14. ožujka 2013.

Milanović nam neće dati novce kad dođemo pred Vladu s koferima!

Premijer Milanović jako se naljutio na prosvjed Kuće ljudskih prava i Centra za mirovne studije. On je postavio crtu i jasno vidi da Azerbajdžan nije pretjerano nedemokratska zemlja a zgrožen je i činjenicom da ćemo mi jednog dana doći pred Vladu s koferima tražeći da ih napune novcem i tada nas neće zanimati otkuda su stigli.

Poslali smo mu promptno odgovor, ali i sjeli pa izračunali koliko to mi zapravo novca iz državnog proračuna dobivamo. Centru za mirovne studije iznos čini 3% ukupnog budžeta za 2012., Kući ljudskih prava 8%, a BaBama 13,43%. Ne bismo baš dugo djelovali kad bi o proračunskim novcima  ovisilo naše postojanje, n'est ce pas?

Evo i izjave na izjavu:  Izjava Kuće ljudskih prava povodom izjave predsjednika Vlade Zorana Milanovića o prosvjedu Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava

Čestitamo premijeru na ingenioznoj izjavi koju je dao povodom prosvjeda koji su tijekom boravka Ilhama Alijeva, predsjednika Azerbejdžana, organizirali Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava. Čelnik jedne socijal-demokratske stranke i premijer države koja tvrdi da je demokratska i poštovateljica ljudskih prava uistinu je pokazao da razumije što razvijena demokracija i odgovorno građanstvo jesu.   Imamo samo nekoliko pitanja i komentar:

Gospodine Milanoviću,

1.) Tko Vas je ovlastio da određujete crtu iznad ili ispod koje je neka država kad se ocjenjuje njezin nedemokratski režim?

2.) Na osnovi čega tvrdite da Azerbajdžan nikad neće biti demokratska država; sjetite se da je prije samo 15 tak godina Hrvatska imala slične probleme, ali smo se protiv njih borili, a u toj borbi, ste nekada, i vi i vaša stranka sudjelovali i tada ste potporu civilnog društva za demokratske promjene smatrali poželjnom!

3.) Jeste li možda čuli za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe i kako ćete komentirati njezinu Rezoluciju o Azerbejdžanu donesenu 23. siječnja 2013.? Hoćete li i njima poručiti da nemaju pojma o čemu pričaju i gdje trebaju postaviti crtu?  

4.) Da li znate koja je u razvijenim demokracijama uloga organizacija koje štite ljudska prava?

5.) Znate li da je našoj partnerskoj organizaciji, Kući ljudskih prava u Azerbejdažnu zabranjen rad od 2011.? Poslat ćemo im Vašu izjavu.   6.) Hoćete li možda slijediti primjer Muasira Musafata, vođe azerbejdžanske stranke koja je uz Alijeva? On je, naime, javno obznanio da će platiti nagradu od 12000 dolara osobi koja odreže uho spisatelju Akramu Aylisliju kojem su, nezadovoljni romanom o sukobu Armenije i Azerbejdžana, oduzeli naslov "Narodnog pisca", oduzeli mu mirovinu i naredili da ga se izbaci iz Društva književnika? Postoji li neko uho koje biste Vi rado vidjeli odrezano?  

6.) Hoćete li uoči izbora zabraniti rad GONG-u, ako je u redu to što se u Azerbejdžanu ne dozvoljava rad Centru za praćenje izbora i analizu demokracije?

7.) Da li znate na koji način se udrugama u RH, dakle državi kojoj ste vi premijer, dodijeljuju sredstva iz državnog proračuna: sigurno ne tako da netko u Vladu dolazi po novce, već putem natječaja s vrlo strogim kriterijima odabira!

I još nešto, je li novac koji nam navodno dajete vaš ili dolazi od svih poreznih obveznika? Mi smo znači Vama teret, a ne organizacije koje odrađuju posao jer ga Vlada i njezine insitucije na svim razinama nisu u stanju sami odraditi pa "podižemo cijenu" države u kojoj svi živimo?   S obzirom da se u svom "govoru" pozivate na zaštitu predsjednika RH, moramo vas obavijestiti da za razliku od Vas, predsjednikovi komentari odražavaju razumijevanje uloge i cilja organizacija za zaštitu ljudskih prava, te razloge zbog kojih smo reagirali.

Za Kuću ljudskih prava: Sanja Sarnavka, predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava

Posljednje

16. studenoga 2022.
Poziv na Radionicu mapiranja potreba lokalne zajednice u kojoj djeluju OCD-i u kontekstu kriznih situacija

Zadovoljstvo nam je pozvati sve zainteresirane predstavnike/ce institucija i organizacija s područja Vukovarsko-srijemske županije na „Radionicu mapiranja potreba lokalne zajednice u kojoj djeluju OCD-i u kontekstu kriznih situacija“ u sklopu projekta  "ZVONO - Znanjem i vještinama osnažujemo nevladine organizacije". Nositeljice projekta su B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., a provodi se u partnerstvu s Udrugom za […]

Više
15. studenoga 2022.
Održana fokus grupa

U okiru projekta „puSHEd – protect, understand, support: help the elderly“, dana 14. studenog 2022., održana je prva fokus grupa sa stručnjakinjama koje rade sa starijim ženama žrtvama nasilja. Predmetni projekt s provedbom je započeo 1. lipnja 2022. godine, a provodi ga udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Domom za djecu […]

Više
27. listopada 2022.
Održan je trodnevni trening „Uvođenje standarda kvalitete prilikom izrade smjernica javnih politika“

Trodnevni trening „Uvođenje standarda kvalitete prilikom izrade smjernica javnih politika“ održan je od 19. do 21. listopada u prostorijama društveno-kulturnog centra „Šesnaestica“. Na treningu su sudjelovale predstavnice Odsjeka za sociologiju Sveučilišta u Zadru te organizacije civilnog društva i to: B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga 'HERA' Križevci […]

Više
4. listopada 2022.
Međusektorski sinergijski sastanak

Dana 27.rujna 2022.godine u sklopu projekta "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene" održani su Međusektorski sinergijski sastanci istovremeno u 4 grada. Sastanci su se održavali u Križevcima (u organizaciji udruge Hera), Splitu (u organizaciji udruge Domine), Poreču (u organizaciji CGI Poreč) te u Rijeci […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram