babe@babe.hr
+385 1 4663 666

13. prosinca 2016.

Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza treba postati prioritet političara/ki

Dana 7. prosinca 2016. godine u Kući Europe u Zagrebu održana je regionalna konferencija "Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza: Politike, izazovi i praksa" kao dio projekta "Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda". Projekt provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti, udrugama VIMIO i Legalina te Gradom Zagrebom, a sufinanciran je od strane Europske unije i Ured za udruge Vlade RH.

Konferencija je okupila predstavnike i predstavnice ministarstava, veleposlanstava, sindikata, fakulteta, političkih stranaka, institucija i civilnog društva i studente/ice, a pozdravne govore održale su Sanja Sarnavka, predsjednica B.a.B.a., Romana Galić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, i Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Izvršna voditeljica projekta Tihana Bertek ukratko je predstavila projekt, istraživanje i publikaciju te najavila premijeru dokumentarnog filma nastalog u suradnji s Televizijom Student. Prvi izlagač bio je Mario Munta s Fakulteta političkih znanosti, koji je govorio o prekarnoj fleksibilnosti, odnosno prediktorima negativnog prelijevanja s poslovnog na privatni život u RH. Podaci korišteni u ovoj analizi sastavni su dio istraživanja provedenog tijekom 2015. godine u okviru projekta.

Konferencija je bila podijeljena u tri panela. Na prvom panelu, posvećenom ulozi institucionalnih mehanizmima za ravnopravnost spolova, govorile su Hana Grgić iz ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Lejla Hodović i Ana Vuković iz Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine, te Sonja Robnik iz Sektora za jednake mogućnosti pri Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti.

Grgić je predstavila projekt "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života" i korištenje kazališta kao alata za razbijanje rodnih stereotipa, a spomenula je i MAMFORCE, certifikat za rodnu ravnopravnost u javnim institucijama, državnim tijelima i poduzećima. Hodović i Vuković govorile su o ulozi Gender centra, Gender akcionom planu BiH i financijskom mehanizmu za provedbu istog (FIGAP) i o važnosti rodnog budžetiranja. Zakonodavni okvir u Sloveniji bio je tema izlaganja Sonje Robnik, kao i stavovi građana o usklađivanju obaveza te Ministarstvo rada kao poslodavac (primjer dobre prakse). Na samom kraju Robnik je prisutnima pokazala video spot nastao u sklopu kampanje "Uravnotežimo odnose moči med spoloma."

Na drugom panelu izlagačice su bile Ivana Dobrotić sa Studijskog centra socijalnog rada pri Pravnom fakultetu u Zagrebu, Nada Stropnik s ljubljanskog Instituta za ekonomska istraživanja, i Jelena Ćeriman s beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, a moderator je bio Siniša Zrinščak s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Dobrotić je ujedno jedna od autorica publikacije "Žena, majka, radnica: usklađivanje obiteljskih obaveza i plaćenog rada u Hrvatskoj" nastale u okviru projekta, koju su sudionici mogli uzeti na konferenciji zajedno s dva priručnika (jedan posvećen procjeni utjecaja roda, a drugi praćenju javnih politika). U svom izlaganju Dobrotić se fokusirala na izazove vezane uz politike usklađivanja obiteljskih i poslovnih obaveza, naglasivši važnost dugoročnog planiranja i praćenja učinaka pojedinih mjera, kao i utemeljenost na stvarnim potrebama roditelja i empirijskim dokazima. Stropnik je govorila o usklađivanju obiteljskih i poslovnih obaveza u Sloveniji te korelaciji s fertilitetom i predstavila je neke mjere i dobre prakse u Sloveniji, uključujući certifikat "Družini prijazno podjetje." Ćeriman je predstavila zakonodavni okvir u Srbiji, posebno se osvrnuvši na podjelu poslova u kućanstvu, percepciju rodnih uloga i stavove učenika i učenica osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Treći panel okupio je predstavnice organizacija civilnog društva. Branka Mrzić Jagatić iz Rode govorila je o konkretnim iskustvima trudnica i majki na tržištu rada s jedne strane, a s druge o ravnopravnom roditeljstvu i projektu Budi tata, kojem je cilj povećati broj očeva koji koriste rodiljni dopust, ali i aktivnije sudjelovanje očeva u obiteljskom životu. Jelena Šapić iz beogradskog Centra za istraživanje javnih politika predstavila je istraživanje sreće obitelji s djecom u Srbiji, naglasivši važnost javnih politika koje se odnose na socijalnu zaštitu, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i druge politike koje mogu doprinijeti kreiranju podržavajućeg okruženja za obitelji s djecom. Diana Šehić i Arijana Ćatović iz sarajevske udruge Prava za sve izložile su situaciju u BiH te upozorile na različite probleme u području usklađivanja poslovnih i obiteljskih obaveza, a osobito one koji se tiču nadležnosti budući da trenutna rješenja ne osiguravaju dosljednu provedbu principa jednakosti pred zakonom.

Izlaganja na konferenciji bila su sadržajno bogata i kvalitetna, rasprava je bila poticajna, a sudionice iz publike aktivno su se uključile komentarima i ukazivanjem na probleme i osobito na manjak političke volje. Razmjena iskustava s drugim zemljama regije i usporedba zakonodavstva i prakse pokazala se kao osobito korisna i zanimljiva, a velika vrijednost konferencije bilo je i uspostavljanje kontakata među stručnjacima, što je osnova za buduću suradnju.

Posljednje

2. veljače 2024.
Mapiranje sustava zaštite djece u EU - Izvještaj FRA

Obavještavamo sve zainteresirane da je objavljen novi izvještaj Agencije EU-a za temeljna prava (FRA) u okviru mapiranja nacionalnih sustava zaštite djece u Europskoj uniji. Europska komisija je 2014. zatražila od Agencije da provede istraživanje o nacionalnim sustavima zaštite djece u tadašnjih 28 država članica EU te je 2015. godine objavljeno mapiranje sustava zaštite djece u […]

Više
10. siječnja 2024.
Prijavite one koji obezvrjeđuju zlatne godine

Osigurajmo da najstariji članovi zajednice imaju dostojanstven život bez nasilja. Kroz projekt puSHEd - Protect, Understand, Support, Help the Elderly informirajte se kako primijetiti, prijaviti i djelovati u slučajevima u kojima sumnjate na nasilje nad starijim osobama. Projekt puSHEd - Protect, Understand, Support, Help the Elderly pokrenula je udruga B.a.B.e. s partnerima - Zakladom Zajednički […]

Više
12. prosinca 2023.
Europski sud presudio: dana preblaga kazna za počinitelja seksualnog nasilja

Europski sud za ljudska prava dana 12. prosinca 2023. godine objavio je presudu upredmetu Vučković protiv Hrvatske, broj zahtjeva: 15798/20, kojom je utvrđeno da je Republika Hrvatska u kaznenom postupku koji se vodio radi seksualnog nasiljapočinjenog na štetu podnositeljice zahtjeva, gospođe Maje Vučković, izricanjemne razmjerno blage kazne počinitelju, povrijedila prava podnositeljice zahtjeva zajamčena čl. 3. […]

Više
24. studenoga 2023.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog

Odlukom Ujedinjenih naroda 1999. godine 25. studenog međunarodno je priznat Dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal bile su političke aktivistice koje su svojim revolucionarnim aktivnostima i borbom za pravdu uhićivane više puta. Postale su simbol […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram