vijesti

 • ABECEDA SOLIDARNOSTI

  ADRA - HRVATSKA, Adventistička agencija za pomoć i razvoj, B.a.B.e., Centar za mirovne studije i Volonterski centar Vukovarsko-srijemske županije pokreću akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice koje su se zatekle u Srbiji. Na osnovi prikupljenih informacija od organizacija koje pružaju pomoć velikom broju izbjeglica koje stalno pristižu u Srbiju tražeći put ka razvijenim zemljama (...)

  >>>

 • Zaključna zapažanja Odbora za uklanjanje diskriminacije žena

  U Ženevi je od 6. do 24. srpnja održano 61. zasjedanje Odbora za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW Odbor), na kojem je 15. srpnja razmatrano hrvatsko objedinjeno četvrto i peto izvješće o provedbi Konvencije o uklanjaju svih oblika diskriminacije žena. Zaključci su formulirani na osnovi dva podnesena izvješća: jedno su podnijele udruge B.a.B.e.

  >>>

 • OBITELJSKO NASILJE U JAVNOM PROSTORU

  Na kojem je nivou demokratičnost društva i u kojoj mjeri sustav uistinu funkcionira? Lako je kada incidenti ne poprime šire/vidljive razmjere. Volimo se pretvarati da se nesreće i nasilje događaju na nekom drugom mjestu koje je našoj percepciji neuhvatljivo. Baš tada je mnogo lakše pretvarati se da niti ne postoji. Ne znamo, ne vidimo i ne čujemo.

  >>>

 • Stotine obitelji još uvijek čeka priznavanje patnje zbog gubitka najbližih

  Roditelji usmrćene djece i djeca usmrćenih roditelja druga su po redu najbrojnija skupina civilnih žrtava rata. Velika većina obitelji nikada nije ostvarila status civilnih žrtava rata, kao što nisu ostvarile ni naknadu štete za svoj gubitak . Marija Canjko jedna je od majki koja ni nakon 20 godina od usmrćenja djeteta nije ostvarila nikakav vid priznanja vlastite velike patnje.

  >>>

 • Promocija knjige Mi i oni kroz medijske naočale

  U ponedjeljak, 29. lipnja 2015., u Kući ljudskih prava održana je prezentacija knjige Mi i oni kroz medijske naočale . U cilju jačanja regionalne suradnje i zajedničkih aktivnosti vezanih za regionalna goruća pitanja i probleme te okupljanja zaštitnica i zaštitnika za ljudska prava, oformljena je neformalna mreža – Regionalna mreža za ljudska prava.

  >>>

 • Protest pred Hrvatskim olimpijskim odborom

  Kuća ljudskih prava pridružila se simboličkim protestima koji se danas događaju širom Europe zbog toga što se dopustilo da Azerbajdžan bude domaćinom 1. europskih sportskih igara. Hrvatski olimpijski odbor zdušno se i svesrdno uključio u organizaciju, posebno njegov predsjednik Mateša osobno, pritom prešućujući represiju bez presedana koju provodi predsjednik Ilham Alijev prema vođama (...)

  >>>

 • Donacija ADRA-e sigurnoj kući u Vukovaru

  Dana 10. lipnja 2015. godine, predstavnici humanitarne organizacije ADRA, isporučili su udruzi B.a.B.e., Sigurnoj kući Vukovarsko-srijemske županije, vrijednu donaciju u vidu 19 madraca i 28 popluna i jastuka za 20 korisnika, žena žrtava obiteljskog nasilja i njihove djece, koliko ih sklonište može primiti. Ova donacija je od iznimnog značaja jer će zasigurno omogućiti da se korisnice osjećaju (...)

  >>>

 • PETICIJA - zaustavimo donošenje ponuđenih zdravstvenih zakona

  Ministarstvo zdravlja potpuno je izmijenilo dva temeljna zdravstvena zakona (Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju - ZOZO i Zakon o zdravstvenoj zaštiti- ZZZ) i neopravdano traži njihovo donošenje po hitnom postupku. Zakoni se donose po hitnom postupku samo u rijetkim i iznimnim slučajevima i u onim slučajevima kada se zakoni usklađuju s propisima Europske unije.

  >>>

 • Posjet aktivistkinja iz Bosne i Hercegovine

  U sklopu projekta Obrazovanjem do ravnopravnosti koji financira Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija kroz program razvojne pomoći, nakon pet mjeseci provedbe, u Zagreb je došla delegacija 10 žena, aktivistkinja organizacija iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Modriče i Banja Luke u studijsku posjetu. Razgovarale su s predstavnicima Ureda pravobraniteljice, u Hrvatskom saboru (...)

  >>>

 • "OCJENA STANJA I MOGUĆA POBOLJŠANJA- RASPRAVA O NADOLAZEĆIM IZMJENAMA ZAKONA O ZAŠTITI OD NASILJA U OBITELJI "

  Svrha okruglog stola bila je okupiti što veći broj relevantnih i cijenjenih stručnjaka koji u svojoj svakodnevnoj praksi primjenjuju Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, pozvati ih da aktivno sudjeluju u raspravi s zajedničkim ciljem donošenja zaključaka i prijedloga u vezi s predstojećim izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

  >>>

 • Reakcija na izjavu operne pjevačice Sandre Bagarić

  Operna pjevačica Sandra Bagarić, miljenica medija i političkih struktura koje je postavljaju u razna upravna ili savjetodavna tijela, vrlo često daje izjave od kojih misleće ljude nerijetko zaboli glava, jer svoja osobna iskustva i stavove poopćuje i predstavlja kao bogomdane istine. Ipak, u posljednjem je razgovoru za tportal uspjela nadmašiti samu sebe.

  >>>

 • Konferencija za medije: Spriječimo da Imunološki postane neželjeno dijete

  Povodom procesa privatizacije Imunološkog zavoda članice Kuće ljudskih prava Zagreb : B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta, Građanski odbor za ljudska prava, Svitanje i Udruga za promicanje istih mogućnosti organiziraju konferenciju za medije u srijedu, 15. travnja 2015. u 10 sati u Kući ljudskih prava (Selska cesta 112c u Zagrebu): Spriječimo (...)

  >>>

 • Komentar na izlaganje Mladena Bajića, kandidata za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske

  Zbog brojnih reakcija građana/ki koji zahtijevaju naše javno očitovanje i izostanka reakcije samohranih roditelja, moramo javno izreci sto mislimo o jednom od odgovora kandidata Mladena Bajića. O tome da ne zna kako je Hrvatska sekularna država ovaj put nećemo iskazati svoje mišljenje. Kada bivši državni odvjetnik, a sada jedan od najizglednijih kandidata za suca Ustavnog suda Republike (...)

  >>>

 • Održan Forum o obrazovanju za rodnu ravnopravnost

  U Sarajevu je 19.3.2015. održan Forum o obrazovanju za rodnu ravopravnost na kojem su prisustvovali predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva iz Sarajeva te NJ.E. Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Ivan Del Vechio. Forum je organiziran u sklopu projekta "Obrazovanjem ka ravnopravnosti", financiranog od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a koji (...)

  >>>

 • Međunarodni skup "Kako učinkovito zaštititi djecu od seksualnog nasilja odraslih"

  Udruga protiv zakona zastare od pedofilije uz podršku Udruge B.a.B.e. u subotu 21. ožujka u Domu kulture Zlatar Bistrica održala je međunarodni skup "Kako učinkovito zaštititi djecu od seksualnog nasilja odraslih." Glavni cilj Udruge protiv zakona zastare od pedofilije jest promicanje, razvitak i unapređenje zdravlja djece te izmjena postojeće zakonske regulative u smjeru ukidanja zastare za (...)

  >>>

<< < 3 4 5 6 7 > >>