18. studenoga 2010.

Priopćenje pučkog pravobranitelja povodom homofobnih izjava Mamića i Markovića

VERBALNE OSUDE I (IZNUĐENE) ISPRIKE NISU DOVOLJNE

Povodom homofobnih izjava predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića i izvršnog dopredsjednika NK "Dinamo" Zdravka Mamića kao i opetovanih rasističkih ispada na nogometnim utakmicama upozoravam da verbalne osude i isprike nisu dovoljne.

Kao pučki pravobranitelj u svojstvu središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije pozivam Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatski olimpijski odbor kao i Hrvatski nogometni savez da poduzmu sve zakonom i svojim pravilima predviđene pravne i druge mjere za sprečavanje i sankcioniranje diskriminatornih izjava i postupanja.

Podsjećam da je Hrvatski nogometni savez udruga osnovana zakonom i kojoj su Zakonom o športu povjerene javne ovlasti. Punopravni je član Hrvatskog olimpijskog odbora, udružen je u Svjetsku nogometnu organizaciju (FIFA) i Europsku nogometnu uniju (UEFA). Prema čl. 7. njegovog statuta u ovim udruženjima zastupa ga predsjednik.

Svojom izjavom, kao i nekim ranijim izjavama povrijedio je jedno od temeljnih načela svih ovih asocijacija a to je zabrana diskriminacije bilo koje vrste. Također je povrijedio i odredbu čl. 1. stavka 3. Zakona o športu prema kojoj šport mora biti jednako dostupan svima bez obzira na dob, rasu, spol, spolnu orijentaciju, vjeru, nacionalnost, društveni položaj, političko ili drugo uvjerenje.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa prema čl. 84. Zakona o športu obavlja nadzor nad radom pravnih osoba iz sustava športa. Hrvatski olimpijski odbor ovlašten je i dužan osigurati poštovanje i pridržavanje načela o zabrani diskriminacije sadržano u Olimpijskoj povelji i svojem statutu a Hrvatski nogometni savez kod svojih predstavnika i članova.

Svi su oni dužni postupati i prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije prema kojem je i poticaj na diskriminaciju zabranjen kao i sama diskriminacija.

Ovom prigodom, ne po prvi puta, upozoravam da navedena tijela i udruge ne obavljaju u dovoljnoj mjeri svoje ovlasti i dužnosti nadzora nad provođenjem zakona u športu i poštovanjem načela i odredaba propisanih njihovim aktima i pravilima. U tom smislu i snose odgovornost za stanje u športu i posebno u nogometu.

Stoga pozivam da se javno očituju o postupcima i mjerama koje su poduzele ili će poduzeti s ciljem sprečavanja i sankcioniranja diskriminacije u športu i dosljednog provođenja zakona i vlastitih pravila, kao i da o poduzetom izvijeste pučkog pravobranitelja sukladno odredbama Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakona o suzbijanju diskriminacije.