7. ožujka 2011.

CESI i BaBe! podržavaju zahtjeve ženskih sindikalnih grupa

Dosta nam je zahtijevanja, tražimo ostvarenje!

100 godina nakon prvog obilježavanja Dana žena, razlozi njegova utemeljenja i više su nego opravdani. Dan žena zamišljen je kao dan u kojem će žene cijeloga svijeta izaći na ulice i zahtijevati svoja prava u svijetu rada, politike i društva. Iako su tijekom tih 100 godina neki od ženskih zahtjeva pronašli svoj put u zakone, konvencije i strategije, stvarni ženski život svakoga dana pokazuje da smo daleko od ravnopravnosti.

Kriza koja potresa svijet i Hrvatsku već više od dvije godine, ponovno je pokazala nisko vrednovanje rada i radnika, a žene su među njima najugroženija skupina. Žene čine 54% nezaposlenih što znači da više od 180 000 žena u Hrvatskoj ne može pronaći posao. Najmanje 35 000 žena radi bez plaće, najmanje 80 000 žena radi na crno, a 90% svih novozaposlenih žena u 2010. godini radilo je temeljem ugovora o radu na određeno vrijeme što je najnesigurniji i najnezaštićeniji oblik rada. Žene  u zaposlene u tzv. ženskim industrijama većinom primaju minimalnu plaću od 2814 kuna bruto.

Stoga, CESI i BaBe! kao neovisne, feminističke organizacije koje već 17 godina rade na unapređenju položaja žena u društvu i zalažu se za socijalno pravedno društvo, podržavaju 13 zahtjeva za bolja radna prava žena Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata, Koordinacije Žena Hrvatske udruge sindikata te Ženske sindikalne mreže.

Istovremeno tražimo od Vlade Republike Hrvatske ispunjenje sindikalnih zahtjeva i očuvanje postojećih ženskih radnih mjesta te stvaranje uvjeta za dostojan, siguran i pravedno plaćen rad. Podsjećamo Vladu na Ustav Republike Hrvatske koji kaže da su najviše društvene vrednote ravnopravnost spolova i socijalna pravda. Krajnje je vrijeme da se te vrednote ugrade u svakodnevni život žena u Hrvatskoj.

 

Posljednje

8. rujna 2021.
Reakcija na navode koji se pojavljuju u seriji članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

U svojem svakodnevnom radu svjedočimo tome da se žrtve često boje prijaviti nasilje, a rastući razlog strahu od prijave upravo je i strah da će ih institucije optužiti za “otuđenje” i oduzeti im dijete ako se/ga pokušaju zaštititi od nasilnika. U zadnja dva mjeseca na portalu H-alter izašla je serija članaka novinarke Jelene Jindre pod […]

Više
7. rujna 2021.
Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!

Mreža "4.