20. kolovoza 2011.

Bahatost i zaštita sebe a ne prava novinara i novinarki

BaBe!

Selska 112 a

10000 Zagreb

www.babe.hr

babe@babe.hr

 

Zagreb, 15. kolovoza 2011.

 

Reakcija na reakciju Antona Filića, predsjednika Izvršnog odobra SNH

 

Bit ću kratka. Na početku odmah priznajem da članice BaBa i ja osobno vrlo dobro poznajemo novinarku Natašu Škaričić, ali ističem da ne reagiramo zbog prijateljskih odnosa, već uslijed zgroženosti sadržajem i stilom pisma netom izabranog predsjednika Izvršnog odbora Sindikata novinara (a valjda i novinarki) Hrvatske.

Kao prvo – netko tko predstavlja sindikat trebao bi se baviti pravima radnika i radnica u čije ime postoji, a ne zaštitom svog imena i ugleda. Ne znam kakvu je poruku poslala Nataša Škaričić i ne zanima me. Osoba koja je vrhunski profesionalno radila svoj posao i usto još bila hrabra kao malo tko od njezinih kolegica i kolega sigurno nakon nekoliko godina neprimanja plaće nema razloga biti milom i čednom, a pogotovo ne prilježnom kad se obraća organizaciji koja tvrdi da brani prava njezine profesije.

Nije mi jasno kakve veze ima plaća li netko članarinu ili ne kad se radi o povijesnoj odluci, sudskom presedanu kojim se otvara put zaštiti velikog broja novinara i novinarki s njezinim statusom. Do sada su bili posve nezaštićeni.

Kad se dogodilo otpuštanje nekoliko stotina djelatnika/ca s HTV-a, mi ih nismo pitale jesu li naše članice i članovi. Nije nas zanimalo ni da li uopće podržavaju naš rad. Reagirale smo na tešku povredu radnih prava mnogih koji to nisu zaslužili. Protuzakonitost dotadašnjih ugovora posebna je priča. I tada smo došle u SNH i htjele zajedno nešto napraviti. Dogodilo se nije ništa. No, to sad nije ni toliko važno.  

Ono što bi i malom Perici trebalo biti jasno jest da je 2011. apsolutno nedopustivo da predsjednik bilo čega napiše:"A ako je posrijedi tek novi fenomen utjecaja ženstvenosti kolegice novinarke na kvalitetu rada njezina presenzibilnog kolege - na što sluti jedan smušeno-romantizirani odlomak teksta - sumnjamo da će teoretičari medija pozdraviti tu premoć šarma nad činjenicama". Uvoditi nečiju ženstvenost i šarm u priču o najgrubljem kršenju prava jedne novinarke, što je potvrdila i konačna sudska odluka, zahtijeva trenutnu ostavku i javnu ispriku kako novinaru na čiji se tekst reagira tako i novinarki Nataši Škaričić.

I jedna preporuka gospodinu Filiću – malo manje ego tripa, malo više zalaganja za prava danas jedne od najponiženijih profesija. I privatno - ne stavljajte slinu koja vama curi na tuđe obraze.

 

Sanja Sarnavka

Posljednje

22. rujna 2021.
Empatija sada! Uručenje pisma još jedne Laure premijeru Plenkoviću

Predstavnice udruge B.a.B.e. danas su se okupile uoči početka konferencije „Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji“, ispred hotela Westin gdje je predstavnica udruge Bojana Guberac pročitala anonimno pismo jedne od Laura (čiji podaci su nam poznati) – žene žrtve nasilja u obitelji koja nam se obratila za pomoć i kojoj na […]

Više
8. rujna 2021.
Reakcija na navode koji se pojavljuju u seriji članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

U svojem svakodnevnom radu svjedočimo tome da se žrtve često boje prijaviti nasilje, a rastući razlog strahu od prijave upravo je i strah da će ih institucije optužiti za “otuđenje” i oduzeti im dijete ako se/ga pokušaju zaštititi od nasilnika. U zadnja dva mjeseca na portalu H-alter izašla je serija članaka novinarke Jelene Jindre pod […]

Više
7. rujna 2021.
Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!

Mreža "4. smjena - nevidljivi rad" čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca pokreće kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.  Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci... Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram