14. ožujka 2013.

Milanović nam neće dati novce kad dođemo pred Vladu s koferima!

Premijer Milanović jako se naljutio na prosvjed Kuće ljudskih prava i Centra za mirovne studije. On je postavio crtu i jasno vidi da Azerbajdžan nije pretjerano nedemokratska zemlja a zgrožen je i činjenicom da ćemo mi jednog dana doći pred Vladu s koferima tražeći da ih napune novcem i tada nas neće zanimati otkuda su stigli.

Poslali smo mu promptno odgovor, ali i sjeli pa izračunali koliko to mi zapravo novca iz državnog proračuna dobivamo. Centru za mirovne studije iznos čini 3% ukupnog budžeta za 2012., Kući ljudskih prava 8%, a BaBama 13,43%. Ne bismo baš dugo djelovali kad bi o proračunskim novcima  ovisilo naše postojanje, n'est ce pas?

Evo i izjave na izjavu:  Izjava Kuće ljudskih prava povodom izjave predsjednika Vlade Zorana Milanovića o prosvjedu Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava

Čestitamo premijeru na ingenioznoj izjavi koju je dao povodom prosvjeda koji su tijekom boravka Ilhama Alijeva, predsjednika Azerbejdžana, organizirali Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava. Čelnik jedne socijal-demokratske stranke i premijer države koja tvrdi da je demokratska i poštovateljica ljudskih prava uistinu je pokazao da razumije što razvijena demokracija i odgovorno građanstvo jesu.   Imamo samo nekoliko pitanja i komentar:

Gospodine Milanoviću,

1.) Tko Vas je ovlastio da određujete crtu iznad ili ispod koje je neka država kad se ocjenjuje njezin nedemokratski režim?

2.) Na osnovi čega tvrdite da Azerbajdžan nikad neće biti demokratska država; sjetite se da je prije samo 15 tak godina Hrvatska imala slične probleme, ali smo se protiv njih borili, a u toj borbi, ste nekada, i vi i vaša stranka sudjelovali i tada ste potporu civilnog društva za demokratske promjene smatrali poželjnom!

3.) Jeste li možda čuli za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe i kako ćete komentirati njezinu Rezoluciju o Azerbejdžanu donesenu 23. siječnja 2013.? Hoćete li i njima poručiti da nemaju pojma o čemu pričaju i gdje trebaju postaviti crtu?  

4.) Da li znate koja je u razvijenim demokracijama uloga organizacija koje štite ljudska prava?

5.) Znate li da je našoj partnerskoj organizaciji, Kući ljudskih prava u Azerbejdažnu zabranjen rad od 2011.? Poslat ćemo im Vašu izjavu.   6.) Hoćete li možda slijediti primjer Muasira Musafata, vođe azerbejdžanske stranke koja je uz Alijeva? On je, naime, javno obznanio da će platiti nagradu od 12000 dolara osobi koja odreže uho spisatelju Akramu Aylisliju kojem su, nezadovoljni romanom o sukobu Armenije i Azerbejdžana, oduzeli naslov "Narodnog pisca", oduzeli mu mirovinu i naredili da ga se izbaci iz Društva književnika? Postoji li neko uho koje biste Vi rado vidjeli odrezano?  

6.) Hoćete li uoči izbora zabraniti rad GONG-u, ako je u redu to što se u Azerbejdžanu ne dozvoljava rad Centru za praćenje izbora i analizu demokracije?

7.) Da li znate na koji način se udrugama u RH, dakle državi kojoj ste vi premijer, dodijeljuju sredstva iz državnog proračuna: sigurno ne tako da netko u Vladu dolazi po novce, već putem natječaja s vrlo strogim kriterijima odabira!

I još nešto, je li novac koji nam navodno dajete vaš ili dolazi od svih poreznih obveznika? Mi smo znači Vama teret, a ne organizacije koje odrađuju posao jer ga Vlada i njezine insitucije na svim razinama nisu u stanju sami odraditi pa "podižemo cijenu" države u kojoj svi živimo?   S obzirom da se u svom "govoru" pozivate na zaštitu predsjednika RH, moramo vas obavijestiti da za razliku od Vas, predsjednikovi komentari odražavaju razumijevanje uloge i cilja organizacija za zaštitu ljudskih prava, te razloge zbog kojih smo reagirali.

Za Kuću ljudskih prava: Sanja Sarnavka, predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava

Posljednje

5. siječnja 2022.
Predstavili smo NEON - platformu za prijavu online nasilja za N1 Hrvatska

Dean Šarčević, koordinator projekta SURF and SOUND, gostovao je u Newsroomu N1 televizije te je govorio o osvetničkoj pornografiji, izmjenama Kaznenog zakona i predstavio platformu NEON. “Pojavila se kriva informacija, konkretno kada pričano o izmjenama kaznenog zakona i članku 144(a) zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja, ono je stupilo na snagu 31. srpnja 2021. Počevši od […]

Više
27. prosinca 2021.
Slikovnica Jakov i Ana ostvaruju snove

Udruga B.a.B.e. objavila je slikovnicu „Jakov i Ana ostvaruju snove“. Cilj slikovnice je edukacija djece osnovnoškolske dobi o odbacivanju stereotipa pri odabiru zanimanja i zapošljavanju. Slikovnica je tiskana u 100 primjeraka koji su podijeljeni osnovnim školama Grada Zagreba te će služiti kao svojevrsna uputa djeci, na njima razumljivom jeziku i uz ilustracije s kojima se mogu poistovjetiti, o […]

Više
9. prosinca 2021.
Napravile smo slikovnicu koja ruši stereotipe i uči djecu da mogu biti što žele!

Udruga B.a.B.e. Budi  aktivna. Budi emancipiran. objavila je slikovnicu „Jakov i Ana ostvaruju snove“. Cilj slikovnice je edukacija djece osnovnoškolske dobi o odbacivanju stereotipa pri odabiru zanimanja i zapošljavanju. Slikovnica je tiskana u 100 primjeraka koji će biti podijeljeni osnovnim školama Grada Zagreba te će služiti kao svojevrsna uputa djeci, na njima razumljivom jeziku i […]

Više
1. prosinca 2021.
Reakcija povodom ubojstva žene u Splitu

Povodom još jednog strašnog slučaja femicida koji se jučer dogodio u Splitu napominjemo kako partnersko i rodno uvjetovano nasilje nisu obiteljska svađa, a nasilje nije privatna stvar već ozbiljan problem i odgovornost čitavog društva. Pravobraniteljica kontinuirano ističe zabrinjavajući porast ubijenih žena. U odnosu na 2018. godinu, broj žena koje su ubili intimni partneri porastao je […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram