babe@babe.hr
+385 1 4663 666

Akcija senzibilizacije javnosti na loše uvjete u hrvatskim rodilištima: U rodilištima se ne slavi Majčin dan!

Udruga RODA, zajedno s Udrugom primalja i organizacijom B.a.B.e. je povodom obilježavanja Majčinog dana 13. svibnja 2007. godine organizirala akciju s ciljem senzibilizacije javnosti  na loše uvjete u hrvatskim rodilištima kao i na kršenje osnovnih ljudskih prava rodilja tijekom porođaja.

Rode su 2002. godine organizirala peticiju "Moj porod – Moje tijelo – Moj izbor" kako bi senzibilizirala hrvatsku javnost i apelirala na rodilišta da promjene zastarjele prakse koje se još uvijek provode u našim rodilištima.

Nažalost, situacija ni danas nije znatno bolja. Pomaci su neznatni i vrlo spori, ginekolozi i rodilišta su i dalje neprobojan zid, a želje rodilja za humanijim, intimnijim i prirodnijim porodom uglavnom se ne poštuju. Gotovo svaki porod pretvoren u rizično stanje i bolest koja zahtijeva liječenje, a inače zdrava rodilja i novorođenče postaju bolesnici koji se dugo oporavljaju od poroda. Osim što se bezrazložno opterećuje zdravstveni sustav, žene često doživljavaju porod kao traumu što utječe na njihovu odluku o rađanju još djece.

Uz gore navedena evidentna kršenja Zakona o zaštiti prava pacijenata, sablažnjava činjenica da se u rodilištima konstantno krše i temeljna, najosnovnija, ljudska prava rodilja i novorođenčadi. Ulaskom u rodilište, vrlo često se dogodi da rodilja postane broj bez prava glasa: nad njenim tijelom se izvršavaju postupci bez traženja pristanka, bez objašnjavanja o čemu se radi, uz uvijek prisutan izgovor da se sve radi "u interesu djeteta".

Stop rizičnom spolnom odgoju

Građanska koalicija STOP RIZIČNOM SPOLNOM ODGOJU osnovana je 11. siječnja 2007. godine, kao rezultat sastanka udruge CESI s tridesetak zabrinutih građana/ki, predstavnika/ca mreža, udruga te institucija i političkih stranaka. 

Neposredni povod za osnivanje Koalicije jest odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 29. prosinca 2006. da se Eksperimentalni program zdravstvenog odgoja i obrazovanja Udruge GROZD od iduće školske godine provodi u desetak škola u sklopu sata razredne zajednice.

Građanska inicijativa "Matija Gubec"

Građanska inicijativa "Matija Gubec" - otpor prostoru političke diskrecije, nastala je spontano 2005. godine, kao reakcija građana i građanki, udruga i sindikata na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju NN 90/2005, kojeg smatramo potpuno neopravdanim i neprihvatljivim s obzirom na niz razloga, među kojima je ključno kršenje ustavnih prava građana i građanki RH na izražavanje mišljenja i javno okupljanje.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram