13. prosinca 2016.

Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza treba postati prioritet političara/ki

Dana 7. prosinca 2016. godine u Kući Europe u Zagrebu održana je regionalna konferencija "Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza: Politike, izazovi i praksa" kao dio projekta "Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda". Projekt provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti, udrugama VIMIO i Legalina te Gradom Zagrebom, a sufinanciran je od strane Europske unije i Ured za udruge Vlade RH.

Konferencija je okupila predstavnike i predstavnice ministarstava, veleposlanstava, sindikata, fakulteta, političkih stranaka, institucija i civilnog društva i studente/ice, a pozdravne govore održale su Sanja Sarnavka, predsjednica B.a.B.a., Romana Galić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, i Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Izvršna voditeljica projekta Tihana Bertek ukratko je predstavila projekt, istraživanje i publikaciju te najavila premijeru dokumentarnog filma nastalog u suradnji s Televizijom Student. Prvi izlagač bio je Mario Munta s Fakulteta političkih znanosti, koji je govorio o prekarnoj fleksibilnosti, odnosno prediktorima negativnog prelijevanja s poslovnog na privatni život u RH. Podaci korišteni u ovoj analizi sastavni su dio istraživanja provedenog tijekom 2015. godine u okviru projekta.

Konferencija je bila podijeljena u tri panela. Na prvom panelu, posvećenom ulozi institucionalnih mehanizmima za ravnopravnost spolova, govorile su Hana Grgić iz ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Lejla Hodović i Ana Vuković iz Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine, te Sonja Robnik iz Sektora za jednake mogućnosti pri Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti.

Grgić je predstavila projekt "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života" i korištenje kazališta kao alata za razbijanje rodnih stereotipa, a spomenula je i MAMFORCE, certifikat za rodnu ravnopravnost u javnim institucijama, državnim tijelima i poduzećima. Hodović i Vuković govorile su o ulozi Gender centra, Gender akcionom planu BiH i financijskom mehanizmu za provedbu istog (FIGAP) i o važnosti rodnog budžetiranja. Zakonodavni okvir u Sloveniji bio je tema izlaganja Sonje Robnik, kao i stavovi građana o usklađivanju obaveza te Ministarstvo rada kao poslodavac (primjer dobre prakse). Na samom kraju Robnik je prisutnima pokazala video spot nastao u sklopu kampanje "Uravnotežimo odnose moči med spoloma."

Na drugom panelu izlagačice su bile Ivana Dobrotić sa Studijskog centra socijalnog rada pri Pravnom fakultetu u Zagrebu, Nada Stropnik s ljubljanskog Instituta za ekonomska istraživanja, i Jelena Ćeriman s beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, a moderator je bio Siniša Zrinščak s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Dobrotić je ujedno jedna od autorica publikacije "Žena, majka, radnica: usklađivanje obiteljskih obaveza i plaćenog rada u Hrvatskoj" nastale u okviru projekta, koju su sudionici mogli uzeti na konferenciji zajedno s dva priručnika (jedan posvećen procjeni utjecaja roda, a drugi praćenju javnih politika). U svom izlaganju Dobrotić se fokusirala na izazove vezane uz politike usklađivanja obiteljskih i poslovnih obaveza, naglasivši važnost dugoročnog planiranja i praćenja učinaka pojedinih mjera, kao i utemeljenost na stvarnim potrebama roditelja i empirijskim dokazima. Stropnik je govorila o usklađivanju obiteljskih i poslovnih obaveza u Sloveniji te korelaciji s fertilitetom i predstavila je neke mjere i dobre prakse u Sloveniji, uključujući certifikat "Družini prijazno podjetje." Ćeriman je predstavila zakonodavni okvir u Srbiji, posebno se osvrnuvši na podjelu poslova u kućanstvu, percepciju rodnih uloga i stavove učenika i učenica osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Treći panel okupio je predstavnice organizacija civilnog društva. Branka Mrzić Jagatić iz Rode govorila je o konkretnim iskustvima trudnica i majki na tržištu rada s jedne strane, a s druge o ravnopravnom roditeljstvu i projektu Budi tata, kojem je cilj povećati broj očeva koji koriste rodiljni dopust, ali i aktivnije sudjelovanje očeva u obiteljskom životu. Jelena Šapić iz beogradskog Centra za istraživanje javnih politika predstavila je istraživanje sreće obitelji s djecom u Srbiji, naglasivši važnost javnih politika koje se odnose na socijalnu zaštitu, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i druge politike koje mogu doprinijeti kreiranju podržavajućeg okruženja za obitelji s djecom. Diana Šehić i Arijana Ćatović iz sarajevske udruge Prava za sve izložile su situaciju u BiH te upozorile na različite probleme u području usklađivanja poslovnih i obiteljskih obaveza, a osobito one koji se tiču nadležnosti budući da trenutna rješenja ne osiguravaju dosljednu provedbu principa jednakosti pred zakonom.

Izlaganja na konferenciji bila su sadržajno bogata i kvalitetna, rasprava je bila poticajna, a sudionice iz publike aktivno su se uključile komentarima i ukazivanjem na probleme i osobito na manjak političke volje. Razmjena iskustava s drugim zemljama regije i usporedba zakonodavstva i prakse pokazala se kao osobito korisna i zanimljiva, a velika vrijednost konferencije bilo je i uspostavljanje kontakata među stručnjacima, što je osnova za buduću suradnju.

Posljednje

15. ožujka 2023.
Edukacija o sigurnosti, rizicima, samozaštiti i reagiranju u kriznim i izvanrednim situacijama

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. s partnerima  Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima i Vukovarsko-srijemskom županijom, u sklopu projekta "ZVONO - Znanjem i vještinama osnažujemo nevladine organizacije" UP.04.2.1.11.0156 organizira „Edukaciju o sigurnosti, rizicima, samozaštiti i reagiranju u kriznim i izvanrednim situacijama“. Radionica će se održati online, putem Zoom aplikacije, dana 24. ožujka 2023. godine, […]

Više
15. ožujka 2023.
Dvodnevna radionica „Strateško planiranje“

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. s partnerima  Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima i Vukovarsko-srijemskom županijom, u sklopu projekta "ZVONO - Znanjem i vještinama osnažujemo nevladine organizacije" UP.04.2.1.11.0156 organizira dvodnevnu radionicu „Strateškog planiranja“. Radionica će se održati online, putem Zoom aplikacije, dana 16. i 17. ožujka 2023. godine, u trajanju od 10,00h do 14,30h. […]

Više
17. veljače 2023.
Edukacija učinkovitog javnog zagovaranja i javnog komuniciranja

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. s partnerima  Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima i Vukovarsko-srijemskom županijom, u sklopu projekta "ZVONO - Znanjem i vještinama osnažujemo nevladine organizacije" UP.04.2.1.11.0156 organizira „Edukaciju učinkovitog javnog zagovaranja i javnog komuniciranja“. Radionica će se održati online, putem Zoom aplikacije, dana 22. veljače 2023. godine, od 10:00 do 14:30 sati. […]

Više
16. veljače 2023.
Na završnoj konferenciji o online nasilju prema ženama predstavljena postignuća i planovi projekta SURF and SOUND

Udruga B.a.B.e. održala je u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije završnu konferenciju na temu online nasilja prema ženama u okviru projekta SURF and SOUND. Ovom su prilikom, 15. veljače u Kući Europe u Zagrebu, predstavljeni ostvareni rezultati te planirane aktivnosti u provođenju nastavka projekta SURF and SOUND 2.0 tijekom sljedeće dvije godine. Konzorciju partnera pridružuju se Ravnateljstvo […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram