18. studenoga 2013.

Dijeljenje Hrvatske

Dijeljenje Hrvatske nekome je očito u interesu. Ono što je tinjalo, danas gori. Na svim razinama. Besmisleni referendum kojim se ništa suštinski neće promijeniti, uspio je pokazati kako konzervativna Hrvatska ne preza pred toršenjem novca kojega nema na pokazivanje svoje snage. Zbivanja u Vukovaru nose još dalekosežnije posljedice. Čemu i za koga?

Nije li bijeda u kojoj veliki dio građanki i građana živi dostatni teret? S kojim se još niti jedna vlada nije znala  nositi i iznaći rješenja barem za neku bližu budućnost. Mladim osobama ne može se ništa obećati, ali ih se može hraniti mržnjom prema drugima i drugačijima. Jadna država u kojoj se 2013., nakon iskustva rata i stradanja, sustavno radi na podjelama, a usuprot zbližavanju.

Izgleda da mržnja i netrpeljivost hrane gladne, tješe tugujuće, bude nadu u beznađu.

Tužno i pretužno.

Ali, kad već je tako kako jest, treba dići svoj glas i pobuniti se protiv dijeljenja i prebrojavanja.

U ime dostojanstva svakog čovjeka, i svih obitelji u kojima vladaju ljubav i razumijevanje, bez obzira na broj i spol članova/ica,  treba na referendumu zaokružiti PROTIV.

U ime zdravog razuma, treba reći DA ćirilici jer pismo nije nikoga ubilo ni unakazilo. Prvi pisani spomenici hrvatskog naroda ispisani su upravo tim pismom. I ne može biti da su svi pripadnici srpske nacionalne manjine krivi za ratna stradanja. I nije moguće da su i djeca koja su rođena iza 1990. u Vukovaru nešto kriva. A kako se osjećaju danas kad se masa odraslih valja ulicama, razbija ploče i viče, a sve zbog piisma koje je dio kulturnog identitea velikog broja ljudi na ovoj planeti?

Tužno i pretužno.

Suština razvijene demokracije jest osiguravanje jednakih prava svakom čovjeku, bez obzira na manjinsku skupinu kojoj pripada, ukoliko svojom drukčijošću ne ugrožava prava drugih. Glasnoj i  ljutitoj većini koja ničim ni na koji način nije ugrožena to valja reći jasno u lice. Bez mržnje, ali opominjućim tonom.

Oni možda ne znaju što čine, ali razumni znaju da njihovi postupci ne donose ništa dobro. Za sve nas koji smo osuđeni jedni na druge.  

Posljednje

22. rujna 2021.
Empatija sada! Uručenje pisma još jedne Laure premijeru Plenkoviću

Predstavnice udruge B.a.B.e. danas su se okupile uoči početka konferencije „Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji“, ispred hotela Westin gdje je predstavnica udruge Bojana Guberac pročitala anonimno pismo jedne od Laura (čiji podaci su nam poznati) – žene žrtve nasilja u obitelji koja nam se obratila za pomoć i kojoj na […]

Više
8. rujna 2021.
Reakcija na navode koji se pojavljuju u seriji članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

U svojem svakodnevnom radu svjedočimo tome da se žrtve često boje prijaviti nasilje, a rastući razlog strahu od prijave upravo je i strah da će ih institucije optužiti za “otuđenje” i oduzeti im dijete ako se/ga pokušaju zaštititi od nasilnika. U zadnja dva mjeseca na portalu H-alter izašla je serija članaka novinarke Jelene Jindre pod […]

Više
7. rujna 2021.
Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!

Mreža "4. smjena - nevidljivi rad" čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca pokreće kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.  Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci... Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram