13. September 2023.

FRA objavio Izvještaj “Temeljna prava starijih osoba: osiguravanje pristupa javnim uslugama u digitalnom društvu”

Javne usluge u online formatu omogućavaju lakši pristup socijalnim davanjima i pronalaženju potrebnih informacija. Međutim stariji ljudi ponekad nemaju dovoljno digitalnih vještina koje su potrebne da bi se služili javnim informacijama na internetu. To predstavlja potencijalnu zapreku ostvarivanju njihovih temeljnih prava. Europska agencija za temeljna prava (FRA) upozorava da ih to dovodi u nepovoljnu situaciju i rizik te ih isključuje iz digitalnog društva.  Države EU trebaju svakom osigurati pristup javnim uslugama. Starije osobe moraju biti u mogućnosti izabrati kako pristupaju javnim uslugama i dobiti pomoć za učenje digitalnih vještina.

U Europi starenje populacije je sve veće, dok naša društva postaju sve više digitalizirana. Mnoge javne usluge dostupne su online, a sve veći broj je onih koje se digitaliziraju.

Statistički podaci međutim pokazuju da samo jedna od četiri osobe u EU u dobi između 65 i 74 godine ima osnovne digitalne vještine. Slijedom toga, može se zaključiti da su u našim digitalnim društvima starijoj populaciji uskraćena njena temeljna prava poput pristupa zdravstvenim uslugama, ili online pristup mirovinama.

FRA izvještaj pod nazivom “Temeljna prava starijih osoba: osiguravanje pristupa javnim uslugama u digitalnom društvu” pokazuje da zakonodavstvo u zemljama EU često ne prepoznaje rizik digitalnog isključivanja i ne bavi se preprekama na koje nailaze starije osobe

Da bi svima osigurale pristup javnim uslugama, potrebno je obratiti pozornost na sljedećih nekoliko ključnih činjenica:

  • Jednaki prisup pristup javnim uslugama kao što su mirovine ili socijalna davanja je temeljeno pravo. Države bi trebale garantirati starijim ljudima pristup sve većem broju digitaliziranih javnih usluga.
  • Uključivanje i sudjelovanje – starije osobe nisu uvijek uključene u razvoj i osmišljavanje digitalnih usluga. Države EU bi trebale osigurati doprinos starijih osoba razvoju digitalnih usluga u skladu s njihovim potrebama.
  • Nove digitalne vještine – nemaju svi potrebne vještine i resurse za korištenje digitalnim alatima. Da bi izbjegli digitalno isključivanje, države EU mogu koristiti EU fondovi za pomoć starijim osobama da poboljšaju svoju digitalnu pismenost.
  • Borba protiv diskriminacije temeljem dobi (ageism) - diskriminacija po dobi pogađa želju i spremnost starijih da se uključe u moderne tehnologije. Države bi trebale poticati učenje među vršnjacima i međugeneracijsku obuku te izbjegavati dobno-diskriminirajući jezik.
  • Inkluzivno prikupljanje podataka– na razini EU nema podataka o digitalnoj pismenosti osoba iznad 74 godine života iako će to biti skupina koja će predstavljati 20% populacije 2050. godine. Podatke o toj skupini potrebno je sistematski prikupljati.

Izvještaj FRA dostupan je na sljedećoj poveznici: Fundamental rights of older people: ensuring access to public services in digital societies | European Union Agency for Fundamental Rights (europa.eu)

U izradi izvještaja za Republiku Hrvatsku sudjelovale su članice udruge B.a.B.e. te je dostupan na poveznici: hr-ageing_in_digital_societies-country_report.pdf (europa.eu)

Posljednje

24. November 2023.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog

Odlukom Ujedinjenih naroda 1999. godine 25. studenog međunarodno je priznat Dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal bile su političke aktivistice koje su svojim revolucionarnim aktivnostima i borbom za pravdu uhićivane više puta. Postale su simbol… Continue reading Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog

Više
3. November 2023.
EU konferencija "Zaštita i podrška starijim ženama žrtvama nasilja" u sklopu projekta puSHEd

Konferencija u sklopu projekta "puSHEd - Protect, Understand, Support: Help the Elderly" koja je održana 25. listopada 2023. godine donosi zaključke i ključne informacije koje su obilježile ovu vrijednu inicijativu. Tijekom konferencije, okupili smo stručnjake/inje i organizacije iz područja civilnog društva, sigurnih kuća, domova za starije, medicinske sektore, socijalne radnike/ce, te akademsku zajednicu kako bismo… Continue reading EU konferencija "Zaštita i podrška starijim ženama žrtvama nasilja" u sklopu projekta puSHEd

Više
26. October 2023.
Međunarodna završna konferencija projekta [priopćenje za javnost]

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. dana 23. listopada 2023. godine održala je međunarodnu završnu konferenciju projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene“ u Hotelu Academia u Zagrebu s početkom u 12 sati. Konferenciju je otvorila Marina Gombar, voditeljica projekta, koja je pozdravila sve… Continue reading Međunarodna završna konferencija projekta [priopćenje za javnost]

Više
24. October 2023.
Izložba u Zagrebu u okviru projekta puSHEd

U zagrebačkom Oktogonu je otvorena izložba u okviru projekta  puSHEd - Protect, Understand, Support: Help the Elderly s porukom “Prijavite one koji obezvrjeđuju zlatne godine”. Izložbom započinje kampanje s ciljem osvještavanja šire javnosti o nasilju nad ženama starije životne dobi. Nasilje, neprimjetno i skriveno, ne prepoznaje se na licima starijih žena, glavnih akterica izložbe “Nasilje u… Continue reading Izložba u Zagrebu u okviru projekta puSHEd

Više
1 2 3 152
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram