babe@babe.hr
+385 1 4663 666

23. rujna 2022.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Dana 22. rujna obilježili smo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na ubojstvo tri žene i ranjavanje jedne na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice 22. rujna 1999. godine. Mato Oraškić tada je ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, odvjetnicu Hajru Prohić, sutkinju Ljiljanu Hvalec, dok je zapisničarku na sudu Stanku Cvetković teško ranio.

Sudjelovali smo na sjednici Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kao predstavnice pružatelja usluga pravne i psihosocijalne pomoći te skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. Također smo sudjelovali i na konferenciji koju je organizirala Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, gdje smo prezentirali platformu NEON kao alat za prijavu online nasilja i pristup pomoći žrtvama.

Obilježavanjem Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama želimo skrenuti pažnju na problem nasilja kao na društveni problem te istaknuti važnost senzibilizacije i međusobne suradnje svih aktera društva. Savjetovalište udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. godišnje pruži savjet za više od 2000 korisnika/ca, pri čemu su nešto više od polovice žene žrtve nasilje. Ovim putem ističemo kako je dugogodišnje pružanje pravne i psihosocijalne pomoći aktivno i dalje svakodnevno te pozivamo sve žrtve nasilja da nam se s povjerenjem obrate.

(Fotografije: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike; Udruga za podršku žrtvama i svjedocima)

Posljednje

22. travnja 2024.
Zahvala na donaciji

Ovim putem zahvaljujemo firmi VuMedi d.o.o. i njenim djelatnicima koji su prepoznali rad naše udruge te odlučili svojom velikodušnošću uveseliti naše korisnike skloništa, žene i djecu koja su se našla u teškoj životnoj situaciji i kada im je podrška i pomoć najpotrebnija oni su omogućili da se ne osjećaju zaboravljeno. Veliko hvala žele Vam djelatnice […]

Više
4. travnja 2024.
Tematska sustavna podrška - usklađivanje privatnog i poslovnog života

03. travnja 2024. pet je udruga potpisalo sporazume s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva za uključivanje u Tematske sustavne podrške za pet tematskih područja koja će biti značajna za razvoj hrvatskog društva u narednom periodu od četiri godine. Novi projekt udruge B.a.B.e. u okviru Tematske sustavne podrške odnosi se na usklađivanje privatnog i poslovnog života […]

Više
8. ožujka 2024.
Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena slavi postignuća i doprinos žena ekonomskom, socijalnom, kulturnom i političkom životu te služi kao podsjetnik na sva ona još uvijek zatomljena i osporavana ljudska prava.

Više
7. ožujka 2024.
Pokrenuta je nacionalna kampanja podizanja svijesti o online nasilju prema ženama u sklopu projekta SURF AND SOUND 2.0

Udruga B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije pokrenuli su nacionalnu kampanju podizanja svijesti o online nasilju prema ženama u sklopu projekta SURF AND SOUND 2.0.

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram