19. siječnja 2012.

Što je ekonomsko nasilje i kako ga sankcionirati?

Dvodnevnim sastankom u Zagrebu 12. siječnja 2012. započela je provedba velikog regionalnog projekta u kojem sudjeluju Bugarski fondacija za rodna istraživanja, Prava za sve iz Sarajeva, Sigurna kuća Podgorica iz Crne Gore, Europski pokret u Srbiji. Projekt Naming, Blaming and Framing Economic Violence against Women in Intimate Relationships (Imenovanje, definiranje i sankcioiranje ekonomskog nasilja nad ženama u intimnim vezama) odobren je u  Bruxellesu u sklopu poziva Europske komisije Partenrske aktivnsoti - osnaživanje žena. Nositeljice projekta koje su ga i zamislile su BaBe! i pozitivna ocjena te odobravanje sredstava veliki su uspjeh jer su se sve velike europske mreže i organizacije natjecale sa svojim prijedlozima. Odobreno je samo 11  projektnih prijedloga.

Cilj je projekta na jednoj razini istražiti opseg i pojavnosti ekonomskog nasilja, dok se istovremeno u partnerskom odnosu gradi mreža organizacija koje će uspostaviti dugoročnu suradnju. U svih pet uključenih zemalja bit će provedeno kvalitativno istraživanje (fokus grupe i dubinski intervjui sa sto žena, a u hrvatskoj će biti realizirano i kvantitativno istraživanje na reprezentativnom uzorku žena u intimnim vezama.

Nakon identifikacije opsega i modusa vršenja ekonomskog nasilja trebat će utvrditi mogućnosti sankcioniranja, ali i pomoći žrtvama koje trpe ovu vrstu nasilja. Ujedno će biti istraženo koje sve oblike nasilja doživljavaju žene u intimnim vezama te u kojim se kombinacijama pojedini oblici udruženo pojavljuju.

U veljači Europska komisija organizira i prvi susret organizacija koje su dobile sredstva za provedbu projekata kako bi se i među njima uspostavila komunikacija i moguća suradnja.

Projekt je izazovan i iznimno zanimljiv. Za tjedan dana, nakon uobličavanja upitnika za fokus grupe i dubinske intervjue, kreće se na terensko istraživanje.

Sljedeći susret dogodit će se u travnju u Sarajevu.  

Posljednje

22. rujna 2021.
Empatija sada! Uručenje pisma još jedne Laure premijeru Plenkoviću

Predstavnice udruge B.a.B.e. danas su se okupile uoči početka konferencije „Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji“, ispred hotela Westin gdje je predstavnica udruge Bojana Guberac pročitala anonimno pismo jedne od Laura (čiji podaci su nam poznati) – žene žrtve nasilja u obitelji koja nam se obratila za pomoć i kojoj na […]

Više
8. rujna 2021.
Reakcija na navode koji se pojavljuju u seriji članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

U svojem svakodnevnom radu svjedočimo tome da se žrtve često boje prijaviti nasilje, a rastući razlog strahu od prijave upravo je i strah da će ih institucije optužiti za “otuđenje” i oduzeti im dijete ako se/ga pokušaju zaštititi od nasilnika. U zadnja dva mjeseca na portalu H-alter izašla je serija članaka novinarke Jelene Jindre pod […]

Više
7. rujna 2021.
Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!

Mreža "4. smjena - nevidljivi rad" čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca pokreće kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.  Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci... Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram