babe@babe.hr
+385 1 4663 666

8. ožujka 2024.

Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena slavi postignuća i doprinos žena ekonomskom, socijalnom, kulturnom i političkom životu te služi kao podsjetnik na sva ona još uvijek zatomljena i osporavana ljudska prava. Na ovaj dan potrebno je prisjetiti se da još uvijek živimo u neravnopravnom društvu, podržavamo rodne stereotipe, seksizme, homofobiju, ne reagiramo na diskriminaciju, a uvažavanje različitosti teško prihvaćamo. Hoćemo li zaista takvu realnost ostaviti našim potomcima?

Povijesno gledano, ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se u doba brze industrijalizacije i gospodarskog rasta, kada su žene prosvjedovale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Žene zaposlene u tekstilnoj industriji javno su prosvjedovale 08. ožujka 1857. u New Yorku. Prosvjedi su se nastavili i kasnije, a 1908. godine oko 15 000 žena je prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Važan povijesni trenutak koji je potaknuo borbu za prava žena i bolje radne uvjete povezuje se s požarom u tvornici tekstila u New Yorku 1911. godine, u kojem je tragično stradalo 123 žena i djevojčica. Godine 1977. Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala je države članice da 08. ožujka proglase službenim UN-ovim praznikom za ženska prava i svjetski mir.  Od tada UN i brojne zemlje članice obilježavaju Međunarodni dan žena te svake godine odabiru temu i područje intenzivnije kampanje. Ove godine kampanja se odnosi na inkluziju, na ravnopravno uključivanje žena u sva područja života, neovisno o njihovoj boji kože, vjeri, pripadnosti određenoj skupini ili lokalitetu, a nosi naziv “Inspire inclusion”.

Svi dostupni podaci pokazuju da će biti potrebno još mnogo godina zalaganja da žene i muškarci budu ravnopravni sudionici u stvaranju boljeg, pravednijeg i naprednijeg društva. Primjerice još uvijek, kao i prije 100 godina, govorimo o kršenju radničkih i socijalnih prava žena. U Hrvatskoj žene još uvijek primaju manju plaću za rad iste vrijednosti kao i onaj muškaraca, izložene su spolnom uznemiravanju na radnom mjestu, teško napreduju na bolje plaćene pozicije, pristaju na ugovore na određeno radno vrijeme, skrbe o djeci i starijim članovima kućanstva više vremena od njihovih partnera, a kad dođu do mirovine, žive ispod linije siromaštva pa govorimo o feminizaciji siromaštva. Siromaštvo ima žensko lice jer žene čine 70% svih siromašnih u svijetu. Uz sve to, svaka treća žena izložena je nekom obliku nasilja tijekom svog života, a o pitanju njenih reproduktivnih prava odlučuje se na mjestima političkog odlučivanja na kojima su većinski zastupljeni muškarci.

U takvim okolnostima samo zajedničkim naporima možemo mijenjati društvo. Reakcije na neravnopravnost moraju uslijediti uvijek i svaki puta, neovisno o ideologiji ili političkim stavovima. Imamo povijest borbe i izborenih  prava na koje se možemo pozvati i na kojoj možemo graditi budućnost koju ostavljamo našim potomcima.

Posljednje

4. travnja 2024.
Tematska sustavna podrška - usklađivanje privatnog i poslovnog života

03. travnja 2024. pet je udruga potpisalo sporazume s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva za uključivanje u Tematske sustavne podrške za pet tematskih područja koja će biti značajna za razvoj hrvatskog društva u narednom periodu od četiri godine. Novi projekt udruge B.a.B.e. u okviru Tematske sustavne podrške odnosi se na usklađivanje privatnog i poslovnog života […]

Više
7. ožujka 2024.
Pokrenuta je nacionalna kampanja podizanja svijesti o online nasilju prema ženama u sklopu projekta SURF AND SOUND 2.0

Udruga B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije pokrenuli su nacionalnu kampanju podizanja svijesti o online nasilju prema ženama u sklopu projekta SURF AND SOUND 2.0.

Više
5. ožujka 2024.
Najava kampanje podizanja svijesti o online nasilju nad ženama u sklopu projekta SURF AND SOUND 2.0

U srijedu 6. ožujka 2024. održat će se skup koji će označiti početak nacionalne kampanje provođene u sklopu projekta SURF&SOUND 2.0, usmjerenog suzbijanju i prevenciji online nasilja nad ženama.

Više
2. veljače 2024.
Mapiranje sustava zaštite djece u EU - Izvještaj FRA

Obavještavamo sve zainteresirane da je objavljen novi izvještaj Agencije EU-a za temeljna prava (FRA) u okviru mapiranja nacionalnih sustava zaštite djece u Europskoj uniji. Europska komisija je 2014. zatražila od Agencije da provede istraživanje o nacionalnim sustavima zaštite djece u tadašnjih 28 država članica EU te je 2015. godine objavljeno mapiranje sustava zaštite djece u […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram