NE ONLINE NASILJU

Online uznemiravanje

Vrijeđanje osobe na društvenim mrežama, portalima ili aplikacijama za komunikaciju neželjenim, seksualno eksplicitnim porukama, prijetnjama nasiljem ili govorom mržnje, a podrazumijeva ustrajne i ponavljane postupke usmjerene na određenu osobu, kako bi stvorili ozbiljnu emocionalnu štetu, a često strah i fizičku štetu.

Online uznemiravanje često se postiže "olujom zlostavljanja". Zlostavljači teroriziraju žrtve prijeteći nasiljem. Objavljuju klevetničke (difamacije) laži kako bi izazvali neugodnost ili nešto gore, među prijateljima, obitelji ili kolegama žrtve. U nekim slučajevima se lažno predstavljaju kao žrtve te u oglasima na društvenim mrežama/portalima lažno sugeriraju - da su njihove žrtve zainteresirane za seks s nepoznatim ljudima.

U drugim slučajevima manipuliraju tražilicama kako bi osigurali istaknutost laži u pretragama imena žrtava. Nasilnici napadaju privatnost žrtava objavljujući njihove osjetljive podatke, poput intimnih snimki ili osobne identifikacijske podatke.

Postoji više različitih oblika online uznemiravanja, poput:

  • Online maltretiranja – nasilničko ponašanje koje se ponavlja (u kontinuitetu), a sastoji se od korištenja tekstualnog ili grafičkog sadržaja s ciljem zastrašivanja i podrivanja nečijeg samopoštovanja ili ugleda
  • Prijetnje nasiljem – upućivanje prijetnji putem online kanala, uključujući prijetnje silovanjem, nasiljem, prijetnje smrću i slično. Mogu biti usmjerene na žrtvu i / ili njihovu djecu, rodbinu ili prijatelje.
  • Neželjeno primanje seksualno eksplicitnih materijala
  • Mobing – nasilničko ponašanje u koje je uključeno više osoba, a odnosi se na čin izbora i ciljanja nekoga kako bi ga se maltretiralo ili uznemiravalo. U nekim slučajevima u nasilje je uključeno stotine ili tisuće ljudi
< povratak
PRIJAVI NASILJE
Izjava o privatnosti
Copyright © 2022