26. svibnja 2015.

Posjet aktivistkinja iz Bosne i Hercegovine

U sklopu projekta Obrazovanjem do ravnopravnosti koji financira Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija kroz program razvojne pomoći, nakon pet mjeseci provedbe, u Zagreb je došla delegacija 10 žena, aktivistkinja organizacija iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Modriče i Banja Luke u studijsku posjetu.

Razgovarale su s predstavnicima Ureda pravobraniteljice, u Hrvatskom saboru susrele s Nansi Tireli, predsjednicom Odbora za ravnopravnost spolova i Melitom Mulić, članicom Odbora, Eminom Bužinkić, predstavnicom Inicijative GOOD i Centra za mirovne studije te Vedranom Vrkaš Spaić, profesoricom koja se godinama zalaže za uvođenje građanskog odgoja u školske kurikulume. Jedino Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije našlo vremena za susret. To uistinu jest dobra poruka - razvojna suradnja u kojoj ključna institucija ne nalazi za shodno predstaviti svoj rad u pogledu promoviranja ravnopravnosti spolova.

Osim ovog neuspjeha, sve drugo bilo je vrlo korisno posjetiteljicama koje su izrazile veliko zadovoljstvo programom posjete.

Zajedno s predstavnicama BaBa dogovoreni su sljedeći koraci - planiranje kampanje koja će se događati u Bosni i Hercegovini i završne konferencije koja će biti organizirana u Sarajevu.

Bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kakav će odjek kampanja imati u susjednoj državi i hoće li njihova ministarstva prosvjete (a ima ih bitno više) pokazati veći interes od ovog jednog i jedinog u Republici Hrvatskoj.

Posljednje

22. rujna 2021.
Empatija sada! Uručenje pisma još jedne Laure premijeru Plenkoviću

Predstavnice udruge B.a.B.e. danas su se okupile uoči početka konferencije „Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji“, ispred hotela Westin gdje je predstavnica udruge Bojana Guberac pročitala anonimno pismo jedne od Laura (čiji podaci su nam poznati) – žene žrtve nasilja u obitelji koja nam se obratila za pomoć i kojoj na […]

Više
8. rujna 2021.
Reakcija na navode koji se pojavljuju u seriji članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

U svojem svakodnevnom radu svjedočimo tome da se žrtve često boje prijaviti nasilje, a rastući razlog strahu od prijave upravo je i strah da će ih institucije optužiti za “otuđenje” i oduzeti im dijete ako se/ga pokušaju zaštititi od nasilnika. U zadnja dva mjeseca na portalu H-alter izašla je serija članaka novinarke Jelene Jindre pod […]

Više
7. rujna 2021.
Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!

Mreža "4. smjena - nevidljivi rad" čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca pokreće kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.  Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci... Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram