13. prosinca 2016.

Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza treba postati prioritet političara/ki

Dana 7. prosinca 2016. godine u Kući Europe u Zagrebu održana je regionalna konferencija "Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza: Politike, izazovi i praksa" kao dio projekta "Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda". Projekt provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti, udrugama VIMIO i Legalina te Gradom Zagrebom, a sufinanciran je od strane Europske unije i Ured za udruge Vlade RH.

Konferencija je okupila predstavnike i predstavnice ministarstava, veleposlanstava, sindikata, fakulteta, političkih stranaka, institucija i civilnog društva i studente/ice, a pozdravne govore održale su Sanja Sarnavka, predsjednica B.a.B.a., Romana Galić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, i Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Izvršna voditeljica projekta Tihana Bertek ukratko je predstavila projekt, istraživanje i publikaciju te najavila premijeru dokumentarnog filma nastalog u suradnji s Televizijom Student. Prvi izlagač bio je Mario Munta s Fakulteta političkih znanosti, koji je govorio o prekarnoj fleksibilnosti, odnosno prediktorima negativnog prelijevanja s poslovnog na privatni život u RH. Podaci korišteni u ovoj analizi sastavni su dio istraživanja provedenog tijekom 2015. godine u okviru projekta.

Konferencija je bila podijeljena u tri panela. Na prvom panelu, posvećenom ulozi institucionalnih mehanizmima za ravnopravnost spolova, govorile su Hana Grgić iz ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Lejla Hodović i Ana Vuković iz Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine, te Sonja Robnik iz Sektora za jednake mogućnosti pri Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti.

Grgić je predstavila projekt "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života" i korištenje kazališta kao alata za razbijanje rodnih stereotipa, a spomenula je i MAMFORCE, certifikat za rodnu ravnopravnost u javnim institucijama, državnim tijelima i poduzećima. Hodović i Vuković govorile su o ulozi Gender centra, Gender akcionom planu BiH i financijskom mehanizmu za provedbu istog (FIGAP) i o važnosti rodnog budžetiranja. Zakonodavni okvir u Sloveniji bio je tema izlaganja Sonje Robnik, kao i stavovi građana o usklađivanju obaveza te Ministarstvo rada kao poslodavac (primjer dobre prakse). Na samom kraju Robnik je prisutnima pokazala video spot nastao u sklopu kampanje "Uravnotežimo odnose moči med spoloma."

Na drugom panelu izlagačice su bile Ivana Dobrotić sa Studijskog centra socijalnog rada pri Pravnom fakultetu u Zagrebu, Nada Stropnik s ljubljanskog Instituta za ekonomska istraživanja, i Jelena Ćeriman s beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, a moderator je bio Siniša Zrinščak s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Dobrotić je ujedno jedna od autorica publikacije "Žena, majka, radnica: usklađivanje obiteljskih obaveza i plaćenog rada u Hrvatskoj" nastale u okviru projekta, koju su sudionici mogli uzeti na konferenciji zajedno s dva priručnika (jedan posvećen procjeni utjecaja roda, a drugi praćenju javnih politika). U svom izlaganju Dobrotić se fokusirala na izazove vezane uz politike usklađivanja obiteljskih i poslovnih obaveza, naglasivši važnost dugoročnog planiranja i praćenja učinaka pojedinih mjera, kao i utemeljenost na stvarnim potrebama roditelja i empirijskim dokazima. Stropnik je govorila o usklađivanju obiteljskih i poslovnih obaveza u Sloveniji te korelaciji s fertilitetom i predstavila je neke mjere i dobre prakse u Sloveniji, uključujući certifikat "Družini prijazno podjetje." Ćeriman je predstavila zakonodavni okvir u Srbiji, posebno se osvrnuvši na podjelu poslova u kućanstvu, percepciju rodnih uloga i stavove učenika i učenica osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Treći panel okupio je predstavnice organizacija civilnog društva. Branka Mrzić Jagatić iz Rode govorila je o konkretnim iskustvima trudnica i majki na tržištu rada s jedne strane, a s druge o ravnopravnom roditeljstvu i projektu Budi tata, kojem je cilj povećati broj očeva koji koriste rodiljni dopust, ali i aktivnije sudjelovanje očeva u obiteljskom životu. Jelena Šapić iz beogradskog Centra za istraživanje javnih politika predstavila je istraživanje sreće obitelji s djecom u Srbiji, naglasivši važnost javnih politika koje se odnose na socijalnu zaštitu, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i druge politike koje mogu doprinijeti kreiranju podržavajućeg okruženja za obitelji s djecom. Diana Šehić i Arijana Ćatović iz sarajevske udruge Prava za sve izložile su situaciju u BiH te upozorile na različite probleme u području usklađivanja poslovnih i obiteljskih obaveza, a osobito one koji se tiču nadležnosti budući da trenutna rješenja ne osiguravaju dosljednu provedbu principa jednakosti pred zakonom.

Izlaganja na konferenciji bila su sadržajno bogata i kvalitetna, rasprava je bila poticajna, a sudionice iz publike aktivno su se uključile komentarima i ukazivanjem na probleme i osobito na manjak političke volje. Razmjena iskustava s drugim zemljama regije i usporedba zakonodavstva i prakse pokazala se kao osobito korisna i zanimljiva, a velika vrijednost konferencije bilo je i uspostavljanje kontakata među stručnjacima, što je osnova za buduću suradnju.

Posljednje

22. rujna 2021.
Empatija sada! Uručenje pisma još jedne Laure premijeru Plenkoviću

Predstavnice udruge B.a.B.e. danas su se okupile uoči početka konferencije „Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji“, ispred hotela Westin gdje je predstavnica udruge Bojana Guberac pročitala anonimno pismo jedne od Laura (čiji podaci su nam poznati) – žene žrtve nasilja u obitelji koja nam se obratila za pomoć i kojoj na […]

Više
8. rujna 2021.
Reakcija na navode koji se pojavljuju u seriji članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

U svojem svakodnevnom radu svjedočimo tome da se žrtve često boje prijaviti nasilje, a rastući razlog strahu od prijave upravo je i strah da će ih institucije optužiti za “otuđenje” i oduzeti im dijete ako se/ga pokušaju zaštititi od nasilnika. U zadnja dva mjeseca na portalu H-alter izašla je serija članaka novinarke Jelene Jindre pod […]

Više
7. rujna 2021.
Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!

Mreža "4. smjena - nevidljivi rad" čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca pokreće kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.  Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci... Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram