vijesti

 • Kuća ljudskih prava skuplja donacije za Haićane stradale u potresu

  Zelena akcija i organizacije iz Kuće ljudskih prava - B.a.B.e., CMS, Documenta, GOLJP organizirale su donatorsku večer prikupljanja pomoći za nastradale na Haitiju u subotu, 30. siječnja 2010. u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112 c. Ujedno je prigoda iskorištena za upoznavanje sudionica/ka s političkim i ekološkim stanjem na Haitiju prije i nakon potresa, kao i za razgovor o (...)

  >>>

 • Slušam, čujem, razumijem

  U sklopu pilot projekta "Slušam, čujem, razumijem", 29. siječnja 2010. godine u 12.00 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112a, organizirat ćemo okrugli stol - "Poticanje uklanjanja svih oblika nasilja". "Slušam, čujem, razumijem" je pilot projekt koji su provodile B.a.B.e., a financijska sredstva osiguralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske (...)

  >>>

 • Neću da me i država siluje!

  B.a.B.e. su ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama posvetile aktualizaciji problema seksualnih zločina jer upravo seksualno uznemiravanje, silovanja i drugi seksualni zločini najjasnije pokazuju kako je teško utjecati na odbacivanje predrasuda koje su se stoljećima prenosile i učvršćivale u svijesti pojedinaca i zajednice.

  >>>

 • Pisma podrške predsjedničkih kandidata akciji "Silovana"

  PISMO PODRŠKE PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA MILANA BANDIĆA Poštovane, Zahvaljujem na pozivu na uličnu akciju "Silovana" kojom ćete obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na žalost zbog već unaprijed dogovorenog velikog broja obaveza za vrijeme predsjedničke kampanje nisam u mogućnosti prisustvovati vašoj akciji.

  >>>

 • Trkom u EU - mladi u zadnjim redovima

  U Europskom domu Zagreb održan je okrugli stol na temu: "Trkom u EU-mladi u zadnjim redovima". Okrugli stol su uz Mrežu mladih Hrvatske organizirale udruge Akademija za politički razvoj te B.a.B.e. Mreža mladih i B.a.B.e su surađivale u sklopu projekta edukacija učenika/ica triju zagrebačkih gimnazija o povijesti Europske unije, načinu funkcioniranja njezinih institucija te prilikama koje (...)

  >>>

 • GMMP - globalno monitoriranje medija

  10. studenog 2009. održano je 4. svjetsko monitoriranje novina, televizije i radija kako bi se utvrdilo u kojem su omjeru i na koji način zastupljene žene i muškarci u medijskim sadržajima te koliko je žena i muškaraca novinara, reporterki, najavljivača. Ove godine učestvovalo je preko 100 zemalja sa svih kontinenata. U GMMP-u Hrvatska sudjeluje od samog začetka projekta.

  >>>

 • Provođenje rodno osjetljive politike na lokalnoj razini

  U okviru partnerskog projekta "Osnaživanje žena i muškaraca – provođenje rodno osjetljive politike na lokalnoj razini" 11 aktivistica iz 5 partenrskih ženskih udruga (Cesi, B.a.b.e., Delfin, CGI i Domine) okupilo se 5. i 6. studenog u Jezerčici na prvom edukacijskom seminaru (ToT) kako bi razradile modele rada, program radionica i operativni plan rada s članovima i članicama (...)

  >>>

 • Primjena načela ravnopravnosti spolova na lokalne javne politike

  Dvodnevna međunarodna konferencija "Primjena načela ravnopravnosti na lokalnoj razini - dobri primjeri iz EU" okupila je 26.-28. studenog u hotelu "Park" u Splitu 50-ak predstavnica lokalnih vlasti, lokalnih i podružnih Povjerenstava za ravnopravnost spolova, političkih stranaka i organizacija civilnog društva koje promiču prava žena, te gošće iz zemalja EU, Magali Giovannangeli, zamjenicu (...)

  >>>

 • Lokalni izbori '09.: Ka ravnopravnijoj participaciji žena i muškaraca

  Tijekom 2008. i 2009. g. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije (VSŽ) i B.a.B.e. zajednički su provodili aktivnosti usmjerene ka ravnopravnijoj participaciji žena i muškaraca u političkom odlučivanju u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Jedan od indikatora uspješnosti provedenih aktivnosti je i broj žena na kandidacijskim listama.

  >>>

 • Michelle Jean posjetila Hrvatsku

  Izuzetna žena. Takvu političarku čekat ćemo još dugo godina. Ona je osoba koja je ponikla iz aktivizma i koja jasno kaže da je feministkinja od djetinjstva, otvorena za razgovor s civilnim društvom. Michelle Jean ima sve one osobine koje nismo navikli susretati kod naših političara, opisala je kanadsku guvernerku predsjednica B.a.B.e.-a Sanja Sarnavka.

  >>>

 • Nevladine organizacije u Zagrebu otvorile Kuću ljudskih prava

  Tijekom 2008., šest hrvatskih nevladinih organizacija osnovalo je Kuću ljudskih prava u Zagrebu. Kako su se radovi na rekonstrukciji zgrade, koju je donirao Grad Zagreb, ponešto otegnuli, Kuća ljudskih prava započela je s radom u siječnju 2009. godine, a s radom na novoj lokaciji započet će u prosincu. Tijekom 2008., šest hrvatskih nevladinih organizacija osnovalo je Kuću (...)

  >>>