5. svibnja 2022.

Radionice o online nasilju prema ženama okupile više od 70 medijskih djelatnika/ca

U organizaciji udruge B.a.B.e. i Agencije za elektroničke medije održane su četiri radionice za medijske djelatnike u Zagrebu, Vinkovcima, Splitu i Zadru na temu rodno uvjetovanog online nasilja, dok je peta, posljednja radionica na rasporedu krajem svibnja u Rijeci.

79 Novinara/ki, urednika/ca i vlasnika/ca medija do sada je sudjelovalo u radionicama pod vodstvom Suzane Kunac (Peta disciplina) u sklopu kojih su upoznati s ključnim političkim dokumentima koji definiraju borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja u online medijima - s naglaskom na važnost promicanja ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije i govora mržnje posebno usmjerenih na djevojke i žene kao posebno ranjive skupine u online prostoru.

Postojeći zakonodavni okvir prevencije i sprečavanja online nasilja, kao i primjere slučajeva online nasilja koje korisnice prijavljuju unutar savjetovališta u udruzi te putem platforme NEON, predstavila je odvjetnica Ines Bojić, dugogodišnja suradnica udruge B.a.B.e.

Također, sudionici/e su upoznati s važnosti poticanja kvalitetnih sadržaja koji se bave rodno uvjetovanim online nasiljem u sklopu medijske pismenosti, te s etičkim pristupima u praćenju slučajeva nasilja nad ženama u medijima, a radionicama su prisustvovali i članovi Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica i Vanja Gavran.

Podsjetimo, obzirom na veliki utjecaj društvenih mreža i digitalne tehnologije na komunikaciju u današnjem svijetu te raširenu rodnu nejednakost, izloženost online nasilju za žene je velika. Online nasilje prema ženama široko je područje koje obuhvaća različite oblike nasilja koji disproporcionalno i s težim posljedicama pogađaju žene, poput zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja (tzv. osvetnička pornografija), online silovanje (sextortion), nedozvoljene uporabe osobnih podatka (doxing), online praćenja i uznemiravanja te prijetnje fizičkim nasiljem.

Mediji imaju važnu ulogu i izrazito veliku odgovornost u osvještavanju javnosti o ovom društvenom problemu. Partneri ovog projekta različitim edukativnim kanalima nastoje potaknuti medije na profesionalno usavršavanje  i pružiti edukaciju o ovoj iznimno važnoj temi.

Radionice su obuhvatile i praktični dio rada usmjeren na analizu izvještavanja o slučajevima online nasilja nad ženama i djevojkama. Viša analitičarka Agencija za elektroničke medije, Marija Lalić, predstavila je pozitivne i negativne prakse te preporuke za rodno osjetljivo izvještavanje, nakon čega su izvedene i vježbe izrade sinopsisa za emisije/priloge/članke.

Radionice za medije izvode se u okviru projekta Surf and Sound (Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online violence) usmjerenog na suzbijanje i prevenciju online nasilja prema ženama, a financirane je sredstvima Europske unije iz programa Rights, Equality and Citizenship, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te Grada Zagreba. Udruga B.a.B.e. nositelj je projekta koji provodi u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije.

Posljednje

8. srpnja 2022.
Održano predstavljanje projekta puSHEd

Dana 7. srpnja 2022. godine održano je predstavljanje projekta puSHEd: protect, understand, support: help the elderly udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., a koji je s provedbom započeo 1. lipnja 2022. godine. Projekt je financiran sredstvima iz Citizens, Equality, Rights and Values programa Europske unije. Sve prisutne pozdravila je dr.sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, […]

Više
4. srpnja 2022.
NAJAVA: Okrugli stol na temu nasilja prema starijim ženama

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. organizira Okrugli stol u sklopu projekta „puSHEd – protect, understand, support: help the elderly“, a koji je s provedbom započeo 1. lipnja 2022. godine. Projekt je financiran sredstvima iz Citizens, Equality, Rights and Values programa Europske unije. Cilj projekta je prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja prema ženama starije životne dobi razvojem […]

Više
27. lipnja 2022.
Projekt Zvono: Jednodnevna edukacija o menadžmentu volontera/ki

Dana 7. lipnja 2022. godine, u trajanju od 9,00 do 17,00 sati, online, putem Zoom aplikacije, u okviru projekta ZVONO – znanjem i vještinama osnažujemo nevladine organizacije, u organizaciji udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima održana je jednodnevna edukacija predstavnika/ca organizacija civilnog društva s područja Vukovarsko-srijemske županije o […]

Više
3. lipnja 2022.
Započeo projekt puSHEd

Dana 1. lipnja 2022. godine započela je provedba projekta puSHEd – Protect, Understand, Support: Help the Elderly. Projekt provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Domom Duga Zagreb i Zakladom zajednički put te uz podršku Pučke pravobraniteljice, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Europske socijalne mreže. Cilj projekta je prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram