24. studenoga 2017.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ususret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog, čitav smo mjesec provodile akciju na Facebooku pod nazivom #astojetoseksualnonasilje?

Ponukane brojnim pristiglim komentarima i pričama koje ste podijelili/e s nama, 23. studenog 2017. godine u Kući ljudskih prava u Zagrebu, održale smo predavanje i edukaciju "Povucimo granicu nasilnim vezama", a 24. studenog 2017. u prostorijama Europskog doma u Vukovaru dvije radionice na temu seksualnog nasilja.

Radionice su bile namijenjene studentima/cama i učenicima/ama, a cilj im je bio upoznati mlade s temom seksualnog nasilja, te metodama prepoznavanja i sankcioniranja istog. Kroz ove aktivnosti željele smo dodatno potaknuti razgovor o ovoj specifičnoj vrsti nasilja. Kod seksualnog nasilja još uvijek postoji mnogo stigmi. Ono je nešto što duboko psihološki pogađa i čega se žrtva često srami. To je nasilje s kojim se žene susreću svakoga dana, a često ga ni same nisu svjesne niti ga prepoznaju. Zbog svega navedenoga postoji ogromna potreba da se o njemu priča, a to je nešto što smo započele kroz našu akciju i predavanje te što ćemo se truditi nastaviti kroz svoj daljnji rad.

Također, danas 24.11.2017., sudjelovale smo i na prosvjednoj akciji "Žene Hrvatske za ratifikaciju Istanbulske konvencije do kraja 2017. godine" održanoj ispred Hrvatskog sabora na kojoj smo se okupili/e u borbi za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Ovom smo akcijom od zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora tražili solidarnost sa svim ženama izloženim nasilju i diskriminaciji. U poštovanju za sve žene koje su ubili njihovi supruzi, partneri, očevi i sinovi zatražili smo od zastupnica i zastupnika da preuzmu odgovornost za ratifikaciju Istanbulske konvencije, a samim time i sustavnu zaštitu svih žena i djevojčica u Republici Hrvatskoj od rodno uvjetovanog nasilja. Također, sve građanke i građane kojima je stalo do efikasne i jednako dostupne zaštite za žene i djevojčice žrtve fizičkog, seksualnog, psihičkog i ekonomskog nasilja, sve one koji vjeruju da se borbom protiv predrasuda i stereotipa i boljim obrazovanjem može smanjiti stopa nasilja nad ženama – pozivamo da potpišu zahtjev za ratifikaciju Konvencije na:

http://www.potpisujem.org/hr/

Za kraj, pozivamo Vas sve da budete aktivne, hrabre i emancipirane te da se cijele godine (a ne samo na Međunarodni dan) borite protiv nasilja nad ženama, jer mi zasigurno hoćemo!

Posljednje

8. rujna 2021.
Reakcija na navode koji se pojavljuju u seriji članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

U svojem svakodnevnom radu svjedočimo tome da se žrtve često boje prijaviti nasilje, a rastući razlog strahu od prijave upravo je i strah da će ih institucije optužiti za “otuđenje” i oduzeti im dijete ako se/ga pokušaju zaštititi od nasilnika. U zadnja dva mjeseca na portalu H-alter izašla je serija članaka novinarke Jelene Jindre pod […]

Više
7. rujna 2021.
Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!

Mreža "4. smjena - nevidljivi rad" čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca pokreće kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.  Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci... Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko […]

Više
6. rujna 2021.
Održan treći trening za jačanje kapaciteta mreže „4. smjena – nevidljivi rad“

Stvaranje i promicanje adekvatnih uvjeta za usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca postao je nužan preduvjet za unapređenje položaja žena na tržištu rada, stvaranje uvjeta za ostvarenje potpune rodne ravnopravnosti te suzbijanje ekonomskog nasilja prema ženama, koje je često direktno povezano s nemogućnošću žena da uspješno usklade poslovni život i brigu o zavisnim […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram