vijesti

 • Kratki komentar na prozivke predsjednika Milanovića

  Udruga B.a.B.e. reagirala je na jučerašnju izjavu predsjednika kako bi ukazala na odgovornost svih koji istupaju u javnom prostoru, a kako bismo i same poslužile kao primjer toga, odlučile smo ne komentirati poruke koje su iskomunicirane na tako neargumentiran i nekonstruktivan način.

  >>>

 • Poziv za volonter(k)e

 • Reakcija na seksističku izjavu predsjednika Milanovića

  Sloboda kritike jedna je od suštinskih karakteristika demokracije i stoga treba biti sastavni dio politike i javnog diskursa. Međutim, kritika izrečena kroz seksističke uvrede postaje nešto sasvim drugo – to je diskriminacija i ušutkavanje ne samo pojedinih žena, već svih žena u javnom prostoru. Svojim izjavama o saborskim zastupnicama Orešković i Puljak, Zoran Milanović nastavio je (...)

  >>>

 • Održan je četvrti partnerski sastanak u sklopu projekta HELPLINE

  Danas, 30. rujna 2020., održan je četvrti partnerski sastanak u okviru projekta How Expertise Leads to Prevention, Learning, Identification, Networking and Ending Gender Based Violence (HELPLINE). Cilj projekta je pružiti zaštitu i podršku ženama žrtvama rodno uvjetovanog nasilja promovirajući multidisciplinarni pristup, a partnerski je sastanak okupio je predstavnike/ce partnerskih (...)

  >>>

 • Uspješno završen projekt REP - Režirajmo promjene!

  Od 11. studenog 2019. godine do 31. kolovoza 2020. godine B.a.B.e. su provodile projekt REP – režirajmo promjene!, usmjeren na borbu protiv vršnjačkog nasilja i financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj projekta bio je povećati mogućnosti djece osnovnoškolskog uzrasta da izvan redovitog odgojno-obrazovnog sustava steknu potrebno znanje o problemu vršnjačkog (...)

  >>>

 • Reakcija udruge B.a.B.e. na nepravomoćnu presudu u slučaju spolne zlouporabe djevojčice

  Ovim se putem udruga B.a.B.e. želi osvrnuti na slučaj 49-godišnjeg muškarca nepravomoćno osuđenog na 6 mjeseci zatvora zbog spolnog odnošaja s 14-godišnjom djevojčicom. Ova skandalozna presuda je posljednjih dana preplavila medije i šokirala javnost. Povodom takve presude i nesenzibiliziranog izvještavanja medija, osjetile smo potrebu za podobnijim upućivanjem javnosti u kazneni okvir spolne (...)

  >>>

 • Nova web stranica

  U sklopu projekta "Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti" udruga B.a.B.e. pokrenula je novu web stranicu na domeni trebam-savjet.com . Na stranici su dostupne novosti i važne informacije vezane uz projektne aktivnosti, ali i online obrazac putem kojeg možete zatražiti besplatni pravni savjet ili informaciju te psihološku podršku.

  >>>

 • Odgovorni mediji temelj su ravnopravnog društva

  Povodom mnogobrojnih seksističkih izjava u javnom prostoru kojima smo svjedočile i na koje su nas uputili_e građani_ke, udruga B.a.B.e. ovim putem apelira na sve javne osobe, s posebnim naglaskom na novinare i novinarke, da u svom javnom postupanju poštuju pravila struke te moralne i etičke vrijednosti suvremenog demokratskog društva. Čl. 3. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) (...)

  >>>

 • HELPLINE treći partnerski sastanak

  Danas, 1. srpnja 2020. godine održan je treći partnerski sastanak sastanak u okviru projekta How Expertise Leads to Prevention, Learning, Identification, Networking and Ending Gender Based Violence (HELPLINE) financiranog od strane Rights, Equality and Citizenship programa Europske unije. Glavni cilj projekta je pružiti zaštitu i potporu ženama žrtvama rodnouvjetovanog nasilja postavljanjem (...)

  >>>

 • U sljedeće 4 godine trebamo unaprijediti položaj žena, a ne dovoditi njihova prava u pitanje

  U javnom se prostoru u posljednje vrijeme puno govori o ženama i u ime žena. Mnoge od tih poruka ispunjavaju nas jezom i podsjećaju da borba za ravnopravan položaj žena u društvu nije ni približno završena. Hrvatska je službeno pristala poštovati i unaprjeđivati međunarodne standarde ljudskih prava, no taj je pristanak popraćen jednim velikim ALI.

  >>>

 • Novi projekt udruge B.a.B.e.

  Dana 20. svibnja 2020. godine udruga B.a.B.e. potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - Faza I" . Novi projekt udruge B.a.B.e. zove se "Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti", a financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

  >>>

 • Prijave za savjetodavni status pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda-ECOSOC

  01. lipnja 2020. godine rok je za prijavu nevladinih organizacija za savjetodavni status pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda – ECOSOC. ECOSOC je središnje tijelo Ujedinjenih naroda za rasprave, donošenje smjernica i preporuka te koordinaciju UN-ovih aktivnosti na području gospodarskog, društvenog i s njima povezanih aspekata globalnih razvojnih politika te (...)

  >>>

 • WAVE Poziv: Umjetnička djela koja promoviraju ženska prava

  WAVE Mreža je europska mreža ženskih organizacija koja se fokusira na eliminaciju nasilja nad ženama i djecom. Osnovana 1994., trenutno broji više od 150 članica među kojima je i udruga B.a.B.e.. StepUp! kampanja je kampanja WAVE Mreže na razini Europe, a bavi se promoviranjem načina zaustavljanja nasilja nad ženama, podizanja svjesti o problemu i zaštitom žrtava nasilja nad ženama i (...)

  >>>

 • Nasilje nad ženama u doba korone

  Nasilje nad ženama ostaje velika prijetnja za globalno javno zdravlje i zdravlje žena i tijekom izvanrednih okolnosti Nasilje nad ženama vrlo je rasprostranjeno. Nasilje u intimnim vezama najčešći je oblik nasilja. Svaka treća žena u svijetu iskusila je fizičko ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera ili seksualno nasilje od strane bilo kojeg počinitelja (...)

  >>>

 • Pravna i psihološka pomoć

  U posljednje vrijeme svjedočimo kako se životi oko nas, pa i naši vlastiti, iznenadno i drastično mijenjaju. Neki/e od nas preko noći su prisiljeni/e napustiti svoje domove, neki/e obolijevaju, neki/e su izgubili/e posao ili očekuju taj ishod promatrajući tijek krize, neki/e ostaju bez podrške okoline koja se postupno zatvara u sebe i postaju ranjivi na pokušaje zloupotrebe situacije.

  >>>

<< < 1 2 3 4 5 > >>