4. listopada 2011.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziran je Okrugli stol na temu Zaštita od nasilja u obitelji - ocjena stanja i moguća poboljšanja.

Republika Hrvatska učinila je veliki napredak u normativnom uređenju zaštite od nasilja u obitelji, preuzela je niz obveza propisanih međunarodnim ugovorima. Činjenica je da se protiv počinitelja nasilja u obitelji vode prekršajni i kazneni postupci te da su mnogi počinitelji i sankcionirani. No, činjenica je također da se i nadalje u obitelji žene (i djecu) najčešće ranjava, ubija i zlostavlja.

Je li postojeći sustav zaštite od obiteljskog nasilja cjelovit i istinski učinkovit, je li prekršajno ili kazneno kažnjavanje dovoljno za      suzbijanje i/ili prevenciju nasilja, kako se zakoni provode u praksi, može li se sustav zaštite poboljšati i na koji način?  Ovo su samo neka od pitanja o kojima se raspravljalo.

Uvodna izlaganja održale/i su Sanja Sarnavka, BaBe!;  Željko Sabo, gradonačelnik Grada Vukovara;  Renata Odeljan, Ministarstvo unutarnjih poslova;  Ankica Sabo, sutkinja Prekršajnog suda u Vukovaru; Ljubica Matijević Vrsaljko, odvjetnica;  Viktorija Brajković, socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Vukovar i  Ana Šutalo, socijalna radnica Sigurne kuće Vukovarsko srijemske – županije.

Ujedno predstavljen i dvogodišnji projekt BaBa koji financira UN Trust Fund against Violence against Women  koji će se u cijelosti provoditi na području Vukovarsko-srijemske županije. Projektom se želi osigurati međusektorski timski rad sa žrtvama nasilja, osiguravanje alternativnog smještaja za žene i djecu žrtve nasilja koje nemaju kamo nakon boravka u Sigurnoj kući, ali se želi i kreirati kurikulum kojim će se u višim razredima osovnih i u srednjim školama  pokušati rodno uvjetovano nasilje prevenirati.

Od listopada se kreće u provedbu projektnih aktivnosti u suradnji s partnerima na projektu: Grad Vukovar, Centar za socijalnu skrb Vukovar, Učenički dom Vukovar, osnovne škole Antun Bauer i Dragutin Tadijanović i Učilište Dabro.

Posljednje

8. rujna 2021.
Reakcija na navode koji se pojavljuju u seriji članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

U svojem svakodnevnom radu svjedočimo tome da se žrtve često boje prijaviti nasilje, a rastući razlog strahu od prijave upravo je i strah da će ih institucije optužiti za “otuđenje” i oduzeti im dijete ako se/ga pokušaju zaštititi od nasilnika. U zadnja dva mjeseca na portalu H-alter izašla je serija članaka novinarke Jelene Jindre pod […]

Više
7. rujna 2021.
Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!

Mreža "4. smjena - nevidljivi rad" čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca pokreće kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.  Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci... Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko […]

Više
6. rujna 2021.
Održan treći trening za jačanje kapaciteta mreže „4. smjena – nevidljivi rad“

Stvaranje i promicanje adekvatnih uvjeta za usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca postao je nužan preduvjet za unapređenje položaja žena na tržištu rada, stvaranje uvjeta za ostvarenje potpune rodne ravnopravnosti te suzbijanje ekonomskog nasilja prema ženama, koje je često direktno povezano s nemogućnošću žena da uspješno usklade poslovni život i brigu o zavisnim […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram