29. travnja 2019.

Sudjelovanje na forumu 'Položaj žena u društvu i zaštita njihovih prava'

Članica Udruge B.a.B.e. sudjelovala je na forumu 'Položaj žena u društvu i zaštita njihovih prava' u subotu, 27. travnja, u organizaciji Rotary E-klub Hrvatska u prostorima Algebra LAB-a.

Kako su organizatori najavili, cilj foruma je bio osvijestiti javnost o aktualnom problemu u našem društvu te o nužnosti promjena.

Nakon pozdravnih govora, ispred Rotary E-kluba Hrvatska Marina Šare predstavila je izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. godinu i Stanje za 2018.g. izrađeno od Kuće ljudskih prava Zagreb.

Predstavnica B.a.B.a. u svom izlaganju istaknula je kako je nasilje prema ženama nedopustivo kršenje ljudskih prava koje treba bili oštro sankcionirano. Isto tako, nasilna ponašanja trebaju naići na nepokolebljivu osudu cijelog društva; nasilnika se ne smije opravdavati i pronalaziti izlika za njegove postupke, a žrtvu se treba osnažiti, a ne joj nametati dodatni osjećaj krivnje i srama. Djeca od malih nogu moraju usvajati kako je nasilje nedopustivo te da trebamo težiti mirnim rješenjima, toleranciji i uvažavanju drugih i drugačijih. Nasilje nije izolirana anomalija, ono je često i svakodnevno. Kako bismo kao društvo odgovorili na nasilje, osim edukacije na svim razinama, nužna je međusektorska suradnja, bolja koordinacija politika i integracija politika i strategija. Ulaganje više resursa u borbu protiv nasilja prema ženama – od financijskih do ljudskih. I najvažnije – bitno je shvatiti kako su žene ravnopravne članice ovog društva kako bismo uopće mogli i mogle graditi pravedniji svijet.

Ponovile smo kako se Udruga B.a.B.e. posljednjih 25 godina kontinuirano i intenzivno bori protiv svih oblika rodno uvjetovanog nasilja.

Dva programa udruge direktno se bave prevencijom i suzbijanjem rodno uvjetovanog nasilja:
- Prevencija i suzbijanje svih oblika rodno uvjetovanog nasilja, u okviru kojeg djeluju besplatna pravna pomoć i psihološko savjetovalište.
- Pružanje egzistencijalne zaštite i psihosocijalne podrške ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Od 2008. godine do danas u Sigurnoj kući VSŽ boravilo je više od 400 žena i djece.

B.a.B.e. godinama provode projekata i aktivnosti kroz strateški osmišljene programe kako bismo senzibilizirale i educirale javnost o problemu nasilja prema ženama, ali i direktnim radom sa žrtvama nasilje, direktnim radom s profesionalcima koji rade sa žrtvama nasilja, profesionalcima koji dolaze u kontakt s počiniteljima nasilja. B.a.B.e. provode edukacijske programe za učenike i učenice, kampanje, ukazuju medijima na neetično izvještavanje.
Upravo u ovom trenutku provodimo dva europska projekta koji dijele zajednički cilj: unaprjeđenje sustava podrške za žrtve nasilja poticanjem multidisciplinarne suradnje stručnjaka i stručnjakinja iz različitih institucija i sektora (poput policije, pravosuđa, zdravstva, obrazovanja i socijalnih centara) kao osnove za podizanje njihovih kapaciteta te kapaciteta osoba koje direktno rade sa žrtvama. Ime jednoga je HELPLINE, čiji je osnovni cilj uspostaviti temelje za pokretanje nacionalne SOS linije putem koje će se pružiti emocionalna podrška i primarna pravna informacija ženama žrtvama rodno uvjetovanog nasilja. Drugi projekt, imena VIVIEN, u svom primarnom fokusu ima prevenciju i suzbijanje nasilja prema ženama kroz rad i educiranje stručnjaka i stručnjakinja iz sustava. Uslijed aktivnosti mapiranja najboljih treninga na području EU, kvantitativnog i kvalitativnog istraživanja, te serije treninga i sektorskih i međusektorskih suradnji, razvit će se model treninga za profesionalce koji rade sa ženama žrtvama nasilja primjenjiv na zemlje članice Unije. Ukoliko želite podržati ili doprinijeti ovim projektima, sudjelovati u nekoj od aktivnosti, slobodno nas kontaktirajte.
Zaključila je kako je potrebna sinergija cijelog društva da bismo iskorijenili rodno uvjetovano nasilje jer odgovornost leži na reakciji svakog od nas i svake od nas.

Predavači/ice foruma i njihove teme:

  • Ines Bezjak Kožnjak, "Zašto je žena ženi najveći neprijatelj"

  • Svjetlana Knežević, B.a.B.e., "Prevencija i suzbijanje nasilja prema ženama kroz rad udruge civilnog društva";

  • Tarja Krehić, predsjednica Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji, "Tendencija u zemljama EU u pogledu eliminacije staklenog stropa/postotak žena u biznisu u RH";

  • Božidar Nikša Tarabić, "Žene i muškarci u poslovnom svijetu".

Posljednje

27. lipnja 2022.
Projekt Zvono: Jednodnevna edukacija o menadžmentu volontera/ki

Dana 7. lipnja 2022. godine, u trajanju od 9,00 do 17,00 sati, online, putem Zoom aplikacije, u okviru projekta ZVONO – znanjem i vještinama osnažujemo nevladine organizacije, u organizaciji udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima održana je jednodnevna edukacija predstavnika/ca organizacija civilnog društva s područja Vukovarsko-srijemske županije o […]

Više
3. lipnja 2022.
Započeo projekt puSHEd

Dana 1. lipnja 2022. godine započela je provedba projekta puSHEd – Protect, Understand, Support: Help the Elderly. Projekt provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Domom Duga Zagreb i Zakladom zajednički put te uz podršku Pučke pravobraniteljice, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Europske socijalne mreže. Cilj projekta je prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog […]

Više
2. lipnja 2022.
B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije pokrenuli nacionalnu kampanju osvještavanja o online nasilju prema ženama

Udruga B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije tijekom lipnja provodit će kampanju osvještavanja javnosti o rodno uvjetovanom online nasilju prema ženama. Središnji dio kampanje čine video i radijski spotovi te billboard plakati kojima se želi upozoriti na „posljedicu“ objavljivanja intimnih snimki bez pristanka, koja je za počinitelje - i do tri godine kazne zatvora. Video […]

Više
24. svibnja 2022.
Održana završna konferencija u sklopu projekta „Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti“

Dana 18. svibnja 2022. godine održana je završna konferencija u sklopu projekta udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. pod nazivom „Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti“. Konferencija je održana na adresi Franje Petračića 6 (HUB385) s početkom u 10 sati i registracijom sudionika te je trajala do 13 sati, nakon čega je uslijedio […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram