14. svibnja 2012.

Predstavnici Platforme 112 na sastanku s predsjednikom Vlade RH

Predstavnici Platforme 112 sastali su se s predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem kako bi razgovarali o načinima suradnje s ciljem ostvarivanja 112 specifičnih zahtjeva Platforme 112 koji bi doprinijeli ostvarivanju vladavine prava u Hrvatskoj. Premijer Milanović istaknuo je kako su razgovori tek započeli, te da je ovo prvi u nizu sastanaka, nakon čega su predstavnici udruga napomenuli da će o konkretnim pitanjima nastaviti ciljane razgovore i na razini pojedinačnih ministarstava.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije istaknula je da je trenutni sustav besplatne pravne pomoći neučinkovit, birokratiziran i kao takav ne osigurava pristup pravosuđu za građane koji ne mogu sami platiti pravnu pomoć. Naglasila je da udruge imaju razrađene modele za promjenu sustava, te da se čeka politička odluka o pokretanju izmjena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Također je naglasila potrebu hitnog rješavanja 14 slučajeva neovlaštenog ulaganja u imovinu koje država može jednostavno i učinkovito riješiti nagodbama koje bi omogućile vlasnicima kuća da se nakon 17 godina mogu ponovno koristiti svojim pravom na dom i vlasništvo.

Jelena Berković iz GONG-a istaknula je potrebu za sustavnim poštivanjem Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u procesu donošenja propisa, kako bi dobra praksa savjetovanja bila organizirana sustavno i u svim ministarstvima. K tome, istaknula je potrebu donošenja zakona u redovnoj proceduri, dok bi hitne procedure trebale postati detaljno opravdane iznimke.

Vesna Teršelič iz Documente - centra za suočavanje s prošlošću naglasila je da sve dosadašnje vlade nisu priznale patnju svih civilnih žrtava rata i zatražila hitan otpis parničnih troškova obiteljima žrtava ratnih zločina kojima prijeti plaćanje putem ovrhe iz njihovih skromnih mirovina. Skandalozno je da je u travnju stigao poziv na plaćanje parničnih troškova obitelji Milenka Đape ubijenog u Sisku u kolovozu 1991., a kuća Gojka Čižmića prodana je kako bi se naplatili parnični troškovi u parnici koju je izgubio.

Ljubo Manojlović iz Srpskog demokratskog foruma istaknuo je da aktualni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi legalizirao diskriminaciju po etničkoj osnovi i dao veća prava privremenim korisnicima imovine u odnosu na stvarne vlasnike. Također je istaknuo da je nužna izmjena Odluke Vlade o otkupu stanova u smislu približavanja cijene otkupa stanova onima koje su vrijedile 1991. godine jer su njome srpski povratnici dovedeni u neravnopravan položaj. Kao ozbiljan problem istaknuo je situacije u kojima se nalaze nositelji stanarskih prava i članovi njihovih obitelji zbog čega je neophodno pristupiti sustavnom rješenju i izmjenama zakonodavnog okvira.

Govoreći o prilikama u novinarstvu, Toni Gabrić iz Udruge za nezavisnu medijsku kulturu pozitivno je ocijenio najavljenu izradu strategije medijske politike, te otvorenost postupka njezine izrade kao i izrade novih zakona o medijima i o elektroničkim medijima. Upozorio je na neka dosadašnja odstupanja od najavljene prakse otgvorenosti medijske politike:  postupak imenovanja dvoje novih članova Vijeća za elektroničke medije nije bio dovoljno transparentan, kao niti dosadašnji postupak priprema izmjena Zakona o HRT-u.

Damjan Janjušević iz Udruge za samozastupanje istaknuo je probleme u disikfunkcionalnom sustavu socijalne srkbi koji ne pruža podršku građanima da stanu na svoje noge nego ih ostavlja u pasivnom odnosu primatelja pomoći zbog čega je neophodno izvršiti temeljite reforme tog sustava. Posebno je naglasio probleme u odnosu na novi Zakon o socijalnoj skrbi, zatvoreni proces izmjena Obiteljskog zakona, te linearno rezanje sredstava iz državnog proračuna za programe socijalnih usluga koje u zajednici pružaju organizacije civilnog društva.

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije je podsjetio na kritike udruga civilnog društva na projekt HE Omble te istaknuo kako rezultati završenog postupka revizije studije utjecaja na okoliš za taj projekt još uvijek nisu poznati javnosti. Istaknuo je i kako bi se HE Ombla i drugi mega-projekti trebali temeljiti na načelima održivog razvoja.

Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava" čine sljedeće organizacije:

B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s  duševnim smetnjama - Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Put u život - PUŽ", Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija.

Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava" podržavaju sljedeće organizacije:

Amnesty International Hrvatska, Brodsko ekološko društvo, Centar inkluzivne potpore IDEM, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN Pakrac, Eko Pan, Eko-eko Komin, Ekološko turistička udruga Šolte, Eko-Zadar, Forum za slobodu odgoja, Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Hrvatski savez slijepih, Iskorak - Centar za prava seksualnih i rodnih manjina, Koalicija udruga Info zona, Krka Knin, Kurziv - platforma za pitanja kulture, medija i društva, Lezbijska grupa Kontra, MIRamiDA Centar regionalne razmjene mirovnih iskustava, Mreža mladih Hrvatske, Radio Mreža, Roditelji u akciji, Udruga Delta, Fade In – Fantastično dobra institucija, Savez udruga stanara Hrvatske, Socijalna politika i uključivanje (SPUK), Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbing, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Volonterski centar Zagreb, Zelena Istra, Zeleni Osijek, Zeo Nobilis, Ženska soba.

Posljednje

8. srpnja 2022.
Održano predstavljanje projekta puSHEd

Dana 7. srpnja 2022. godine održano je predstavljanje projekta puSHEd: protect, understand, support: help the elderly udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., a koji je s provedbom započeo 1. lipnja 2022. godine. Projekt je financiran sredstvima iz Citizens, Equality, Rights and Values programa Europske unije. Sve prisutne pozdravila je dr.sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, […]

Više
4. srpnja 2022.
NAJAVA: Okrugli stol na temu nasilja prema starijim ženama

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. organizira Okrugli stol u sklopu projekta „puSHEd – protect, understand, support: help the elderly“, a koji je s provedbom započeo 1. lipnja 2022. godine. Projekt je financiran sredstvima iz Citizens, Equality, Rights and Values programa Europske unije. Cilj projekta je prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja prema ženama starije životne dobi razvojem […]

Više
27. lipnja 2022.
Projekt Zvono: Jednodnevna edukacija o menadžmentu volontera/ki

Dana 7. lipnja 2022. godine, u trajanju od 9,00 do 17,00 sati, online, putem Zoom aplikacije, u okviru projekta ZVONO – znanjem i vještinama osnažujemo nevladine organizacije, u organizaciji udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima održana je jednodnevna edukacija predstavnika/ca organizacija civilnog društva s područja Vukovarsko-srijemske županije o […]

Više
3. lipnja 2022.
Započeo projekt puSHEd

Dana 1. lipnja 2022. godine započela je provedba projekta puSHEd – Protect, Understand, Support: Help the Elderly. Projekt provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Domom Duga Zagreb i Zakladom zajednički put te uz podršku Pučke pravobraniteljice, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Europske socijalne mreže. Cilj projekta je prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram