13. prosinca 2016.

Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza treba postati prioritet političara/ki

Dana 7. prosinca 2016. godine u Kući Europe u Zagrebu održana je regionalna konferencija "Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza: Politike, izazovi i praksa" kao dio projekta "Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda". Projekt provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti, udrugama VIMIO i Legalina te Gradom Zagrebom, a sufinanciran je od strane Europske unije i Ured za udruge Vlade RH.

Konferencija je okupila predstavnike i predstavnice ministarstava, veleposlanstava, sindikata, fakulteta, političkih stranaka, institucija i civilnog društva i studente/ice, a pozdravne govore održale su Sanja Sarnavka, predsjednica B.a.B.a., Romana Galić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, i Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Izvršna voditeljica projekta Tihana Bertek ukratko je predstavila projekt, istraživanje i publikaciju te najavila premijeru dokumentarnog filma nastalog u suradnji s Televizijom Student. Prvi izlagač bio je Mario Munta s Fakulteta političkih znanosti, koji je govorio o prekarnoj fleksibilnosti, odnosno prediktorima negativnog prelijevanja s poslovnog na privatni život u RH. Podaci korišteni u ovoj analizi sastavni su dio istraživanja provedenog tijekom 2015. godine u okviru projekta.

Konferencija je bila podijeljena u tri panela. Na prvom panelu, posvećenom ulozi institucionalnih mehanizmima za ravnopravnost spolova, govorile su Hana Grgić iz ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Lejla Hodović i Ana Vuković iz Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine, te Sonja Robnik iz Sektora za jednake mogućnosti pri Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti.

Grgić je predstavila projekt "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života" i korištenje kazališta kao alata za razbijanje rodnih stereotipa, a spomenula je i MAMFORCE, certifikat za rodnu ravnopravnost u javnim institucijama, državnim tijelima i poduzećima. Hodović i Vuković govorile su o ulozi Gender centra, Gender akcionom planu BiH i financijskom mehanizmu za provedbu istog (FIGAP) i o važnosti rodnog budžetiranja. Zakonodavni okvir u Sloveniji bio je tema izlaganja Sonje Robnik, kao i stavovi građana o usklađivanju obaveza te Ministarstvo rada kao poslodavac (primjer dobre prakse). Na samom kraju Robnik je prisutnima pokazala video spot nastao u sklopu kampanje "Uravnotežimo odnose moči med spoloma."

Na drugom panelu izlagačice su bile Ivana Dobrotić sa Studijskog centra socijalnog rada pri Pravnom fakultetu u Zagrebu, Nada Stropnik s ljubljanskog Instituta za ekonomska istraživanja, i Jelena Ćeriman s beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, a moderator je bio Siniša Zrinščak s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Dobrotić je ujedno jedna od autorica publikacije "Žena, majka, radnica: usklađivanje obiteljskih obaveza i plaćenog rada u Hrvatskoj" nastale u okviru projekta, koju su sudionici mogli uzeti na konferenciji zajedno s dva priručnika (jedan posvećen procjeni utjecaja roda, a drugi praćenju javnih politika). U svom izlaganju Dobrotić se fokusirala na izazove vezane uz politike usklađivanja obiteljskih i poslovnih obaveza, naglasivši važnost dugoročnog planiranja i praćenja učinaka pojedinih mjera, kao i utemeljenost na stvarnim potrebama roditelja i empirijskim dokazima. Stropnik je govorila o usklađivanju obiteljskih i poslovnih obaveza u Sloveniji te korelaciji s fertilitetom i predstavila je neke mjere i dobre prakse u Sloveniji, uključujući certifikat "Družini prijazno podjetje." Ćeriman je predstavila zakonodavni okvir u Srbiji, posebno se osvrnuvši na podjelu poslova u kućanstvu, percepciju rodnih uloga i stavove učenika i učenica osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Treći panel okupio je predstavnice organizacija civilnog društva. Branka Mrzić Jagatić iz Rode govorila je o konkretnim iskustvima trudnica i majki na tržištu rada s jedne strane, a s druge o ravnopravnom roditeljstvu i projektu Budi tata, kojem je cilj povećati broj očeva koji koriste rodiljni dopust, ali i aktivnije sudjelovanje očeva u obiteljskom životu. Jelena Šapić iz beogradskog Centra za istraživanje javnih politika predstavila je istraživanje sreće obitelji s djecom u Srbiji, naglasivši važnost javnih politika koje se odnose na socijalnu zaštitu, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i druge politike koje mogu doprinijeti kreiranju podržavajućeg okruženja za obitelji s djecom. Diana Šehić i Arijana Ćatović iz sarajevske udruge Prava za sve izložile su situaciju u BiH te upozorile na različite probleme u području usklađivanja poslovnih i obiteljskih obaveza, a osobito one koji se tiču nadležnosti budući da trenutna rješenja ne osiguravaju dosljednu provedbu principa jednakosti pred zakonom.

Izlaganja na konferenciji bila su sadržajno bogata i kvalitetna, rasprava je bila poticajna, a sudionice iz publike aktivno su se uključile komentarima i ukazivanjem na probleme i osobito na manjak političke volje. Razmjena iskustava s drugim zemljama regije i usporedba zakonodavstva i prakse pokazala se kao osobito korisna i zanimljiva, a velika vrijednost konferencije bilo je i uspostavljanje kontakata među stručnjacima, što je osnova za buduću suradnju.

Posljednje

27. lipnja 2022.
Projekt Zvono: Jednodnevna edukacija o menadžmentu volontera/ki

Dana 7. lipnja 2022. godine, u trajanju od 9,00 do 17,00 sati, online, putem Zoom aplikacije, u okviru projekta ZVONO – znanjem i vještinama osnažujemo nevladine organizacije, u organizaciji udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima održana je jednodnevna edukacija predstavnika/ca organizacija civilnog društva s područja Vukovarsko-srijemske županije o […]

Više
3. lipnja 2022.
Započeo projekt puSHEd

Dana 1. lipnja 2022. godine započela je provedba projekta puSHEd – Protect, Understand, Support: Help the Elderly. Projekt provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Domom Duga Zagreb i Zakladom zajednički put te uz podršku Pučke pravobraniteljice, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Europske socijalne mreže. Cilj projekta je prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog […]

Više
2. lipnja 2022.
B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije pokrenuli nacionalnu kampanju osvještavanja o online nasilju prema ženama

Udruga B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije tijekom lipnja provodit će kampanju osvještavanja javnosti o rodno uvjetovanom online nasilju prema ženama. Središnji dio kampanje čine video i radijski spotovi te billboard plakati kojima se želi upozoriti na „posljedicu“ objavljivanja intimnih snimki bez pristanka, koja je za počinitelje - i do tri godine kazne zatvora. Video […]

Više
24. svibnja 2022.
Održana završna konferencija u sklopu projekta „Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti“

Dana 18. svibnja 2022. godine održana je završna konferencija u sklopu projekta udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. pod nazivom „Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti“. Konferencija je održana na adresi Franje Petračića 6 (HUB385) s početkom u 10 sati i registracijom sudionika te je trajala do 13 sati, nakon čega je uslijedio […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram