5. siječnja 2021.

Priopćenje povodom prozivki za nedovoljan humanitarni angažman udruge B.a.B.e. u prevladavanju posljedica potresa

Protekla godina sve nas je suočila s brojnim izazovima i nedaćama, na koje smo kao društvo odgovorili jačanjem zajedništva i solidarnosti, ali u trenucima i ogorčenošću pa čak i mržnjom. Neposredno nakon potresa u Zagrebu, udruga B.a.B.e. svakodnevno je na društvenim mrežama primala komentare i poruke čija je svrha bila optužiti nas za nečinjenje u trenutku krize, beskorisnost i koristoljubivost. U to smo vrijeme nastojale ne osvrtati se na neinformirane optužbe (često popraćene psovkama i uvredama) manje grupe osoba, no ponavljanje ovog obrasca uslijed svake krizne situacije i nekritičko sudjelovanje profesionalnih novinara/ki u daljnjem raspirivanju netrpeljivosti prema organizacijama civilnog društva smatramo uznemirujućom pojavom na koju moramo reagirati.

Iako B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. prema statutu nije udruga koja se bavi humanitarnom djelatnošću, često organizira akcije za pomoć socijalno ugroženima te smo nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije, kao mnoštvo drugih udruga i pojedinaca/ki, u najkraćem roku pokrenule akciju prikupljanja hrane, potrepština i građevinskog materijala za naše sugrađane/ke u nevolji. Pružanje pomoći u slučaju tuđe tragedije smatramo svojom odgovornošću, no također smo osjetljive kada je u pitanju zaštita nečije privatnosti i dostojanstva. Uz poštovanje prema svima koji/e to čine, udruga B.a.B.e. nije sklona koristiti svoju humanitarnu djelatnost u svrhu samopromocije na društvenim mrežama te svoje obveze u kontekstu transparentnosti prema donatorima/cama i građanima/kama ispunjava na druge načine (predstavnici/e medija i svi zainteresirani/e građani/e slobodni/e su nas kontaktirati sa svojim upitima).

Svjesne smo činjenice da suvremeno društvo rijetko prepoznaje djelovanje koje nije zabilježeno na društvenim mrežama, no smatramo da standardi istraživačkog novinarstva ipak zahtijevaju veći angažman pri traženju i provjeri informacija. Ovim priopćenjem apeliramo na novinarsku odgovornost pri izvještavanju te se nadamo da će u budućnosti međusobno uvažavanje i suradnja biti temelji za prevladavanje teških razdoblja.