vijesti

 • Reakcija udruge B.a.B.e. na nepravomoćnu presudu u slučaju spolne zlouporabe djevojčice

  Ovim se putem udruga B.a.B.e. želi osvrnuti na slučaj 49-godišnjeg muškarca nepravomoćno osuđenog na 6 mjeseci zatvora zbog spolnog odnošaja s 14-godišnjom djevojčicom. Ova skandalozna presuda je posljednjih dana preplavila medije i šokirala javnost. Povodom takve presude i nesenzibiliziranog izvještavanja medija, osjetile smo potrebu za podobnijim upućivanjem javnosti u kazneni okvir spolne (...)

  >>>

 • Nova web stranica

  U sklopu projekta "Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti" udruga B.a.B.e. pokrenula je novu web stranicu na domeni trebam-savjet.com . Na stranici su dostupne novosti i važne informacije vezane uz projektne aktivnosti, ali i online obrazac putem kojeg možete zatražiti besplatni pravni savjet ili informaciju te psihološku podršku.

  >>>

 • Odgovorni mediji temelj su ravnopravnog društva

  Povodom mnogobrojnih seksističkih izjava u javnom prostoru kojima smo svjedočile i na koje su nas uputili_e građani_ke, udruga B.a.B.e. ovim putem apelira na sve javne osobe, s posebnim naglaskom na novinare i novinarke, da u svom javnom postupanju poštuju pravila struke te moralne i etičke vrijednosti suvremenog demokratskog društva. Čl. 3. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) (...)

  >>>

 • HELPLINE treći partnerski sastanak

  Danas, 1. srpnja 2020. godine održan je treći partnerski sastanak sastanak u okviru projekta How Expertise Leads to Prevention, Learning, Identification, Networking and Ending Gender Based Violence (HELPLINE) financiranog od strane Rights, Equality and Citizenship programa Europske unije. Glavni cilj projekta je pružiti zaštitu i potporu ženama žrtvama rodnouvjetovanog nasilja postavljanjem (...)

  >>>

 • U sljedeće 4 godine trebamo unaprijediti položaj žena, a ne dovoditi njihova prava u pitanje

  U javnom se prostoru u posljednje vrijeme puno govori o ženama i u ime žena. Mnoge od tih poruka ispunjavaju nas jezom i podsjećaju da borba za ravnopravan položaj žena u društvu nije ni približno završena. Hrvatska je službeno pristala poštovati i unaprjeđivati međunarodne standarde ljudskih prava, no taj je pristanak popraćen jednim velikim ALI.

  >>>

 • Novi projekt udruge B.a.B.e.

  Dana 20. svibnja 2020. godine udruga B.a.B.e. potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - Faza I" . Novi projekt udruge B.a.B.e. zove se "Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti", a financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

  >>>

 • Prijave za savjetodavni status pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda-ECOSOC

  01. lipnja 2020. godine rok je za prijavu nevladinih organizacija za savjetodavni status pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda – ECOSOC. ECOSOC je središnje tijelo Ujedinjenih naroda za rasprave, donošenje smjernica i preporuka te koordinaciju UN-ovih aktivnosti na području gospodarskog, društvenog i s njima povezanih aspekata globalnih razvojnih politika te (...)

  >>>

 • WAVE Poziv: Umjetnička djela koja promoviraju ženska prava

  WAVE Mreža je europska mreža ženskih organizacija koja se fokusira na eliminaciju nasilja nad ženama i djecom. Osnovana 1994., trenutno broji više od 150 članica među kojima je i udruga B.a.B.e.. StepUp! kampanja je kampanja WAVE Mreže na razini Europe, a bavi se promoviranjem načina zaustavljanja nasilja nad ženama, podizanja svjesti o problemu i zaštitom žrtava nasilja nad ženama i (...)

  >>>

 • Nasilje nad ženama u doba korone

  Nasilje nad ženama ostaje velika prijetnja za globalno javno zdravlje i zdravlje žena i tijekom izvanrednih okolnosti Nasilje nad ženama vrlo je rasprostranjeno. Nasilje u intimnim vezama najčešći je oblik nasilja. Svaka treća žena u svijetu iskusila je fizičko ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera ili seksualno nasilje od strane bilo kojeg počinitelja (...)

  >>>

 • Pravna i psihološka pomoć

  U posljednje vrijeme svjedočimo kako se životi oko nas, pa i naši vlastiti, iznenadno i drastično mijenjaju. Neki/e od nas preko noći su prisiljeni/e napustiti svoje domove, neki/e obolijevaju, neki/e su izgubili/e posao ili očekuju taj ishod promatrajući tijek krize, neki/e ostaju bez podrške okoline koja se postupno zatvara u sebe i postaju ranjivi na pokušaje zloupotrebe situacije.

  >>>

 • Obavijest građanima/kama i korisnicima/ama

  Na temelju Odluke o organizaciji rada centara za socijalnu skrb i pružatelja usluga socijalne skrbi za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19, uzrokovane virusom SARS-CoV-2, koju je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku donijelo 19. ožujka 2020. godine, udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran.

  >>>

 • Poziv za WAVE mlade ambasadore/ice 2020.!

  Traži se druga generacija WAVE [1] mladih ambasadora/ica . Od listopada 2018. godine WAVE mladi ambasadori/ce podržavaju StepUp! kampanju za mobiliziranje i poticanje mladih na podizanje svijesti o kršenju ljudskih prava među kojima je i nasilje nad ženama i djevojčicama. Želiš li biti dio svjesne, otvorene i kritičke vršnjačke grupe koju strastveno zanimaju prava (...)

  >>>

 • Održan međusektorski trening za stručnjake/inje koji/e rade sa ženama žrtvama nasilja

  Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. , u sklopu projekta How Expertise Leads to Prevention, Learning, Identification, Networking and Ending Gender Based Violence ( HELPLINE ) koji je financiran sredstvima Europske unije, organizirala je trening za stručnjake/inje koji/e rade sa ženama žrtvama nasilja. Trening se održao 5. ožujka 2020. godine u (...)

  >>>

 • Održana edukacija za volontere/ke

  Jučer, 5. ožujka, u sklopu projekta HELPLINE, B.a.B.e. i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima održale su edukaciju za potencijalne volontere/ke koji/e su zainteresirani/e za volontiranje na SOS telefonu udruge B.a.B.e. ili u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Edukacija se održala u prostorijama Kuće ljudskih prava, na adresi Selska cesta 112c s početkom u 10 (...)

  >>>

 • Međunarodni trening u Bugarskoj u okviru projekta 'VIVIEN'

  Ovaj tjedan održale smo tri treninga bugarskim policajcima i policajkama, psiholozima i psihologinjama, socijalnim radnicima i radnicama, učiteljima i učiteljicama, predstavnicima/ama civilnog društva koji rade ili mogu biti prvi kontakt ženama žrtvama nasilja u Sofiji i Plovdivu. Trening je organiziran kao aktivnost u okviru projekta VIVIEN - Obrazovna mreža za žrtve nasilja: (...)

  >>>

<< < 1 2 3 4 5 > >>