7. listopada 2014.

Održani Sajmovi kreativnih ideja

27. rujna u Gračacu i 28.rujna Šibeniku održani su Sajmovi kreativnih ideja.  

Sajmovi su bili jako dobro posjećeni a objema događajima prethodile su tribine na kojima je bilo preko 70 ljudi u svakome gradu.

U Gračacu je događaj započeo u 11 sati gdje su nakon pozdravnih govora Sanje Sarnavka, B.a.B.e. i Nataša Turbić, načelnice Općine Gračac, Ivana Tomić i Darija Marić predstavile projekt nakon čega je usljedilo predstavljanje primjera pozitivne prakse, odnosno inovativnih poduzetničkih poduhvata kreativnih građana/ki i udruga, te alternativnih metoda i koncepata financiranja i poduzetništva. Sudionike u Gračacu motivirali su i inspirirali Hela Liverić, Farma Drijade, Šumber, Nedeščina, Istra, Andrea Vuković, ACT Grupa, Čakovec – o socijalnom poduzetništvu i ACT Grupi, te Hrvoje Hafner, Doniralica, Zagreb – o grupnom financiranju (crowdfundingu), koji su zaradili i veliki spontani pljesak.

Milan Tankosić, zamjenik načelnice Općine Gračac i Elena Jurić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govorili su o podršci državne i lokalne uprave, inicijativama, programima i poteškoćama.

Usljedilo je predstavljanje udruga, proizvođača, poduzetnika, proizvoda i projekata na štandovima na tržnici Gračac gdje su se predstavili ACT Grupa, Čakovec, Udruga Kamenica, Obrovac, OPG Božo Rađenović, Srb, OPG Jovo Dubajić, Suvaja, OPG Petar Dubajić, Suvaja, OPG Dane Obradović, Bruvno, OPG Mira Ćopić, Suvaja, OPG Radojka Cvjetković, Gračac, Udruga Una, Srb, OPG Milena Pualić, Srb, Udruga Prospero, Gračac, OPG Đuro Vekić, Srb, Domaća radinost "Branka", Šibenik.

Otvarenje šibenskog Sajma započelo je  predavanjem "Usudi se , pokreni i zaposli sebe" u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" s početkom u 11,00 sati. Uvodnu riječ  imali su predstavnici udruga B.a.B.e. iz Zagreba i "Mladi u EU" iz Šibenika. Kroz predavanje predstavljena su tri uspješna primjera iz poduzetništva, i to CEDRA Split , Autonomni centar Čakovec te Doniralica iz Zagreba.

Svrha predavanja bila je upoznati građane s poduzetništvom, pokazati im primjere dobre prakse kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, te potaknuti sve koji razmišljaju o poduzetništvu da se ohrabre u tom koraku. Osim motivacije za pokretanje vlastitog samozapošljavanja, na Sajmu su se mogli čuti savjeti predstavnika državne uprave, HZZ-a i HBOR-a.

Kroz predavanje je istaknuto društveno/socijalno poduzetništvo kao idealno za mlade poduzetnike i cjelokupno društvo. Društveno poduzetništvo je poslovanje s prvenstveno društvenim ciljevima, koje ostvarene viškove u načelu ponovo ulaže u sam posao ili u zajednicu, umjesto u povećanje profita dioničara i vlasnika. Također je istaknuto osnivanje prve Etičke banke u Hrvatskoj u prvoj polovici sljedeće godine koja će nuditi povoljne kredite poduzetnicima te će biti orijentirana na dobrobit zajednice a ne na profit.

Navedeno predavanje je dalo građanima uvid u osnove poduzetništva, kako da pokrenu svoj posao i kome da se obrate za pomoć, a lokanim vlastima je pokazalo primjere kako da omoguće razvoj i uspjeh sličnih projekata u svojim zajednicama.

Nakon predavanja sudionici su se uputili prema klubu Azimut ispred kojeg su na štandovima udruge, poduzetnici te pojedinci predstavili svoje domaće proizvode, ručne rukotvorine te proizvode iz eko-uzgoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz lokalnih krajeva i iz drugih županija. Osim domaćih proizvoda građani su na štandovima mogli dobiti informacije o mjerama HZZ-a za nezaposlene te koje krediti HBOR nudi za poduzetnike početnike. Grad Šibenik istaknuo se predstavljajući prvi 3D printer u Hrvatskoj.

Na štandovima su svoje proizvode i materijale izložili Udruga Naše ognjište Knin, Udruga za samohrane majke Zagreb, Udruga Žene Kosovske doline Općina Biskupija, Udruga Kamenčići Šibenik, Ekološka udruga Krka Knin, Domaća radinost "Branka" Šibenik, "Šibenska belezza" Šibenik, "Kućna radinost" Drniš, Med Antičević Knin, MADIT- Rakije sa pričom Šibenik, Kućna radinost "Dragović-Matić" Šibenik, OPG Antolić Šibenik, OPG Petar Dubajić Suvaja, OPG Mira Ćopić Suvaja, OPG Đuro Vekić Srb, OPG Radojka Cvjetković Gračac, CEDRA Split, Grad Šibenik, Hrvatska gospodarska komora Šibenik, Hrvatski zavod za zapošljavanje Šibenik.  Sajam je okupio udruge i građane iz cijele Hrvatske koji su lokalnom stanovništvu pružili primjere dobre prakse. Fokus Sajma bio je potaknuti građane na samozapošljavanje i socijalno uključivanje.

Sajmove su organizirali Udruga B.a.B.e. iz Zagreba u suradnji s partnerskim udrugama "Mladi u EU" iz Šibenika i Legalina iz Gračaca. Sajam je održan u sklopu projekta "Djelujemo lokalno, ali jasno, kompetentno i glasno"  kojeg udruge provode na području Šibensko-kninske i Zadarske županije a koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda Europske unije.

Ovi Sajmovi su jedinstveni za Gračac i Šibenik, okupljajući udruge, poduzetnike i vlast na jednom mjestu. Osim uvida u primjere dobre prakse, građanima je dana prilika da razgovaraju i iznesu svoje ideje čelnim ljudima HZZ-a, HBOR-a, Grada Šibenika, Općine Gračac. Zabilježena je velika posjećenost Sajma, kako i mnogo kreativnih ideja koje se nadamo da će postati budući uspješni primjeri dobre prakse za Općinu Gračac, Grad Šibenik ali i cijelu Hrvatsku.

Posljednje

24. studenoga 2023.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog

Odlukom Ujedinjenih naroda 1999. godine 25. studenog međunarodno je priznat Dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal bile su političke aktivistice koje su svojim revolucionarnim aktivnostima i borbom za pravdu uhićivane više puta. Postale su simbol… Nastavi čitati Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog

Više
3. studenoga 2023.
EU konferencija "Zaštita i podrška starijim ženama žrtvama nasilja" u sklopu projekta puSHEd

Konferencija u sklopu projekta "puSHEd - Protect, Understand, Support: Help the Elderly" koja je održana 25. listopada 2023. godine donosi zaključke i ključne informacije koje su obilježile ovu vrijednu inicijativu. Tijekom konferencije, okupili smo stručnjake/inje i organizacije iz područja civilnog društva, sigurnih kuća, domova za starije, medicinske sektore, socijalne radnike/ce, te akademsku zajednicu kako bismo… Nastavi čitati EU konferencija "Zaštita i podrška starijim ženama žrtvama nasilja" u sklopu projekta puSHEd

Više
26. listopada 2023.
Međunarodna završna konferencija projekta [priopćenje za javnost]

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. dana 23. listopada 2023. godine održala je međunarodnu završnu konferenciju projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene“ u Hotelu Academia u Zagrebu s početkom u 12 sati. Konferenciju je otvorila Marina Gombar, voditeljica projekta, koja je pozdravila sve… Nastavi čitati Međunarodna završna konferencija projekta [priopćenje za javnost]

Više
24. listopada 2023.
Izložba u Zagrebu u okviru projekta puSHEd

U zagrebačkom Oktogonu je otvorena izložba u okviru projekta  puSHEd - Protect, Understand, Support: Help the Elderly s porukom “Prijavite one koji obezvrjeđuju zlatne godine”. Izložbom započinje kampanje s ciljem osvještavanja šire javnosti o nasilju nad ženama starije životne dobi. Nasilje, neprimjetno i skriveno, ne prepoznaje se na licima starijih žena, glavnih akterica izložbe “Nasilje u… Nastavi čitati Izložba u Zagrebu u okviru projekta puSHEd

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram