25. studenoga 2013.

Međunarodni dan brobe protiv nasilja

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama. O tome će se govoriti u većini medija, održat će se stotinjak obilježavanja u čitavoj Hrvatskoj, a onda će sutra biti novi dan i sve će se zaboraviti do sljedeće godine.

Gdje smo danas u Hrvatskoj kad se govori o učinkovitoj prevenciji i sankcioniranju nasilja te zaštiti žrtava?

Da bi se razumjelo o čemu govorimo, treba pogledati film Šuti  Lukasa Nole. Mnogi će izaći iz kina jer će im pozliti, neki će odgledati film i ništa se u njima neće pomaknuti s mjesta, a oni koje će film potaknuti na razmišljanje, trebali bi početi nešto i činiti. Jer je film rađen prema istinitoj životnoj priči, a kako kaže redatelj, dosta je detalja i izostavio, jer bi se film pretvorio u mučenje gledateljstva.

A mi takvih priča imamo previše. Razlike postoje tek u nijansama.

Realnost je da trenutna Vlada i Ministarstvo socijalne politike i mladih ne vide nasilje kao neki poseban problem kojem treba posvetiti veću pažnju pa za njegovo rješavanje i izdvojiti odgovarajuća sredstva. Naša organizacije ovaj tjedan održava posljednje pravno savjetovanje jer nam nisu odobrena sredstva za rad savjetovališta. Da Vukovarsko-srijemska županija ne izdvaja iz proračuna za plaće 3 djelatnice, i Sigurna bi kuća prestala raditi. O prevenciji da ne govorimo. Ona ne postoji ni u sustavu obrazovanja niti kao redovita aktivnsot Ministarstva socijalne politike i mladih.

Močvara u kojoj se utapaju žrtve - to je slika Hrvatske danas. Iako su organizacije civilnoga društva, odnosno u ono doba hrabre pojedinke, još 1987. pokrenule prvi SOS telefon u regiji. Iako već 23 godine one jedine kontinuirano i jednako predano pomažu ženama i djeci žrtvama nasilja, sustav ih svako malo zaboravlja i preskače, pritom ne nadoknađujući svojim radom zastoje u djelovanju udruga.

Hrvatska još nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe jer bi se potpisom obvezala na izdvajanje sredstava kojima bi se omogućilo dosezanje zadanih standarda. O Konvenciji se uspješno šuti.

Nitko nije u ovoj zemlji izračunao koliko nasilje košta i koliko bi se moglo uštedjeti i novca, i ljudskih života, kad bi se uspostavio učinkovit sustav zaštite od nasilja. Jer, nikoga nije briga.

Do sljedećeg obilježavanja. 

  

Posljednje

8. rujna 2021.
Reakcija na navode koji se pojavljuju u seriji članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

U svojem svakodnevnom radu svjedočimo tome da se žrtve često boje prijaviti nasilje, a rastući razlog strahu od prijave upravo je i strah da će ih institucije optužiti za “otuđenje” i oduzeti im dijete ako se/ga pokušaju zaštititi od nasilnika. U zadnja dva mjeseca na portalu H-alter izašla je serija članaka novinarke Jelene Jindre pod […]

Više
7. rujna 2021.
Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!

Mreža "4. smjena - nevidljivi rad" čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca pokreće kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.  Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci... Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko […]

Više
6. rujna 2021.
Održan treći trening za jačanje kapaciteta mreže „4. smjena – nevidljivi rad“

Stvaranje i promicanje adekvatnih uvjeta za usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca postao je nužan preduvjet za unapređenje položaja žena na tržištu rada, stvaranje uvjeta za ostvarenje potpune rodne ravnopravnosti te suzbijanje ekonomskog nasilja prema ženama, koje je često direktno povezano s nemogućnošću žena da uspješno usklade poslovni život i brigu o zavisnim […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram