15. prosinca 2010.

Predstavljena Knjižnica Ranko Helebrant

U petak, 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava,  održana je prva javna prezentacija knjižnice Kuće ljudskih prava koja nosi ime Ranko Helebrant.  Cilj projekta knjižnice Ranko Helebrant jest integracija postojećih knjižnica Centra za mirovne studije, B.a.B.a, Documente  i privatne biblioteke Ranka Helebranta u jedinstvenu specijalnu knjižnicu namijenjenu publicistici i periodici iz područja ljudskih prava, izgradnje mira i demokratizacije.

Na samom otvorenju, Veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj predvođeno veleposlanikom Nj.E. Jamesom Foleyem je doniralo knjige, uredski materijal i financijska sredstva za potrebe knjižnice, a veleposlanik je u uvodnom predstavljanju ponudio dugoročnu suradnju Veleposlanstva SAD-a na ovom projektu kroz uspostavu razmjene sa knjižnicom Veleposlanstva i knjižnicama slične namjene iz SAD-a.

Spomenuto je da trenutno knjižnica broji 4000 naslova, no samo 2000 ih je za sada evidentirano u računalnom programu za vođenje knjižnice zbog nedostatka sredstava Kuće ljudskih prava kojima bi se honorirao rad knjižničarke (još uvijek volonterke) Silvije Radić.

Knjižnica nosi ime Ranka Helebranta, aktivista koji se sedamnaest  godina hrabro borio protiv svih oblika nepravde, započevši to činiti kao dragovoljac, a nastavivši kao aktivist za ljudska prava. Nesebično se zalagao za zaštitu svih onih kojima je pomoć bila potrebna, kako svojim znanjem, tako i toplom riječi -  prvo u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava, a zatim vrlo kratko u BaBama gdje je pružao neposrednu pomoć ljudima čija su prava bila povrijeđena. Sudjelovao je u istraživanju o civilnim žrtvama ubojstava nakon vojnih operacija Bljesak i Oluja te kreirao i provodio mnoge projekte za unapređivanje ljudskih prava u Hrvatskoj i regiji.

Godine 2003. bio je  vršilac dužnosti izvršnog direktora HHO-a. Više je godina predstavljao HHO u Balkanskoj mreži za ljudska prava i bio član njenog Upravnog odbora. Vodio je i značajan obrazovni projekt -  Školu ljudskih prava za buduće donositelje odluka. Bio je koautor udžbenika o policiji i ljudskim pravima te je više godina koordinirao suradnju HHO-a s Policijskom akademijom na kojoj se posljednjih godina ljudska prava predaju u okviru stalnog kolegija. Autor je ili koautor mnogobrojnih izvještaja i analiza o ljudskim pravima u Hrvatskoj i regiji.

Na prezentaciji projekta knjižnice Ranko Helebrant sudjelovale su kao uvodničarke predstavnice Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka i Sandra Benčić , te ambasador Foley,  a događaju je prisustvovalo  60-tak predstavnika i predstavnica civilnog društva,  veleposlanstava, Ureda predsjednika RH, saborskih zastupnika i zastupnica.

Tekst je preuzet s internetske stranice  Kuće ljudskih prava.

Posljednje

22. rujna 2021.
Empatija sada! Uručenje pisma još jedne Laure premijeru Plenkoviću

Predstavnice udruge B.a.B.e. danas su se okupile uoči početka konferencije „Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji“, ispred hotela Westin gdje je predstavnica udruge Bojana Guberac pročitala anonimno pismo jedne od Laura (čiji podaci su nam poznati) – žene žrtve nasilja u obitelji koja nam se obratila za pomoć i kojoj na […]

Više
8. rujna 2021.
Reakcija na navode koji se pojavljuju u seriji članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

U svojem svakodnevnom radu svjedočimo tome da se žrtve često boje prijaviti nasilje, a rastući razlog strahu od prijave upravo je i strah da će ih institucije optužiti za “otuđenje” i oduzeti im dijete ako se/ga pokušaju zaštititi od nasilnika. U zadnja dva mjeseca na portalu H-alter izašla je serija članaka novinarke Jelene Jindre pod […]

Više
7. rujna 2021.
Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!

Mreža "4. smjena - nevidljivi rad" čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca pokreće kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.  Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci... Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko […]

Više
VIJESTI
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram