babe@babe.hr
+385 1 4663 666

3. studenoga 2023.

EU konferencija "Zaštita i podrška starijim ženama žrtvama nasilja" u sklopu projekta puSHEd

Konferencija u sklopu projekta "puSHEd - Protect, Understand, Support: Help the Elderly" koja je održana 25. listopada 2023. godine donosi zaključke i ključne informacije koje su obilježile ovu vrijednu inicijativu. Tijekom konferencije, okupili smo stručnjake/inje i organizacije iz područja civilnog društva, sigurnih kuća, domova za starije, medicinske sektore, socijalne radnike/ce, te akademsku zajednicu kako bismo razgovarali o najboljim praksama na europskoj razini.

Naša fokusna pitanja bila su kako unaprijediti i osvijestiti podršku starijim ženama žrtvama nasilja, razmotriti alternativna sistemskih rješenja i potaknuti nužne reforme u dugotrajnoj skrbi za ovu izuzetno osjetljivu skupinu. Konferenciju su obogatile izvrsne govornice, uključujući Tatjanu Vlašić iz Ureda pučke pravobraniteljice RH, Anu Laas iz Centra za podršku ženama iz Estonije, Lanu Bobić iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba te Aliu Luf iz Udruženja autonomnih austrijskih ženskih skloništa. Konferenciju je stručno moderirala Doria Jukić iz naše partnerske organizacije, skloništa za žrtve obiteljskog nasilja - Dom Duga-Zagreb, uz Tamaru Šterk iz udruge B.a.B.e.

Zaključci koji su proizašli iz naših razgovora obuhvaćaju potrebu za provođenjem relevantnih istraživanja o nasilju nad starijim ženama, istraživanje potencijalnih rješenja na lokalnoj razini, te prepoznavanje nedostatka adekvatnih usluga za ovu skupinu kao duboko ukorijenjenog sistemskog problema.

Kao sljedeće korake, organizatori planiraju primijeniti stečeno znanje u okviru projekta, tražiti nove izvore financiranja i uspostaviti partnerstva vezana za ovu temu, nastaviti s diseminacijom materijal i pružanjem podrške i osposobljavanjem stručnjaka te poticanjem umrežavanja i razmjene dobrih praksi. Ova konferencija predstavlja važan korak prema podizanju svijesti i poticanju pozitivnih promjena u podršci starijim ženama koje su suočene s nasiljem.

Projekt "puSHEd - Protect, Understand, Support: Help the Elderly"je financiran sredstvima iz Citizens, Equality, Rights and Values programa Europske unije i sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH, a provodi ga udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Domom za djecu i odrasle - žrtve obiteljskog nasilja "Duga Zagreb" i Zakladom Zajednički put.

Posljednje

24. travnja 2024.
Anketni upitnik

Udruga B.a.B.e. provodi istraživanje javnog mnijenja u sklopu projekta "puSHEd - protect, understand, support; help the elderly". Cilj istraživanja je ispitati stavove opće populacije Republike Hrvatske o nasilju prema ženama nakon provedene javne kampanje pod nazivom "Prijavite one koji obezvrijeđuju zlatne godine" koja je za cilj imala podizanje svijesti o predmetnom problemu te će se […]

Više
22. travnja 2024.
Zahvala na donaciji

Ovim putem zahvaljujemo firmi VuMedi d.o.o. i njenim djelatnicima koji su prepoznali rad naše udruge te odlučili svojom velikodušnošću uveseliti naše korisnike skloništa, žene i djecu koja su se našla u teškoj životnoj situaciji i kada im je podrška i pomoć najpotrebnija oni su omogućili da se ne osjećaju zaboravljeno. Veliko hvala žele Vam djelatnice […]

Više
4. travnja 2024.
Tematska sustavna podrška - usklađivanje privatnog i poslovnog života

03. travnja 2024. pet je udruga potpisalo sporazume s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva za uključivanje u Tematske sustavne podrške za pet tematskih područja koja će biti značajna za razvoj hrvatskog društva u narednom periodu od četiri godine. Novi projekt udruge B.a.B.e. u okviru Tematske sustavne podrške odnosi se na usklađivanje privatnog i poslovnog života […]

Više
8. ožujka 2024.
Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena slavi postignuća i doprinos žena ekonomskom, socijalnom, kulturnom i političkom životu te služi kao podsjetnik na sva ona još uvijek zatomljena i osporavana ljudska prava.

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram