8. ožujka 2019.

Međunarodni dan žena -Dan kada slavimo uspjehe i nastavljamo borbu za pravedan tretman

Danas se prisjećamo radnica koje su u krvavim prosvjedima kroz 19. stoljeće zahtijevale veće nadnice i pravo glasa te tako nadahnule druge žene da se pobune protiv surove svakodnevice bezglasja. Danas prepoznajemo rad i odajemo počast ženama koje su generacijama unazad borbeno i nepokolebljivo pomicale granice kaveza "privatne sfere". Danas, 8. ožujka kada obilježavamo Međunarodni dan žena, izlazimo na ulice i glasno govorimo kako nas političko vodstvo i institucije tretiraju.

Rodna ravnopravnost, rodno uvjetovano nasilje i reproduktivno nasilje u Hrvatskoj nije tema na vrhu dnevnog reda. Ove teme su u fokusu kada obilježavamo određene nacionalne i međunarodne dane ili kada se sve manjkavosti sustava oslikaju u slučajevima brutalnog nasilja da nas obuzme nacionalna tuga.

Hrvatska nema Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova. Zadnja takva napisana je za period od 2011.-2015. godine. Odbori i povjerenstva za ravnopravnost spolova postoje samo na papiru, u odlukama o osnivanju, ne i u primjeni rodno osviještenih regionalnih i lokalnih politika.

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulska konvencija, i dalje nije implementirana. Popratna izjava kojom se država kao potpisnica tog međunarodnog ugovora ogradila od "rodne ideologije", a zapravo od seksualnog odgoja i odgoja za ravnopravnost i nenasilje, ugrozila je temelje učinkovite prevencije ne samo obiteljskog nasilja, već i neželjenih trudnoća.

Reproduktivno nasilje u našem društvu službeno ne postoji, kao ni Nacionalni akcijski plan za zdravlje žena, unatoč masovnim svjedočanstvima o neadekvatnom medicinskom tretmanu žena. Reproduktivna prava su i dalje tabu tema iako je značajnom dijelu hrvatskog društva potrebna edukacija o odgovornom seksualnom ponašanju, a kontracepcija sve manje dostupna. Edukacija kao i kontracepcija  je posebno potrebna građanima i građankama slabijeg socioekonomska koji su nezaposleni, na minimalcu ili na ugovoru na određeno vrijeme koji se u slučaju trudnoće vjerojatno neće obnoviti.

U lošoj financijskoj situaciji koja je svakodnevica velikom broju ljudi u našem društvu, dijete predstavlja dodatne financijske izdatke i život na rubu siromaštva. Žene po porodu ostaju izvan tržišta rada i vrlo teško se ponovno u njega uključuju što ih s vremenom čini ekonomski ovisnima o partneru ako nemaju financijsku podršku šire obitelji. Financijski problemi u obiteljima često su uvaženi izgovori nasilnicima u sudskim procesima jer, uz prebacivanje fokusa žene s partnera na dijete po porodu, ugrožavaju stereotipnu rodnu ulogu muškarca kao središta obitelji i privređivača te ga dovode do "negativnog izražavanja nasilne prirode".

Političko vodstvo je preslika hijerarhije položaja unutar institucija pri čemu bi ministri i ministrice u pravednijem društvu bili pokretači/ce resora koji su im povjereni te uz prestiž i moć koji proizlaze iz njihove pozicije bili/e i nositelji(ce) najviše odgovornosti, dok bi rukovoditelji(ce) organizacija istom logikom snosili/e određenu odgovornost ovisno o poziciji u hijerarhiji. Ipak, živimo u toliko apsurdnom društvu koje ne poznaje odgovornost, ni kolektivnu, ni individualnu, ni političku jer ministri(ce) krive sustav kao imaginarnu strukturu, a sami ga definiraju i organiziraju.

Zato danas progovaramo o odgovornosti ministarstava obrazovanja, rada, pravosuđa i socijalnih politika. Progovaramo o sucima i sutkinjama, socijalnim radnicima i radnicama, ginekolozima i ginekologinjama, policajcima i policajkama, progovaramo o institucionalnoj diskriminaciji i nasilju nad ženama. Ženama koje su obrazovanije, a slabije plaćene. Ženama koje odrađuje dvije smjene, a društvo ne prepoznaje ni 100% vrijednosti jedne. Ženama koje se odlučuju na djecu bez socijalne zaštite i potpore države i kojima se preispituje autonomnost tijela te ženama koje i dalje trpe nasilje.

Posljednje

24. studenoga 2023.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog

Odlukom Ujedinjenih naroda 1999. godine 25. studenog međunarodno je priznat Dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal bile su političke aktivistice koje su svojim revolucionarnim aktivnostima i borbom za pravdu uhićivane više puta. Postale su simbol… Nastavi čitati Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog

Više
3. studenoga 2023.
EU konferencija "Zaštita i podrška starijim ženama žrtvama nasilja" u sklopu projekta puSHEd

Konferencija u sklopu projekta "puSHEd - Protect, Understand, Support: Help the Elderly" koja je održana 25. listopada 2023. godine donosi zaključke i ključne informacije koje su obilježile ovu vrijednu inicijativu. Tijekom konferencije, okupili smo stručnjake/inje i organizacije iz područja civilnog društva, sigurnih kuća, domova za starije, medicinske sektore, socijalne radnike/ce, te akademsku zajednicu kako bismo… Nastavi čitati EU konferencija "Zaštita i podrška starijim ženama žrtvama nasilja" u sklopu projekta puSHEd

Više
26. listopada 2023.
Međunarodna završna konferencija projekta [priopćenje za javnost]

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. dana 23. listopada 2023. godine održala je međunarodnu završnu konferenciju projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene“ u Hotelu Academia u Zagrebu s početkom u 12 sati. Konferenciju je otvorila Marina Gombar, voditeljica projekta, koja je pozdravila sve… Nastavi čitati Međunarodna završna konferencija projekta [priopćenje za javnost]

Više
24. listopada 2023.
Izložba u Zagrebu u okviru projekta puSHEd

U zagrebačkom Oktogonu je otvorena izložba u okviru projekta  puSHEd - Protect, Understand, Support: Help the Elderly s porukom “Prijavite one koji obezvrjeđuju zlatne godine”. Izložbom započinje kampanje s ciljem osvještavanja šire javnosti o nasilju nad ženama starije životne dobi. Nasilje, neprimjetno i skriveno, ne prepoznaje se na licima starijih žena, glavnih akterica izložbe “Nasilje u… Nastavi čitati Izložba u Zagrebu u okviru projekta puSHEd

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram