babe@babe.hr
+385 1 4663 666

14. svibnja 2012.

Predstavnici Platforme 112 na sastanku s predsjednikom Vlade RH

Predstavnici Platforme 112 sastali su se s predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem kako bi razgovarali o načinima suradnje s ciljem ostvarivanja 112 specifičnih zahtjeva Platforme 112 koji bi doprinijeli ostvarivanju vladavine prava u Hrvatskoj. Premijer Milanović istaknuo je kako su razgovori tek započeli, te da je ovo prvi u nizu sastanaka, nakon čega su predstavnici udruga napomenuli da će o konkretnim pitanjima nastaviti ciljane razgovore i na razini pojedinačnih ministarstava.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije istaknula je da je trenutni sustav besplatne pravne pomoći neučinkovit, birokratiziran i kao takav ne osigurava pristup pravosuđu za građane koji ne mogu sami platiti pravnu pomoć. Naglasila je da udruge imaju razrađene modele za promjenu sustava, te da se čeka politička odluka o pokretanju izmjena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Također je naglasila potrebu hitnog rješavanja 14 slučajeva neovlaštenog ulaganja u imovinu koje država može jednostavno i učinkovito riješiti nagodbama koje bi omogućile vlasnicima kuća da se nakon 17 godina mogu ponovno koristiti svojim pravom na dom i vlasništvo.

Jelena Berković iz GONG-a istaknula je potrebu za sustavnim poštivanjem Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u procesu donošenja propisa, kako bi dobra praksa savjetovanja bila organizirana sustavno i u svim ministarstvima. K tome, istaknula je potrebu donošenja zakona u redovnoj proceduri, dok bi hitne procedure trebale postati detaljno opravdane iznimke.

Vesna Teršelič iz Documente - centra za suočavanje s prošlošću naglasila je da sve dosadašnje vlade nisu priznale patnju svih civilnih žrtava rata i zatražila hitan otpis parničnih troškova obiteljima žrtava ratnih zločina kojima prijeti plaćanje putem ovrhe iz njihovih skromnih mirovina. Skandalozno je da je u travnju stigao poziv na plaćanje parničnih troškova obitelji Milenka Đape ubijenog u Sisku u kolovozu 1991., a kuća Gojka Čižmića prodana je kako bi se naplatili parnični troškovi u parnici koju je izgubio.

Ljubo Manojlović iz Srpskog demokratskog foruma istaknuo je da aktualni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi legalizirao diskriminaciju po etničkoj osnovi i dao veća prava privremenim korisnicima imovine u odnosu na stvarne vlasnike. Također je istaknuo da je nužna izmjena Odluke Vlade o otkupu stanova u smislu približavanja cijene otkupa stanova onima koje su vrijedile 1991. godine jer su njome srpski povratnici dovedeni u neravnopravan položaj. Kao ozbiljan problem istaknuo je situacije u kojima se nalaze nositelji stanarskih prava i članovi njihovih obitelji zbog čega je neophodno pristupiti sustavnom rješenju i izmjenama zakonodavnog okvira.

Govoreći o prilikama u novinarstvu, Toni Gabrić iz Udruge za nezavisnu medijsku kulturu pozitivno je ocijenio najavljenu izradu strategije medijske politike, te otvorenost postupka njezine izrade kao i izrade novih zakona o medijima i o elektroničkim medijima. Upozorio je na neka dosadašnja odstupanja od najavljene prakse otgvorenosti medijske politike:  postupak imenovanja dvoje novih članova Vijeća za elektroničke medije nije bio dovoljno transparentan, kao niti dosadašnji postupak priprema izmjena Zakona o HRT-u.

Damjan Janjušević iz Udruge za samozastupanje istaknuo je probleme u disikfunkcionalnom sustavu socijalne srkbi koji ne pruža podršku građanima da stanu na svoje noge nego ih ostavlja u pasivnom odnosu primatelja pomoći zbog čega je neophodno izvršiti temeljite reforme tog sustava. Posebno je naglasio probleme u odnosu na novi Zakon o socijalnoj skrbi, zatvoreni proces izmjena Obiteljskog zakona, te linearno rezanje sredstava iz državnog proračuna za programe socijalnih usluga koje u zajednici pružaju organizacije civilnog društva.

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije je podsjetio na kritike udruga civilnog društva na projekt HE Omble te istaknuo kako rezultati završenog postupka revizije studije utjecaja na okoliš za taj projekt još uvijek nisu poznati javnosti. Istaknuo je i kako bi se HE Ombla i drugi mega-projekti trebali temeljiti na načelima održivog razvoja.

Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava" čine sljedeće organizacije:

B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s  duševnim smetnjama - Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Put u život - PUŽ", Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija.

Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava" podržavaju sljedeće organizacije:

Amnesty International Hrvatska, Brodsko ekološko društvo, Centar inkluzivne potpore IDEM, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN Pakrac, Eko Pan, Eko-eko Komin, Ekološko turistička udruga Šolte, Eko-Zadar, Forum za slobodu odgoja, Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Hrvatski savez slijepih, Iskorak - Centar za prava seksualnih i rodnih manjina, Koalicija udruga Info zona, Krka Knin, Kurziv - platforma za pitanja kulture, medija i društva, Lezbijska grupa Kontra, MIRamiDA Centar regionalne razmjene mirovnih iskustava, Mreža mladih Hrvatske, Radio Mreža, Roditelji u akciji, Udruga Delta, Fade In – Fantastično dobra institucija, Savez udruga stanara Hrvatske, Socijalna politika i uključivanje (SPUK), Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbing, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Volonterski centar Zagreb, Zelena Istra, Zeleni Osijek, Zeo Nobilis, Ženska soba.

Posljednje

2. veljače 2024.
Mapiranje sustava zaštite djece u EU - Izvještaj FRA

Obavještavamo sve zainteresirane da je objavljen novi izvještaj Agencije EU-a za temeljna prava (FRA) u okviru mapiranja nacionalnih sustava zaštite djece u Europskoj uniji. Europska komisija je 2014. zatražila od Agencije da provede istraživanje o nacionalnim sustavima zaštite djece u tadašnjih 28 država članica EU te je 2015. godine objavljeno mapiranje sustava zaštite djece u […]

Više
10. siječnja 2024.
Prijavite one koji obezvrjeđuju zlatne godine

Osigurajmo da najstariji članovi zajednice imaju dostojanstven život bez nasilja. Kroz projekt puSHEd - Protect, Understand, Support, Help the Elderly informirajte se kako primijetiti, prijaviti i djelovati u slučajevima u kojima sumnjate na nasilje nad starijim osobama. Projekt puSHEd - Protect, Understand, Support, Help the Elderly pokrenula je udruga B.a.B.e. s partnerima - Zakladom Zajednički […]

Više
12. prosinca 2023.
Europski sud presudio: dana preblaga kazna za počinitelja seksualnog nasilja

Europski sud za ljudska prava dana 12. prosinca 2023. godine objavio je presudu upredmetu Vučković protiv Hrvatske, broj zahtjeva: 15798/20, kojom je utvrđeno da je Republika Hrvatska u kaznenom postupku koji se vodio radi seksualnog nasiljapočinjenog na štetu podnositeljice zahtjeva, gospođe Maje Vučković, izricanjemne razmjerno blage kazne počinitelju, povrijedila prava podnositeljice zahtjeva zajamčena čl. 3. […]

Više
24. studenoga 2023.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog

Odlukom Ujedinjenih naroda 1999. godine 25. studenog međunarodno je priznat Dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal bile su političke aktivistice koje su svojim revolucionarnim aktivnostima i borbom za pravdu uhićivane više puta. Postale su simbol […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram