vijesti

 • Djed Božićnjak ipak postoji

  Dana 22. prosinca 2016. godine okupili smo se u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" u Vinkovcima gdje smo zajedno s potrebitim mališanima s područja Vukovarsko-srijemske županije odgledale predstavu "Princeza Nikolina i Djed Božićnjak". Predstava je financirana od strane Vukovarsko-srijemske županije, a organizirana je u suradnji Udruge B.a.B.e.

  >>>

 • Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza treba postati prioritet političara/ki

  Dana 7. prosinca 2016. godine u Kući Europe u Zagrebu održana je regionalna konferencija "Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza: Politike, izazovi i praksa" kao dio projekta "Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda". Projekt provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti, udrugama VIMIO i Legalina te Gradom Zagrebom, a sufinanciran je od strane (...)

  >>>

 • Zašto su nijeme? Zašto ih nema?

  Obilježavajući današnji "Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama" , tvrtka IKEA je u suradnji s udrugom B.a.B.e. , u probnoj kući u Ilici 42, izložila siluete 18 žena ubijenih u proteklih 18 mjeseci od strane muških članova obitelji. Osim silueta, IKEA se i izložbom "Nasilne veze su bezveze", koja je realizirana u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (...)

  >>>

 • Pjesničkom riječju STOP NASILJU NAD ŽENAMA

  U dvorani Kulturnog centra "Dubrava" 23.11.2016. održao se program Pjesničkom riječju STOP NASILJU NAD ŽENAMA. Istoimeni blog nastao je u jedanaestom mjesecu 2012. godine kada je skupina pjesnika, entuzijasta svojim načinom tj. riječju izrazili svoju potporu, pišući pjesme po društvenim mrežama, a sve u svrhu Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama.

  >>>

 • Stranke prepisale jedna od druge kako do demografske obnove

  Udruge B.a.B.e., CESI, K-zona, RODA i Zagreb Pride, okupljene oko projekta Žene na tržištu rada - procjena utjecaja roda, analizirale su programe vodećih hrvatskih stranaka i zaključile da ne može doći do veće zaposlenosti žena ako ih potičemo da ostaju kod kuće i skrbe za djecu. Cilj analize izbornih programa Narodne koalicije, Hrvatske demokratske zajednice, koalicije Za (...)

  >>>

 • Provedeno savjetovanje o povećanju jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete

  Na stranici Ministarstva socijalne politike i mladih objavljeno je Izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama , kojim se predlaže povećanje jednokratne novčane potpore za novorođenče (iz čl. 41 ovog zakona) na 225% proračunske osnovice.

  >>>

 • LJUDI MOJI, MA JE LI TO MOGUĆE?!

  Tko će i čime opravdati činjenicu da su pokrovitelji Hrvatskog kongresa forenzične ginekologije i perinatologije kardinal Josip Bozanić i biskup Vlado Košić?! U kaosu kojem svjedočimo posljednjih mjeseci, uz nefunkcioniranje države i opći rasap sustava, događaju se sve nevjerojatnije stvari, od kojih neke plijene pažnju a mnoge prolaze bez komentara javnosti.

  >>>

 • Za cjelovitu kurikularnu reformu

  Da bi čovjek bio uspješan i produktivan, nužno je da uči. Da nikada ne prestane s radoznalošću, da propituje i ispituje, da detektira probleme i da ih uspješno rješava. Da ponavlja stečena znanja i vještine i da ih primjenjuje, ali i da usvaja nova. Bez sposobnosti kritičkog i analitičkog razmišljanja, pojedinac/ka nije u mogućnosti stvarati.

  >>>

 • KUĆA LJUDSKIH PRAVA POVODOM NEPRIHVAĆANJA IZVJEŠTAJA PUČKE PRAVOBRANITELJICE U SABORU

  Odluka Sabora da ne prihvati Izvješće Pučke pravobraniteljice za 2015. godinu izravan je udarac vladajućih na ljudska prava i vladavinu prava. Kuća ljudskih prava najoštrije osuđuje ovaj politički napad na neovisnost Pučke pravobraniteljice. Već smo svjedočili napadu na neovisne institucije. Prije nekoliko mjeseci to je bilo Vijeće za elektroničke medije, a danas je to Pučka (...)

  >>>

 • DOSTA JE MRŽNJE

  Održali smo radionicu/predavanje u dvorani Kuće ljudskih prava Zagreb učenicima Gimnazije Eugena Kumičića i Obrtničke škole iz Opatije. Tina Đaković iz Kuće ljudskih prava dala je kratak uvod u temu ljudskih prava i predstavljanje Kuće, a Dijana Ljubanović prezentirala je rad udruge B.a.B.e. i perspektivu ženskih ljudskih prava.

  >>>

 • Pismo podrške Sindikatu obrazovanja, medija i kulture povodom prosvjedne akcije "Daj 5 za DPS"

  Sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja čini prvu razinu institucionalnog obrazovanja u Hrvatskoj i kao takav obavlja ključnu socijalnu i odgojno obrazovnu ulogu u društvu. Unatoč tome, kronično izostaje strateško promišljanje sustava te on ostaje izvan društvenog i političkog fokusa, što dovodi do sve gorih uvjeta kako za odgajateljice, tako i za djecu i roditelje.

  >>>

 • Osvrt Platforme 112 na prvih 100 dana rada Vlade

  "Platforma 112 izražava svoju duboku zabrinutost s postupcima nove Vlade koji urušavaju dosegnutu kvalitetu demokracije i poštivanja ljudskih prava te traži da se hitno i bezrezervno prestane s rastakanjem demokratskih institucija, urušavanjem socijalne države, te ugrožavanjem slobode medija, opstruiranja građanskog udruživanja i kritičkog civilnog društva", rekao je Gordan Bosanac iz Centra za (...)

  >>>

 • KONFERENCIJA I WAVE-ova STEP UP! KAMPANJA

  WAVE je mreža europskih ženskih nevladinih organizacija koje djeluju na području borbe protiv nasilja nad ženama i djecom (ženska skloništa, savjetovališta, SOS linije/linije za pomoć, organizacije s naglaskom na prevenciju nasilja i obuku osoblja i službenika/ca koji rade sa žrtvama obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja).

  >>>

 • Najnovije izvješće Europske komisije o ravnopravnosti žena i muškaraca

  Povodom Međunarodnog dana žena, Europska komisija objavila je godišnje izvješće "Ravnopravnost žena i muškaraca" koje sadrži ažurne podatke o ravnopravnosti spolova u EU članicama. Neki od podataka uključenih u izvješće: - Stopa zaposlenosti žena u trećem kvartalu 2015. bila je najviša do sada – 64,5%, ali je još uvijek ispod stope zaposlenosti muškaraca – 75,6% - (...)

  >>>

 • Europska komisija pokrenula proces ratifikacije Istanbulske konvencije

  Europska unija ratificira Istanbulsku konvenciju Vijeća Europe , sveobuhvatan međunarodni sporazum o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, objavila je Europska komisija povodom Dana žena. Dvanaest država članica (Austrija, Danska, Finska, Francuska, Italija, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovenija, Španjolska i Švedska) već je ratificiralo tu konvenciju.

  >>>

<< < 3 4 5 6 7 > >>