babe@babe.hr
+385 1 4663 666

5. ožujka 2012.

Zagrepčanka 2012. godine

Ljubici Matijević Vrsaljko bit će 8. ožujka 2012. u 11 sati u Starogradskoj vijećnici, Ćirilometodska 5, uručena nagrada Zagepčanka godine.

Ljubica je voditeljica Pravnog tima BaBa od 2005. godine, ali se zaštitom žena i djece, žrtava obiteljskog nasilja, bavi od početka devedesetih godina. Ona stalno, pored redovite odvjetničke prakse, besplatno zastupa žene i  djecu pred sudovima i centrima za socijalnu skrb diljem Hrvatske.

Započela je to činiti u vrijeme kada još uopće nije bilo zakonskog i normativnog okvira kojim bi se sankcioniralo nasilje u obitelji, pa je njezino zastupanje uključivalo istovremeno i javno djelovanje te stalno ukazivanje na problem, "Borila sam se često s vjetrenjačama", kaže Vrsaljko, odnosno predrasudom državnih tijela kako je  "obiteljsko nasilje privatna stvar obitelji, a  zlostavljane žene same krive za to što im se događa, dok država nema pravo intervencije u te odnose".

Iako je prošlo mnogo godina,  njezine prve stranke još i danas s njom održavaju kontakte, javljaju joj o vlastitim uspjesima i uspjesima svoje djece. Ljubica  najčešće ipak ističe ime jedne žene koja je bila tako teška žrtva obiteljskog nasilja da su u prvo vrijeme  svi mislili kako je intelektualno deprivirana i nesposobna za samostalan život i brigu o djeci.  Danas, petnaestak godina kasnije,  ona ima završenu srednju školu, voditeljica je kuhinje u dječjem vrtiću, prekrasno je odgojila dvoje djece...štoviše, njezina kći svjetska je prvakinja u jednoj obrtničkoj djelatnosti.

Zahvaljujući njezinu dugogodišnjem angažmanu,  uz istovremeno lobiranje i neprekidni rad organizacija za zaštitu žesnkih ljudskih prava, konačno su se počele događati promjene, i  u načinu razmišljanja institucija, i u zakonskim rješenjima.  Prvi se put to dogodilo 1999., malom i kratkom odredbom u Obiteljskom zakonu, da bi 2003. godine bio konačno donesen  Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Voditeljica radne skupine bila je upravo odvjetnica Ljubica Matijević-Vrsaljko. Ovaj Zakon je, uz određene manje izmjene, i danas na snazi.

Hrvatski sabor imenovao ju je 2003. prvom hrvatskom pravobraniteljicom za djecu. Ljubica  je hrabro i beskompormisno promicala načela i odredbe Konvencije o pravima djeteta i drugih međunarodnih ugovora i domaćih propisa o pravima djece - slučaj diskriminacije HIV djevojčica Ele i Nine, afera Brezovica kada je u javnosti progovorila o zataškavanju slučajeva zlostavljanja djece u dječjim domovima od strane djelatnika doma i državnih institucija. Profesionalno i otvoreno znala se suprotstaviti donositeljima i provoditeljima odluka u zaštiti prava djece, ali je na koncu prije vremena odstupila jer joj se činilo da je otpora previše, a promjena premalo.

Svojim netipično  otvorenim i kreativnim radom,  kojim je javno i bez straha ukazivala i zahtijevala zaštitu najnemoćnijih – žena i djece, često prozivajući institucije za njihov nemar, stekla je trajne simpatije i ugled u javnosti.

I nakon što je 2005. g. odustala od mandata pravobraniteljice za djecu te ponovno otvorila odvjetnički ured, nastavila je s radom na pojedinačnim slučajevima, ali i istupima u javnosti  – afirmacija žene u društvu i javnosti, afirmacija ženskih ljudskih prava. Njezin glas i mišljenje u javnosti se čuje i uvažava. Koliko god nekima, kada ih povremeno prozove, to nije drago.

Pitali smo je i evo što o tome misli:" Moj poziv i uloga nije da se svima sviđam, ja nisam glasnogovornica koja loše stvari mora reći na prihvatljiv način ili estradna zvijezda koja se mora dopasti .....  ja sam odvjetnica koja je prisegnula da će  štititi tuđa prava, osobito onih nanemoćnijih.  Nema potrebe da me svi vole, mojaje  uloga da druge  podsjetim kako su i oni tu radi zaštite tih istih  prava ".

Uz predan rad na slučajevima, Ljubica nas svakodnevno "bombardira" novim idejama o tome što bi trebalo raditi, kako bi trebalo učinkovitije djelovati. Upravo ovih dana pripremamo prijedlog projekta o edukaciji mladih djevojaka prije zaključenja braka, o imovinskim aspektima braka i bračne zajednice te zaštiti imovinskih interesa žena u braku,  institutu bračnog ugovora.

Rad s Ljubicom nepredvidiva je avantura, uz puno iznenađenja i radosti na putu kojim zajedno kročimo.

Mi Ljubicu volimo, cijenimo i presretne smo što je izabrana za Zagepčanku 2012. godine.

 

Posljednje

2. veljače 2024.
Mapiranje sustava zaštite djece u EU - Izvještaj FRA

Obavještavamo sve zainteresirane da je objavljen novi izvještaj Agencije EU-a za temeljna prava (FRA) u okviru mapiranja nacionalnih sustava zaštite djece u Europskoj uniji. Europska komisija je 2014. zatražila od Agencije da provede istraživanje o nacionalnim sustavima zaštite djece u tadašnjih 28 država članica EU te je 2015. godine objavljeno mapiranje sustava zaštite djece u […]

Više
10. siječnja 2024.
Prijavite one koji obezvrjeđuju zlatne godine

Osigurajmo da najstariji članovi zajednice imaju dostojanstven život bez nasilja. Kroz projekt puSHEd - Protect, Understand, Support, Help the Elderly informirajte se kako primijetiti, prijaviti i djelovati u slučajevima u kojima sumnjate na nasilje nad starijim osobama. Projekt puSHEd - Protect, Understand, Support, Help the Elderly pokrenula je udruga B.a.B.e. s partnerima - Zakladom Zajednički […]

Više
12. prosinca 2023.
Europski sud presudio: dana preblaga kazna za počinitelja seksualnog nasilja

Europski sud za ljudska prava dana 12. prosinca 2023. godine objavio je presudu upredmetu Vučković protiv Hrvatske, broj zahtjeva: 15798/20, kojom je utvrđeno da je Republika Hrvatska u kaznenom postupku koji se vodio radi seksualnog nasiljapočinjenog na štetu podnositeljice zahtjeva, gospođe Maje Vučković, izricanjemne razmjerno blage kazne počinitelju, povrijedila prava podnositeljice zahtjeva zajamčena čl. 3. […]

Više
24. studenoga 2023.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog

Odlukom Ujedinjenih naroda 1999. godine 25. studenog međunarodno je priznat Dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal bile su političke aktivistice koje su svojim revolucionarnim aktivnostima i borbom za pravdu uhićivane više puta. Postale su simbol […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram