29. travnja 2019.

Sudjelovanje na forumu 'Položaj žena u društvu i zaštita njihovih prava'

Članica Udruge B.a.B.e. sudjelovala je na forumu 'Položaj žena u društvu i zaštita njihovih prava' u subotu, 27. travnja, u organizaciji Rotary E-klub Hrvatska u prostorima Algebra LAB-a.

Kako su organizatori najavili, cilj foruma je bio osvijestiti javnost o aktualnom problemu u našem društvu te o nužnosti promjena.

Nakon pozdravnih govora, ispred Rotary E-kluba Hrvatska Marina Šare predstavila je izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. godinu i Stanje za 2018.g. izrađeno od Kuće ljudskih prava Zagreb.

Predstavnica B.a.B.a. u svom izlaganju istaknula je kako je nasilje prema ženama nedopustivo kršenje ljudskih prava koje treba bili oštro sankcionirano. Isto tako, nasilna ponašanja trebaju naići na nepokolebljivu osudu cijelog društva; nasilnika se ne smije opravdavati i pronalaziti izlika za njegove postupke, a žrtvu se treba osnažiti, a ne joj nametati dodatni osjećaj krivnje i srama. Djeca od malih nogu moraju usvajati kako je nasilje nedopustivo te da trebamo težiti mirnim rješenjima, toleranciji i uvažavanju drugih i drugačijih. Nasilje nije izolirana anomalija, ono je često i svakodnevno. Kako bismo kao društvo odgovorili na nasilje, osim edukacije na svim razinama, nužna je međusektorska suradnja, bolja koordinacija politika i integracija politika i strategija. Ulaganje više resursa u borbu protiv nasilja prema ženama – od financijskih do ljudskih. I najvažnije – bitno je shvatiti kako su žene ravnopravne članice ovog društva kako bismo uopće mogli i mogle graditi pravedniji svijet.

Ponovile smo kako se Udruga B.a.B.e. posljednjih 25 godina kontinuirano i intenzivno bori protiv svih oblika rodno uvjetovanog nasilja.

Dva programa udruge direktno se bave prevencijom i suzbijanjem rodno uvjetovanog nasilja:
- Prevencija i suzbijanje svih oblika rodno uvjetovanog nasilja, u okviru kojeg djeluju besplatna pravna pomoć i psihološko savjetovalište.
- Pružanje egzistencijalne zaštite i psihosocijalne podrške ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Od 2008. godine do danas u Sigurnoj kući VSŽ boravilo je više od 400 žena i djece.

B.a.B.e. godinama provode projekata i aktivnosti kroz strateški osmišljene programe kako bismo senzibilizirale i educirale javnost o problemu nasilja prema ženama, ali i direktnim radom sa žrtvama nasilje, direktnim radom s profesionalcima koji rade sa žrtvama nasilja, profesionalcima koji dolaze u kontakt s počiniteljima nasilja. B.a.B.e. provode edukacijske programe za učenike i učenice, kampanje, ukazuju medijima na neetično izvještavanje.
Upravo u ovom trenutku provodimo dva europska projekta koji dijele zajednički cilj: unaprjeđenje sustava podrške za žrtve nasilja poticanjem multidisciplinarne suradnje stručnjaka i stručnjakinja iz različitih institucija i sektora (poput policije, pravosuđa, zdravstva, obrazovanja i socijalnih centara) kao osnove za podizanje njihovih kapaciteta te kapaciteta osoba koje direktno rade sa žrtvama. Ime jednoga je HELPLINE, čiji je osnovni cilj uspostaviti temelje za pokretanje nacionalne SOS linije putem koje će se pružiti emocionalna podrška i primarna pravna informacija ženama žrtvama rodno uvjetovanog nasilja. Drugi projekt, imena VIVIEN, u svom primarnom fokusu ima prevenciju i suzbijanje nasilja prema ženama kroz rad i educiranje stručnjaka i stručnjakinja iz sustava. Uslijed aktivnosti mapiranja najboljih treninga na području EU, kvantitativnog i kvalitativnog istraživanja, te serije treninga i sektorskih i međusektorskih suradnji, razvit će se model treninga za profesionalce koji rade sa ženama žrtvama nasilja primjenjiv na zemlje članice Unije. Ukoliko želite podržati ili doprinijeti ovim projektima, sudjelovati u nekoj od aktivnosti, slobodno nas kontaktirajte.
Zaključila je kako je potrebna sinergija cijelog društva da bismo iskorijenili rodno uvjetovano nasilje jer odgovornost leži na reakciji svakog od nas i svake od nas.

Predavači/ice foruma i njihove teme:

  • Ines Bezjak Kožnjak, "Zašto je žena ženi najveći neprijatelj"

  • Svjetlana Knežević, B.a.B.e., "Prevencija i suzbijanje nasilja prema ženama kroz rad udruge civilnog društva";

  • Tarja Krehić, predsjednica Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji, "Tendencija u zemljama EU u pogledu eliminacije staklenog stropa/postotak žena u biznisu u RH";

  • Božidar Nikša Tarabić, "Žene i muškarci u poslovnom svijetu".

Posljednje

5. siječnja 2022.
Predstavili smo NEON - platformu za prijavu online nasilja za N1 Hrvatska

Dean Šarčević, koordinator projekta SURF and SOUND, gostovao je u Newsroomu N1 televizije te je govorio o osvetničkoj pornografiji, izmjenama Kaznenog zakona i predstavio platformu NEON. “Pojavila se kriva informacija, konkretno kada pričano o izmjenama kaznenog zakona i članku 144(a) zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja, ono je stupilo na snagu 31. srpnja 2021. Počevši od […]

Više
27. prosinca 2021.
Slikovnica Jakov i Ana ostvaruju snove

Udruga B.a.B.e. objavila je slikovnicu „Jakov i Ana ostvaruju snove“. Cilj slikovnice je edukacija djece osnovnoškolske dobi o odbacivanju stereotipa pri odabiru zanimanja i zapošljavanju. Slikovnica je tiskana u 100 primjeraka koji su podijeljeni osnovnim školama Grada Zagreba te će služiti kao svojevrsna uputa djeci, na njima razumljivom jeziku i uz ilustracije s kojima se mogu poistovjetiti, o […]

Više
9. prosinca 2021.
Napravile smo slikovnicu koja ruši stereotipe i uči djecu da mogu biti što žele!

Udruga B.a.B.e. Budi  aktivna. Budi emancipiran. objavila je slikovnicu „Jakov i Ana ostvaruju snove“. Cilj slikovnice je edukacija djece osnovnoškolske dobi o odbacivanju stereotipa pri odabiru zanimanja i zapošljavanju. Slikovnica je tiskana u 100 primjeraka koji će biti podijeljeni osnovnim školama Grada Zagreba te će služiti kao svojevrsna uputa djeci, na njima razumljivom jeziku i […]

Više
1. prosinca 2021.
Reakcija povodom ubojstva žene u Splitu

Povodom još jednog strašnog slučaja femicida koji se jučer dogodio u Splitu napominjemo kako partnersko i rodno uvjetovano nasilje nisu obiteljska svađa, a nasilje nije privatna stvar već ozbiljan problem i odgovornost čitavog društva. Pravobraniteljica kontinuirano ističe zabrinjavajući porast ubijenih žena. U odnosu na 2018. godinu, broj žena koje su ubili intimni partneri porastao je […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram