5. svibnja 2022.

Radionice o online nasilju prema ženama okupile više od 70 medijskih djelatnika/ca

U organizaciji udruge B.a.B.e. i Agencije za elektroničke medije održane su četiri radionice za medijske djelatnike u Zagrebu, Vinkovcima, Splitu i Zadru na temu rodno uvjetovanog online nasilja, dok je peta, posljednja radionica na rasporedu krajem svibnja u Rijeci.

79 Novinara/ki, urednika/ca i vlasnika/ca medija do sada je sudjelovalo u radionicama pod vodstvom Suzane Kunac (Peta disciplina) u sklopu kojih su upoznati s ključnim političkim dokumentima koji definiraju borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja u online medijima - s naglaskom na važnost promicanja ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije i govora mržnje posebno usmjerenih na djevojke i žene kao posebno ranjive skupine u online prostoru.

Postojeći zakonodavni okvir prevencije i sprečavanja online nasilja, kao i primjere slučajeva online nasilja koje korisnice prijavljuju unutar savjetovališta u udruzi te putem platforme NEON, predstavila je odvjetnica Ines Bojić, dugogodišnja suradnica udruge B.a.B.e.

Također, sudionici/e su upoznati s važnosti poticanja kvalitetnih sadržaja koji se bave rodno uvjetovanim online nasiljem u sklopu medijske pismenosti, te s etičkim pristupima u praćenju slučajeva nasilja nad ženama u medijima, a radionicama su prisustvovali i članovi Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica i Vanja Gavran.

Podsjetimo, obzirom na veliki utjecaj društvenih mreža i digitalne tehnologije na komunikaciju u današnjem svijetu te raširenu rodnu nejednakost, izloženost online nasilju za žene je velika. Online nasilje prema ženama široko je područje koje obuhvaća različite oblike nasilja koji disproporcionalno i s težim posljedicama pogađaju žene, poput zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja (tzv. osvetnička pornografija), online silovanje (sextortion), nedozvoljene uporabe osobnih podatka (doxing), online praćenja i uznemiravanja te prijetnje fizičkim nasiljem.

Mediji imaju važnu ulogu i izrazito veliku odgovornost u osvještavanju javnosti o ovom društvenom problemu. Partneri ovog projekta različitim edukativnim kanalima nastoje potaknuti medije na profesionalno usavršavanje  i pružiti edukaciju o ovoj iznimno važnoj temi.

Radionice su obuhvatile i praktični dio rada usmjeren na analizu izvještavanja o slučajevima online nasilja nad ženama i djevojkama. Viša analitičarka Agencija za elektroničke medije, Marija Lalić, predstavila je pozitivne i negativne prakse te preporuke za rodno osjetljivo izvještavanje, nakon čega su izvedene i vježbe izrade sinopsisa za emisije/priloge/članke.

Radionice za medije izvode se u okviru projekta Surf and Sound (Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online violence) usmjerenog na suzbijanje i prevenciju online nasilja prema ženama, a financirane je sredstvima Europske unije iz programa Rights, Equality and Citizenship, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te Grada Zagreba. Udruga B.a.B.e. nositelj je projekta koji provodi u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije.

Posljednje

15. ožujka 2023.
Edukacija o sigurnosti, rizicima, samozaštiti i reagiranju u kriznim i izvanrednim situacijama

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. s partnerima  Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima i Vukovarsko-srijemskom županijom, u sklopu projekta "ZVONO - Znanjem i vještinama osnažujemo nevladine organizacije" UP.04.2.1.11.0156 organizira „Edukaciju o sigurnosti, rizicima, samozaštiti i reagiranju u kriznim i izvanrednim situacijama“. Radionica će se održati online, putem Zoom aplikacije, dana 24. ožujka 2023. godine, […]

Više
15. ožujka 2023.
Dvodnevna radionica „Strateško planiranje“

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. s partnerima  Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima i Vukovarsko-srijemskom županijom, u sklopu projekta "ZVONO - Znanjem i vještinama osnažujemo nevladine organizacije" UP.04.2.1.11.0156 organizira dvodnevnu radionicu „Strateškog planiranja“. Radionica će se održati online, putem Zoom aplikacije, dana 16. i 17. ožujka 2023. godine, u trajanju od 10,00h do 14,30h. […]

Više
17. veljače 2023.
Edukacija učinkovitog javnog zagovaranja i javnog komuniciranja

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. s partnerima  Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima i Vukovarsko-srijemskom županijom, u sklopu projekta "ZVONO - Znanjem i vještinama osnažujemo nevladine organizacije" UP.04.2.1.11.0156 organizira „Edukaciju učinkovitog javnog zagovaranja i javnog komuniciranja“. Radionica će se održati online, putem Zoom aplikacije, dana 22. veljače 2023. godine, od 10:00 do 14:30 sati. […]

Više
16. veljače 2023.
Na završnoj konferenciji o online nasilju prema ženama predstavljena postignuća i planovi projekta SURF and SOUND

Udruga B.a.B.e. održala je u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije završnu konferenciju na temu online nasilja prema ženama u okviru projekta SURF and SOUND. Ovom su prilikom, 15. veljače u Kući Europe u Zagrebu, predstavljeni ostvareni rezultati te planirane aktivnosti u provođenju nastavka projekta SURF and SOUND 2.0 tijekom sljedeće dvije godine. Konzorciju partnera pridružuju se Ravnateljstvo […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram