babe@babe.hr
+385 1 4663 666

6. lipnja 2012.

Osnovana mreža Balkanski gen

Redoviti sastanak 5 organizacija iz pet zemalja regije (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) održan je u Dobroti. Sigurna kuća Podgorica, partnerice u projektu, smjestile su nas u Pansion Pana na samoj obali mora pa je rad bio izuzetno ugodan i atmosfera motivirajuća. Ljiljana Raičević i Jovana Hajduković bile su više no izvrsne domaćice. Sve zemlje, osim Bugarske koja još treba organizirati dvije skupine, provele su sve planirane fokus grupe i individualne intervjue  pa smo analizirale dobivene informacije.  Situacija je u svim zemljama vrlo slična – žrtve fizičkog ili psihičkog nasilja reodvito nemaju nikakva sredstva kojima mogu raspolagati samostalno jer ili ne rade ili moraju polagati račune partnerima i oni donose odluke kako će se novac trošiti. Većina nema na sebe upisano nikakvo vlasništvo, a veliki broj živi u obiteljskoj kući partnerovih roditelja pa u slučaju razvoda nemaju pravo ni na što. Posebno su bile zanimljivi nalazi u fokus grupama sa ženama koje nisu žrtve nasilja. Od prve izjave u kojima su uglavnom govorile kako žive u izuzetno kvalitetnim brakovima ili vezama, tek se detaljnim ispitivanjem utvrđivalo kako je u pogledu raspodjele novca i posjedovanja imovine zapravo situacija vrlo slična onoj iz skupina žrtava nasilja – muškarci imaju u većini slučajeva zadnju riječ kad se odlučuje o velikim kupovinama – izbor auta, televizora, strojeva, uz opravdanje kako se oni ipak u te stvari daleko bolje razumiju. Tek je nekoliko žena jasno dalo do znanja da samostalno raspolaže zarađenim novcem, ravnopravno sudjeluje u donošenju odluka i ne dopušta da im netko drugi određuje kako će raspolagati svojim ili zajedničkim novcem.

Nakon analize istraživanja, dogovarale smo slijed daljnjih aktivnosti. Kvantitativno istraživanje bit će provedeno u rujnu. Srbija je uspjela dogovoriti dobivanje sredstava od UNDP-a, Bosna i Hercegovina od UN Women, a Crna Gora i Bugarska moraju tek pronaći organizaciju ili fondaciju koja će im dati sredstva. Nadaju se kako će uspjeti prije kraja projetka i same provesti u vojim zemljama kvantitativno istraživanje.

Kao gosti u radu su sudjelovali stručnjaci iz crnogorskih institucija – dr.sc. Jovan Kojičić, savjetnik predsjednika Vlade za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije te Miroslav Knežević, direktor Centra za posredovanje Podgorica.

U drugom dijelu susreta dogovarale smo ustroj i način daljnjeg razvoja  neformalne mreže koju smo uspostavile na početku projekta. Mreža je dobila i ime – Balkan Gender Equality Network; Balkan GEN (Mreža za rodnu ravnopravnost na Balkanu).

Sljedeći susret dogodit će se početkom rujna u Bugarskoj.  

Posljednje

4. travnja 2024.
Tematska sustavna podrška - usklađivanje privatnog i poslovnog života

03. travnja 2024. pet je udruga potpisalo sporazume s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva za uključivanje u Tematske sustavne podrške za pet tematskih područja koja će biti značajna za razvoj hrvatskog društva u narednom periodu od četiri godine. Novi projekt udruge B.a.B.e. u okviru Tematske sustavne podrške odnosi se na usklađivanje privatnog i poslovnog života […]

Više
8. ožujka 2024.
Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena slavi postignuća i doprinos žena ekonomskom, socijalnom, kulturnom i političkom životu te služi kao podsjetnik na sva ona još uvijek zatomljena i osporavana ljudska prava.

Više
7. ožujka 2024.
Pokrenuta je nacionalna kampanja podizanja svijesti o online nasilju prema ženama u sklopu projekta SURF AND SOUND 2.0

Udruga B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije pokrenuli su nacionalnu kampanju podizanja svijesti o online nasilju prema ženama u sklopu projekta SURF AND SOUND 2.0.

Više
5. ožujka 2024.
Najava kampanje podizanja svijesti o online nasilju nad ženama u sklopu projekta SURF AND SOUND 2.0

U srijedu 6. ožujka 2024. održat će se skup koji će označiti početak nacionalne kampanje provođene u sklopu projekta SURF&SOUND 2.0, usmjerenog suzbijanju i prevenciji online nasilja nad ženama.

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram