11. srpnja 2014.

Ničiji ili svačiji problemi - osvrt na posjet B.a.B.a. Pakracu, Gračacu i Kninu

Od 28. ožujka 2013. godine B.a.B.e. u partnerstvu s udrugama ZvoniMir (Knin) i Delfin (Pakrac), te u suradnji s udrugom Legaline (Gračac) provode projekt Misli lokalno, djeluj nacionalno: osnaživanje ljudskopravaških organizacija civilnog društva  u regijama od posebne državne skrbi. Projekt je financijski podržan od strane  Europske unije, Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva , a s ciljem  osnaživanja lokalnih organizacija civilnog društva koje se bave ljudskim pravima  u Požeško-slavonskoj, Šibensko-kninskoj, Ličko - senjskoj županiji i općini Gračac, kako bi se razvile u ravnopravne partnere lokalnim vlastima i institucijama u borbi protiv diskriminacije i kršenja ljudskih prava.

 U sklopu projekta B.a.B.e projektni tim  je s etnologinjom Željkom Jelavić, pravnicom Jasminkom Biloš, psihologinjom Martinom Mladić, te Nikolinom Patalen i Jagodom Novak iz Ureda pučke pravobraniteljice posjetio Pakrac (24.06.2014.), Gračac (26.06.2014.) i Knin (27.06.2014.) kako bi zajedno provele aktivnosti 2.2. Lokalna kampanja i 3.1. Susreti s lokalnim vlastima i lokalnim organizacijama civilnog društva.

U sklopu navedenih aktivnosti prikazan je dokumentarni filma Ničiji  koji je jedan od outputa projekta i koji je nastao u suradnji s Jadranom Bobanom , a koji prikazuje tri životne priče, tri sudbine ljudi koji su , čini se, zaboravljeni od strane institucija. Nakon projekcije filma predstavljeni su rezultati etnografskog istraživanja o stanju ljudskih prava i diskriminatornih praksi u ciljanim regijama, nakon čega je uslijedio razgovor s predstavnicima lokalnih udruga i lokalnih vlasti o načinima poboljšanja situacije u lokalnim zajednicama glede poštivanja ljudskih prava i sprečavanja diskriminacije.  U sklopu posjeta osigurano je  i direktno pravno i psihološko savjetovanje osobama koje su iskazale potrebu za stručnom pomoći.

U sve tri ciljane županije građani su izrazili zadovoljstvo filmom i rezultatima istraživanja, ali i osjećaj bespomoćnosti  i nepovjerenja spram javnih i državnih institucija te službenika koji rade u njima. Malobrojni predstavnici lokalnih vlasti nastojali su opravdati postojeće stanje u lokalnim zajednicama pozivajući se na ograničenost lokalne autonomije i na činjenicu da se većina pitanja još uvijek rješava na nacionalnoj razini, zbog čega su lokalnim vlastima ruke često administrativno, ali i financijski vezane.  

Ipak, treba napomenuti da je u sve tri ciljane županije općenito bio  slab odaziv lokalnih vlasti da sudjeluju u razgovoru s predstavnicima lokalnih udruga i ekspertima, što su B.a.B.e. projektni tim i partneri protumačili kao neprepoznavanje nužnosti deliberativnog odlučivanja tj.  uključivanja šireg kruga dionika u pokušaju rješavanja  problema na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini. Posebno je bila zanimljiva situacija u Gračaca gdje se predstavnici lokalnih vlasti, za razliku od Knina i Pakraca,  nisu ni pojavili što je zapravo vrlo simptomatično i u jednu ruku osvjetljava jedan od  uzroka teškog ekonomskog i  socijalnog stanja stanovnika Gračaca.

Međutim, nije naodmet i podsjetiti da da bismo imali odgovorne javne i državne institucije te javne i državne službenike koji poštuju zakone i propise RH  i  ne diskriminiraju građane po bilo kojoj osnovi, potrebno je imati i odgovorne i aktivne građane - informirane i svjesne svojih prava, ali i dužnosti, što je ujedno i jedan od ciljeva ovog projekta. Građani Pakraca, Gračaca i Šibenika, ali i građani bilo kojeg grada u Hrvatskoj ne bi smjeli pribjeći apatiji i osjećaju beznađa u srazu s institucijama i sistemom; upravo suprotno - trebali bi osvijestiti da samo zajedničkim, kolektivnim djelovanjem mogu riješiti probleme koji tište njihovu lokalnu zajednicu. Iako grubo zvuči, prečesto se pokazalo da ukoliko građani sami ne pokušaju ozbiljiti i zaštiti svoja prava, nitko to neće učiniti umjesto njih - unatoč svim predizbornim i inim obećanjima.

Za B.a.B.e

Marijana Antunović

Posljednje

8. rujna 2021.
Reakcija na navode koji se pojavljuju u seriji članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

U svojem svakodnevnom radu svjedočimo tome da se žrtve često boje prijaviti nasilje, a rastući razlog strahu od prijave upravo je i strah da će ih institucije optužiti za “otuđenje” i oduzeti im dijete ako se/ga pokušaju zaštititi od nasilnika. U zadnja dva mjeseca na portalu H-alter izašla je serija članaka novinarke Jelene Jindre pod […]

Više
7. rujna 2021.
Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!

Mreža "4. smjena - nevidljivi rad" čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca pokreće kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.  Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci... Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko […]

Više
6. rujna 2021.
Održan treći trening za jačanje kapaciteta mreže „4. smjena – nevidljivi rad“

Stvaranje i promicanje adekvatnih uvjeta za usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca postao je nužan preduvjet za unapređenje položaja žena na tržištu rada, stvaranje uvjeta za ostvarenje potpune rodne ravnopravnosti te suzbijanje ekonomskog nasilja prema ženama, koje je često direktno povezano s nemogućnošću žena da uspješno usklade poslovni život i brigu o zavisnim […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram