7. listopada 2014.

Održani Sajmovi kreativnih ideja

27. rujna u Gračacu i 28.rujna Šibeniku održani su Sajmovi kreativnih ideja.  

Sajmovi su bili jako dobro posjećeni a objema događajima prethodile su tribine na kojima je bilo preko 70 ljudi u svakome gradu.

U Gračacu je događaj započeo u 11 sati gdje su nakon pozdravnih govora Sanje Sarnavka, B.a.B.e. i Nataša Turbić, načelnice Općine Gračac, Ivana Tomić i Darija Marić predstavile projekt nakon čega je usljedilo predstavljanje primjera pozitivne prakse, odnosno inovativnih poduzetničkih poduhvata kreativnih građana/ki i udruga, te alternativnih metoda i koncepata financiranja i poduzetništva. Sudionike u Gračacu motivirali su i inspirirali Hela Liverić, Farma Drijade, Šumber, Nedeščina, Istra, Andrea Vuković, ACT Grupa, Čakovec – o socijalnom poduzetništvu i ACT Grupi, te Hrvoje Hafner, Doniralica, Zagreb – o grupnom financiranju (crowdfundingu), koji su zaradili i veliki spontani pljesak.

Milan Tankosić, zamjenik načelnice Općine Gračac i Elena Jurić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govorili su o podršci državne i lokalne uprave, inicijativama, programima i poteškoćama.

Usljedilo je predstavljanje udruga, proizvođača, poduzetnika, proizvoda i projekata na štandovima na tržnici Gračac gdje su se predstavili ACT Grupa, Čakovec, Udruga Kamenica, Obrovac, OPG Božo Rađenović, Srb, OPG Jovo Dubajić, Suvaja, OPG Petar Dubajić, Suvaja, OPG Dane Obradović, Bruvno, OPG Mira Ćopić, Suvaja, OPG Radojka Cvjetković, Gračac, Udruga Una, Srb, OPG Milena Pualić, Srb, Udruga Prospero, Gračac, OPG Đuro Vekić, Srb, Domaća radinost "Branka", Šibenik.

Otvarenje šibenskog Sajma započelo je  predavanjem "Usudi se , pokreni i zaposli sebe" u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" s početkom u 11,00 sati. Uvodnu riječ  imali su predstavnici udruga B.a.B.e. iz Zagreba i "Mladi u EU" iz Šibenika. Kroz predavanje predstavljena su tri uspješna primjera iz poduzetništva, i to CEDRA Split , Autonomni centar Čakovec te Doniralica iz Zagreba.

Svrha predavanja bila je upoznati građane s poduzetništvom, pokazati im primjere dobre prakse kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, te potaknuti sve koji razmišljaju o poduzetništvu da se ohrabre u tom koraku. Osim motivacije za pokretanje vlastitog samozapošljavanja, na Sajmu su se mogli čuti savjeti predstavnika državne uprave, HZZ-a i HBOR-a.

Kroz predavanje je istaknuto društveno/socijalno poduzetništvo kao idealno za mlade poduzetnike i cjelokupno društvo. Društveno poduzetništvo je poslovanje s prvenstveno društvenim ciljevima, koje ostvarene viškove u načelu ponovo ulaže u sam posao ili u zajednicu, umjesto u povećanje profita dioničara i vlasnika. Također je istaknuto osnivanje prve Etičke banke u Hrvatskoj u prvoj polovici sljedeće godine koja će nuditi povoljne kredite poduzetnicima te će biti orijentirana na dobrobit zajednice a ne na profit.

Navedeno predavanje je dalo građanima uvid u osnove poduzetništva, kako da pokrenu svoj posao i kome da se obrate za pomoć, a lokanim vlastima je pokazalo primjere kako da omoguće razvoj i uspjeh sličnih projekata u svojim zajednicama.

Nakon predavanja sudionici su se uputili prema klubu Azimut ispred kojeg su na štandovima udruge, poduzetnici te pojedinci predstavili svoje domaće proizvode, ručne rukotvorine te proizvode iz eko-uzgoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz lokalnih krajeva i iz drugih županija. Osim domaćih proizvoda građani su na štandovima mogli dobiti informacije o mjerama HZZ-a za nezaposlene te koje krediti HBOR nudi za poduzetnike početnike. Grad Šibenik istaknuo se predstavljajući prvi 3D printer u Hrvatskoj.

Na štandovima su svoje proizvode i materijale izložili Udruga Naše ognjište Knin, Udruga za samohrane majke Zagreb, Udruga Žene Kosovske doline Općina Biskupija, Udruga Kamenčići Šibenik, Ekološka udruga Krka Knin, Domaća radinost "Branka" Šibenik, "Šibenska belezza" Šibenik, "Kućna radinost" Drniš, Med Antičević Knin, MADIT- Rakije sa pričom Šibenik, Kućna radinost "Dragović-Matić" Šibenik, OPG Antolić Šibenik, OPG Petar Dubajić Suvaja, OPG Mira Ćopić Suvaja, OPG Đuro Vekić Srb, OPG Radojka Cvjetković Gračac, CEDRA Split, Grad Šibenik, Hrvatska gospodarska komora Šibenik, Hrvatski zavod za zapošljavanje Šibenik.  Sajam je okupio udruge i građane iz cijele Hrvatske koji su lokalnom stanovništvu pružili primjere dobre prakse. Fokus Sajma bio je potaknuti građane na samozapošljavanje i socijalno uključivanje.

Sajmove su organizirali Udruga B.a.B.e. iz Zagreba u suradnji s partnerskim udrugama "Mladi u EU" iz Šibenika i Legalina iz Gračaca. Sajam je održan u sklopu projekta "Djelujemo lokalno, ali jasno, kompetentno i glasno"  kojeg udruge provode na području Šibensko-kninske i Zadarske županije a koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda Europske unije.

Ovi Sajmovi su jedinstveni za Gračac i Šibenik, okupljajući udruge, poduzetnike i vlast na jednom mjestu. Osim uvida u primjere dobre prakse, građanima je dana prilika da razgovaraju i iznesu svoje ideje čelnim ljudima HZZ-a, HBOR-a, Grada Šibenika, Općine Gračac. Zabilježena je velika posjećenost Sajma, kako i mnogo kreativnih ideja koje se nadamo da će postati budući uspješni primjeri dobre prakse za Općinu Gračac, Grad Šibenik ali i cijelu Hrvatsku.

Posljednje

22. rujna 2021.
Empatija sada! Uručenje pisma još jedne Laure premijeru Plenkoviću

Predstavnice udruge B.a.B.e. danas su se okupile uoči početka konferencije „Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji“, ispred hotela Westin gdje je predstavnica udruge Bojana Guberac pročitala anonimno pismo jedne od Laura (čiji podaci su nam poznati) – žene žrtve nasilja u obitelji koja nam se obratila za pomoć i kojoj na […]

Više
8. rujna 2021.
Reakcija na navode koji se pojavljuju u seriji članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

U svojem svakodnevnom radu svjedočimo tome da se žrtve često boje prijaviti nasilje, a rastući razlog strahu od prijave upravo je i strah da će ih institucije optužiti za “otuđenje” i oduzeti im dijete ako se/ga pokušaju zaštititi od nasilnika. U zadnja dva mjeseca na portalu H-alter izašla je serija članaka novinarke Jelene Jindre pod […]

Više
7. rujna 2021.
Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!

Mreža "4. smjena - nevidljivi rad" čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca pokreće kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.  Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci... Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram