nikakav vid priznanja vlastite velike patnje.

  >>>

 • Promocija knjige Mi i oni kroz medijske naočale

  U ponedjeljak, 29. lipnja 2015., u Kući ljudskih prava održana je prezentacija knjige Mi i oni kroz medijske naočale . U cilju jačanja regionalne suradnje i zajedničkih aktivnosti vezanih za regionalna goruća pitanja i probleme te okupljanja zaštitnica i zaštitnika za ljudska prava, oformljena je neformalna mreža – Regionalna mreža za ljudska prava.

  >>>

 • Protest pred Hrvatskim olimpijskim odborom

  Kuća ljudskih prava pridružila se simboličkim protestima koji se danas događaju širom Europe zbog toga što se dopustilo da Azerbajdžan bude domaćinom 1. europskih sportskih igara. Hrvatski olimpijski odbor zdušno se i svesrdno uključio u organizaciju, posebno njegov predsjednik Mateša osobno, pritom prešućujući represiju bez presedana koju provodi predsjednik Ilham Alijev prema vođama (...)

  >>>

 • Donacija ADRA-e sigurnoj kući u Vukovaru

  Dana 10. lipnja 2015. godine, predstavnici humanitarne organizacije ADRA, isporučili su udruzi B.a.B.e., Sigurnoj kući Vukovarsko-srijemske županije, vrijednu donaciju u vidu 19 madraca i 28 popluna i jastuka za 20 korisnika, žena žrtava obiteljskog nasilja i njihove djece, koliko ih sklonište može primiti. Ova donacija je od iznimnog značaja jer će zasigurno omogućiti da se korisnice osjećaju (...)

  >>>

 • PETICIJA - zaustavimo donošenje ponuđenih zdravstvenih zakona

  Ministarstvo zdravlja potpuno je izmijenilo dva temeljna zdravstvena zakona (Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju - ZOZO i Zakon o zdravstvenoj zaštiti- ZZZ) i neopravdano traži njihovo donošenje po hitnom postupku. Zakoni se donose po hitnom postupku samo u rijetkim i iznimnim slučajevima i u onim slučajevima kada se zakoni usklađuju s propisima Europske unije.

  >>>

<< < 3 4 5 6 7 > >>