5. ožujka 2012.

Zagrepčanka 2012. godine

Ljubici Matijević Vrsaljko bit će 8. ožujka 2012. u 11 sati u Starogradskoj vijećnici, Ćirilometodska 5, uručena nagrada Zagepčanka godine.

Ljubica je voditeljica Pravnog tima BaBa od 2005. godine, ali se zaštitom žena i djece, žrtava obiteljskog nasilja, bavi od početka devedesetih godina. Ona stalno, pored redovite odvjetničke prakse, besplatno zastupa žene i  djecu pred sudovima i centrima za socijalnu skrb diljem Hrvatske.

Započela je to činiti u vrijeme kada još uopće nije bilo zakonskog i normativnog okvira kojim bi se sankcioniralo nasilje u obitelji, pa je njezino zastupanje uključivalo istovremeno i javno djelovanje te stalno ukazivanje na problem, "Borila sam se često s vjetrenjačama", kaže Vrsaljko, odnosno predrasudom državnih tijela kako je  "obiteljsko nasilje privatna stvar obitelji, a  zlostavljane žene same krive za to što im se događa, dok država nema pravo intervencije u te odnose".

Iako je prošlo mnogo godina,  njezine prve stranke još i danas s njom održavaju kontakte, javljaju joj o vlastitim uspjesima i uspjesima svoje djece. Ljubica  najčešće ipak ističe ime jedne žene koja je bila tako teška žrtva obiteljskog nasilja da su u prvo vrijeme  svi mislili kako je intelektualno deprivirana i nesposobna za samostalan život i brigu o djeci.  Danas, petnaestak godina kasnije,  ona ima završenu srednju školu, voditeljica je kuhinje u dječjem vrtiću, prekrasno je odgojila dvoje djece...štoviše, njezina kći svjetska je prvakinja u jednoj obrtničkoj djelatnosti.

Zahvaljujući njezinu dugogodišnjem angažmanu,  uz istovremeno lobiranje i neprekidni rad organizacija za zaštitu žesnkih ljudskih prava, konačno su se počele događati promjene, i  u načinu razmišljanja institucija, i u zakonskim rješenjima.  Prvi se put to dogodilo 1999., malom i kratkom odredbom u Obiteljskom zakonu, da bi 2003. godine bio konačno donesen  Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Voditeljica radne skupine bila je upravo odvjetnica Ljubica Matijević-Vrsaljko. Ovaj Zakon je, uz određene manje izmjene, i danas na snazi.

Hrvatski sabor imenovao ju je 2003. prvom hrvatskom pravobraniteljicom za djecu. Ljubica  je hrabro i beskompormisno promicala načela i odredbe Konvencije o pravima djeteta i drugih međunarodnih ugovora i domaćih propisa o pravima djece - slučaj diskriminacije HIV djevojčica Ele i Nine, afera Brezovica kada je u javnosti progovorila o zataškavanju slučajeva zlostavljanja djece u dječjim domovima od strane djelatnika doma i državnih institucija. Profesionalno i otvoreno znala se suprotstaviti donositeljima i provoditeljima odluka u zaštiti prava djece, ali je na koncu prije vremena odstupila jer joj se činilo da je otpora previše, a promjena premalo.

Svojim netipično  otvorenim i kreativnim radom,  kojim je javno i bez straha ukazivala i zahtijevala zaštitu najnemoćnijih – žena i djece, često prozivajući institucije za njihov nemar, stekla je trajne simpatije i ugled u javnosti.

I nakon što je 2005. g. odustala od mandata pravobraniteljice za djecu te ponovno otvorila odvjetnički ured, nastavila je s radom na pojedinačnim slučajevima, ali i istupima u javnosti  – afirmacija žene u društvu i javnosti, afirmacija ženskih ljudskih prava. Njezin glas i mišljenje u javnosti se čuje i uvažava. Koliko god nekima, kada ih povremeno prozove, to nije drago.

Pitali smo je i evo što o tome misli:" Moj poziv i uloga nije da se svima sviđam, ja nisam glasnogovornica koja loše stvari mora reći na prihvatljiv način ili estradna zvijezda koja se mora dopasti .....  ja sam odvjetnica koja je prisegnula da će  štititi tuđa prava, osobito onih nanemoćnijih.  Nema potrebe da me svi vole, mojaje  uloga da druge  podsjetim kako su i oni tu radi zaštite tih istih  prava ".

Uz predan rad na slučajevima, Ljubica nas svakodnevno "bombardira" novim idejama o tome što bi trebalo raditi, kako bi trebalo učinkovitije djelovati. Upravo ovih dana pripremamo prijedlog projekta o edukaciji mladih djevojaka prije zaključenja braka, o imovinskim aspektima braka i bračne zajednice te zaštiti imovinskih interesa žena u braku,  institutu bračnog ugovora.

Rad s Ljubicom nepredvidiva je avantura, uz puno iznenađenja i radosti na putu kojim zajedno kročimo.

Mi Ljubicu volimo, cijenimo i presretne smo što je izabrana za Zagepčanku 2012. godine.

 

Posljednje

3. lipnja 2022.
Započeo projekt puSHEd

Dana 1. lipnja 2022. godine započela je provedba projekta puSHEd – Protect, Understand, Support: Help the Elderly. Projekt provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Domom Duga Zagreb i Zakladom zajednički put te uz podršku Pučke pravobraniteljice, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Europske socijalne mreže. Cilj projekta je prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog […]

Više
2. lipnja 2022.
B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije pokrenuli nacionalnu kampanju osvještavanja o online nasilju prema ženama

Udruga B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije tijekom lipnja provodit će kampanju osvještavanja javnosti o rodno uvjetovanom online nasilju prema ženama. Središnji dio kampanje čine video i radijski spotovi te billboard plakati kojima se želi upozoriti na „posljedicu“ objavljivanja intimnih snimki bez pristanka, koja je za počinitelje - i do tri godine kazne zatvora. Video […]

Više
24. svibnja 2022.
Održana završna konferencija u sklopu projekta „Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti“

Dana 18. svibnja 2022. godine održana je završna konferencija u sklopu projekta udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. pod nazivom „Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti“. Konferencija je održana na adresi Franje Petračića 6 (HUB385) s početkom u 10 sati i registracijom sudionika te je trajala do 13 sati, nakon čega je uslijedio […]

Više
23. svibnja 2022.
Studijski posjet Švedskoj u sklopu projekta „Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti“

U sklopu projekta „Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti“, a u cilju razmjene znanja i iskustva sa srodnim organizacijama i institucijama, organizirale smo studijski posjet u Švedsku. Studijski posjet trajao je tri dana za vrijeme kojih smo posjetile 4 organizacije u Stockholmu.   1000 Möjligheter ili „1000 Mogućnosti“ je organizacija osnovana s ciljem […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram