babe@babe.hr
+385 1 4663 666

13. September 2023.

FRA objavio Izvještaj “Temeljna prava starijih osoba: osiguravanje pristupa javnim uslugama u digitalnom društvu”

Javne usluge u online formatu omogućavaju lakši pristup socijalnim davanjima i pronalaženju potrebnih informacija. Međutim stariji ljudi ponekad nemaju dovoljno digitalnih vještina koje su potrebne da bi se služili javnim informacijama na internetu. To predstavlja potencijalnu zapreku ostvarivanju njihovih temeljnih prava. Europska agencija za temeljna prava (FRA) upozorava da ih to dovodi u nepovoljnu situaciju i rizik te ih isključuje iz digitalnog društva.  Države EU trebaju svakom osigurati pristup javnim uslugama. Starije osobe moraju biti u mogućnosti izabrati kako pristupaju javnim uslugama i dobiti pomoć za učenje digitalnih vještina.

U Europi starenje populacije je sve veće, dok naša društva postaju sve više digitalizirana. Mnoge javne usluge dostupne su online, a sve veći broj je onih koje se digitaliziraju.

Statistički podaci međutim pokazuju da samo jedna od četiri osobe u EU u dobi između 65 i 74 godine ima osnovne digitalne vještine. Slijedom toga, može se zaključiti da su u našim digitalnim društvima starijoj populaciji uskraćena njena temeljna prava poput pristupa zdravstvenim uslugama, ili online pristup mirovinama.

FRA izvještaj pod nazivom “Temeljna prava starijih osoba: osiguravanje pristupa javnim uslugama u digitalnom društvu” pokazuje da zakonodavstvo u zemljama EU često ne prepoznaje rizik digitalnog isključivanja i ne bavi se preprekama na koje nailaze starije osobe

Da bi svima osigurale pristup javnim uslugama, potrebno je obratiti pozornost na sljedećih nekoliko ključnih činjenica:

  • Jednaki pristup pristup javnim uslugama kao što su mirovine ili socijalna davanja je temeljeno pravo. Države bi trebale garantirati starijim ljudima pristup sve većem broju digitaliziranih javnih usluga.
  • Uključivanje i sudjelovanje – starije osobe nisu uvijek uključene u razvoj i osmišljavanje digitalnih usluga. Države EU bi trebale osigurati doprinos starijih osoba razvoju digitalnih usluga u skladu s njihovim potrebama.
  • Nove digitalne vještine – nemaju svi potrebne vještine i resurse za korištenje digitalnim alatima. Da bi izbjegli digitalno isključivanje, države EU mogu koristiti EU fondovi za pomoć starijim osobama da poboljšaju svoju digitalnu pismenost.
  • Borba protiv diskriminacije temeljem dobi (ageism) - diskriminacija po dobi pogađa želju i spremnost starijih da se uključe u moderne tehnologije. Države bi trebale poticati učenje među vršnjacima i međugeneracijsku obuku te izbjegavati dobno-diskriminirajući jezik.
  • Inkluzivno prikupljanje podataka– na razini EU nema podataka o digitalnoj pismenosti osoba iznad 74 godine života iako će to biti skupina koja će predstavljati 20% populacije 2050. godine. Podatke o toj skupini potrebno je sistematski prikupljati.

Izvještaj FRA dostupan je na sljedećoj poveznici: Fundamental rights of older people: ensuring access to public services in digital societies | European Union Agency for Fundamental Rights (europa.eu)

U izradi izvještaja za Republiku Hrvatsku sudjelovale su članice udruge B.a.B.e. te je dostupan na poveznici: hr-ageing_in_digital_societies-country_report.pdf (europa.eu)

Posljednje

21. May 2024.
Najava: Završna konferencija projekta "puSHEd - protect, understand, support: help the elderly"

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. organizira Završnu konferenciju u sklopu projekta „puSHEd – protect, understand, support: help the elderly“, Projekt je financiran sredstvima iz Citizens, Equality, Rights and Values programa Europske unije. Cilj projekta je prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja prema ženama starije životne dobi razvojem rodno specifičnih odgovora u pružanju podrške žrtvama i podizanjem kapaciteta […]

Više
8. May 2024.
Vijeće EU prvi puta u povijesti odobrilo europski zakon o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Jučer, 7. svibnja 2024., Vijeće EU prvi puta u povijesti odobrilo je europski zakon o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. EU Direktiva 2022/0066 sadrži mjere za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i uspostavlja standarde zaštite žrtava. U nastavku je prikaz osnovnih značajki ovog EU zakona.  Kriminalizira se: genitalno sakaćanje, […]

Više
26. April 2024.
B.a.B.e. obilježavaju 30 godina postojanja

Danas obilježavamo 30 godina postojanja naše udruge, tri desetljeća posvećenih borbi protiv nasilja nad ženama i ostvarivanju jednakih prava u društvu. Ovaj jubilej je i vrijeme za duboko promišljanje o našim dosadašnjim postignućima i budućim izazovima. U narednom periodu i nadalje ćemo se posvetiti ozbiljnom preispitivanju strategije za borbu protiv ultrakonzervativnih trendova koji ugrožavaju stečena […]

Više
24. April 2024.
Anketni upitnik

Udruga B.a.B.e. provodi istraživanje javnog mnijenja u sklopu projekta "puSHEd - protect, understand, support; help the elderly". Cilj istraživanja je ispitati stavove opće populacije Republike Hrvatske o nasilju prema ženama nakon provedene javne kampanje pod nazivom "Prijavite one koji obezvrijeđuju zlatne godine" koja je za cilj imala podizanje svijesti o predmetnom problemu te će se […]

Više
1 2 3 156
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram